Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Περίπλους

O Εκδοτικόs Οίκοs ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1984 από το Διονύση Βίτσο με έδρα την Ζάκυνθο, η οποία έδρα από το 1990 μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Αρχικά εξέδιδε το ομώνυμο περιοδικό για τα Γράμματα και τις Τέχνες, το οποίο κυκλοφορούσε επί 18 χρόνια και το οποίο σταμάτησε, επειδή οι πολιτικές συγκυρίες της Ελλάδας τα έφεραν έτσι ώστε να μην μπορεί να συντηρεί πλέον η ελληνική κοινωνία πολιτιστικά περιοδικά και άλλα συναφή ποιοτικά. Πλήρες αρχείο του περιοδικού μπορεί κανείς να βρει στο site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, και μάλιστα να ξεφυλλίσει στην οθόνη του όλα του τα τεύχη, σελίδα-σελίδα.

Παράλληλα με το περιοδικό κυκλοφορούσε επιστημονικά βιβλία, κυρίως γύρω από θέματα Επτανησιακού Πολιτισμού. Από το 1993 κυκλοφορεί και βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος. Κατά τη χρονική περίοδο 2000-2005 ο Διονύσης Βίτσος συνέστησε μαζί με την ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου, την εταιρεία «Π εκδοτική ΑΕ», η οποία εξέδιδε βιβλία κάτω από τον διακριτικό του τίτλο δηλαδή, ως  «Εκδόσεις Περίπλους».

Πλέον όμως ο εκδοτικός οίκος έχει επιστρέψει στην αρχική του μορφή, ως, δηλαδή, επιχείρηση αποκλειστικά του Δ. Βίτσου και μπορεί να εκδίδει, μόνο αυτός, βιβλία με τον τίτλο «Εκδόσεις Περίπλους». Στη δεύτερη αυτή περίοδο τα βιβλία του εκδοτικού οίκου κυκλοφορούν ως «Εκδόσεις Περίπλους -Διονύσης Βίτσος» για να ξεχωρίζουν -κυρίως για πρακτικούς λόγους στα βιβλιοπωλεία- από εκείνα της συνεργασίας με την Imako, τα οποία κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Εκδόσεις Περίπλους».

Ο εκδοτικός οίκος εκδίδει βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, αρχαίους συγγραφείς, πανεπιστημιακά, σάτιρας, management, βιογραφίες προσωπικοτήτων της νεότερης Ελλάδας κ.λπ.

Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει περί τους 850 τίτλους.
Τα βιβλία του εκδοτικού οίκου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας -παραδοσιακά και διαδικτυακά- ή να τα παραγγείλετε με αντικαταβολή ή πιστωτική κάρτα:
1. Στο τηλέφωνο 2103307001 ή στο fax 2103307005

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τρία πρόσφατα βιβλία των εκδόσεων. 
Για περισσότερα εδώ!

1.Η