Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Καλοκαιρινό bazaar βιβλίων από τις Εκδόσεις Τόπος


Στο τετραήμερο bazaar των εκδόσεων Τόπος (Πέμπτη 11 Ιουλίου - Κυριακή 14 Ιουλίου 2019), θα βρείτε σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ποιοτικά βιβλία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων: ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα, αστυνομικά, βιβλία για τον αθλητισμό, μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και εναλλακτικής ιστορίας, κλασική λογοτεχνία, πολιτικά δοκίμια, μελέτες, κόμικς, λευκώματα, ποιητικές συλλογές, μαρτυρίες και βιογραφίες.

Εκδόσεις Τόπος-Μοτίβο: Καλλιδρομίου 89 & Τσαμαδού, Αθήνα.
Μέρες / Ώρες Λειτουργίας 
Πέμπτη 11/7: 12.00-20.00 
Παρασκευή 12/7: 12.00-20.00 
Σάββατο 13/7: 10.30-16.00 
Κυριακή 14/7: 10.30-16.00 

Στις "Εκδόσεις Τόπος" θα βρείτε πολλά και εξαιρετικά βιβλία. Κάποια από αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί στις Νότες Λογοτεχνίας, όπως τα "Μείζονα Ποιητικά" του Μιχάλη Κατσαρού και το "Πειραιάς βαθύς" του Διονύση Χαριτόπουλου. Παρακάτω, σας προτείνουμε, ενδεικτικά, άλλα τρία βιβλία του αξιόλογου εκδοτικού οίκου: Ένα καινούργιο ιστορικό μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη, "Οι αλώβητοι" (2019), η συγκλονιστική μαρτυρία της Ιωάννας Τσοκοπούλου "Είναι ο γιος μου" (2018) και το περίφημο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου, "Λαμόγια στο χακί" (2015), στο οποίο μαθαίνει κανείς για όλα τα οικονομικά "θαύματα" και θύματα της χούντας και καταρρίπτονται μύθοι της "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών"...


Μετά το Σελανίκ και Τα χρόνια ανάμεσα, Οι αλώβητοι, το τρίτο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που γεννιέται στις συμπληγάδες του εμφύλιου, ταξιδεύει στην πολιτική προσφυγιά της Τασκένδης, περνά μέσα από τα πέτρινα χρόνια του ’50, συνεχίζει στην ελπιδοφόρα δεκαετία του ’60, βρίσκεται στο φλεγόμενο Παρίσι τον Μάη του ’68, για να επιστρέψει στη χούντα των συνταγματαρχών και να ψάξει το τέλος του στη βραδιά της εκκένωσης του Πολυτεχνείου. 
Ο χειρουργός Πασχάλης, γιος κατατρεγμένου εργάτη από τον Βόλο, η Μυρτώ, ατίθαση κόρη μικρασιάτη υφασματέμπορου και ο πεισματάρης αδελφός της Πέτρος, ο Βίκτωρας και η Βιργινία, παιδιά βιομήχανου από την Οδησσό, ο «τουρκόσπορος» Μήτρος και η εύμορφη Καλλιόπη, προσφυγόπουλα που καταλύουν με τους ανταρτόπληκτους στο Καραβάν Σαράι, ο φτωχός βιοπαλαιστής Στάθης που έχασε τον πατέρα του στην εκστρατεία της Ουκρανίας, η ευαίσθητη Διαμαντένια, αλλά και ο νεαρός ζωγράφος Κλοντ-Πιερ μπλέκονται στα δίχτυα της ιστορίας για να μεταμορφωθούν από τα γεγονότα της εποχής, όπως ακριβώς και η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο από τη νέα μόδα της αντιπαροχής, αλλά και την εμμονή των κρατούντων να θάψουν οριστικά το παρελθόν της. 
Κάποιοι, σε πείσμα των «φονιάδων καιρών», πασχίζουν να βγουν αλώβητοι κρατώντας ζωντανή τη μνήμη. Θα τα καταφέρουν;


1η αναθεωρημένη έκδοση: Νοέμβριος 2018

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» Πρόλογος: Άλκη Ζέη


Ήρωας κανένας δεν γεννιέται. Ήρωας γίνεται από ανάγκη, και το τίμημα είναι πολύ ακριβό. Χρειάζεται δύναμη, κόπο…

Στο βιβλίο αυτό, που έχει γνωρίσει ήδη τέσσερις Εκδόσεις στο παρελθόν, η Ιωάννα Τσοκοπούλου καταγράφει τις εμπειρίες της από το μεγάλωμα του γιου της Λεωνίδα. «Από σένα θα εξαρτηθεί αν θα πάει καλά» ήταν η φράση του παιδίατρού της στην πρώτη του επίσκεψη, φράση φορτίο, που όχι μόνο τη στοίχειωσε αλλά καθόρισε και τη μετέπειτα διαδρομή της.
Ο Λεωνίδας γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1959 με σύνδρομο Down, σε μια εποχή που οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και οι ιατρικές γνώσεις ελλιπείς. Απεγνωσμένοι οι γονείς του αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τη ζωή του παιδιού τους, ενώ προσκρούουν στην αναζήτηση ενός φιλόξενου σχολείου πάνω σε άκαμπτους συλλόγους γονέων που αρνούνται να αυλίζονται εκείνα τα παιδιά με τα υπόλοιπα.
Σε αυτή την εποχή και με αυτές τις συνθήκες, η Ιωάννα παίρνει την πρωτοβουλία και το κάνει σκοπό της ζωής της να δημιουργήσει ένα πρότυπο σχολείο που να μπορεί να παρέχει την «παραπανιστή αγάπη και ειδική στοργή» που χρειάζονται τα παιδιά αυτά στο μεγάλωμά τους. «Μετουσίωσε τη λύση ενός οικογενειακού προβλήματος σε συλλογική, μεγέθυνε τη μητρική αγκαλιά της σε αγκαλιά που αγκάλιασε και αγκαλιάζει δεκάδες παιδιά», γράφει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Με λόγο άμεσο, ειλικρινή, που αγγίζει τις βαθύτερες χορδές του αναγνώστη, η Ιωάννα Τσοκοπούλου καταθέτει το βίωμά της εμπνέοντας αισιοδοξία και κουράγιο σε κάθε γονιό, σε κάθε άνθρωπο.


Ένας δικτάτορας διαμένει στη βίλα του Ωνάση με την «ευγενική χορηγία» ... της ΔΕΗ. Ένα «ιερό» Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να «αναληφθούν εις τους ουρανούς», ή μάλλον να παραληφθούν από «εθνοσωτήρες» κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δυο - και πλέον- χρόνια την αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται. Η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», γράφει, όντως, ιστορία... 

Την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967-71 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973-74, εξετάζει ο Διονύσης Ελευθεράτος στο νέο του βιβλίο. Σε αυτό «παρελαύνουν», όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη «θαλασσοδάνεια», κερδισμένοι και χαμένοι, «τζάκια» και «καμένοι». Συμβάσεις που κάνουν τη λέξη «χαριστική» να ηχεί ανεπαρκέστατη. Nομοθετήματα και εξαγγελίες που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής «τάξης πραγμάτων» την οποία γνώρισε - δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων. «Παρελαύνουν», επίσης, λόγια και γραπτά των ίδιων των κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος. Βιτριολικές επιστολές προς τον Γ. Παπαδόπουλο, «αλληλομαχαιρώματα» και καταγγελίες, εκθέσεις της ΚΥΠ που «φακέλωνε» τους πρωταγωνιστές του ατελείωτου γλεντιού των «δανεικών κι αγύριστων» - τόσο τους δότες, όσο και τους παραλήπτες. Κι ακόμη, διενέξεις των οικονομικών «εγκεφάλων» της δικτατορίας, για το τι έφταιξε που θρυμματίστηκε το πολυδιαφημισμένο - από τους ίδιους- «θαύμα», προτού καν καταφθάσει στην Ελλάδα το μεγάλο ωστικό κύμα της διεθνούς κρίσης του 1973. 
Μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των «αμέσως πριν» με τα «αμέσως μετά», μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις «συντεταγμένες» της σύγχρονης εποχής, αλλά και πολλούς από τους «πάγιους» ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.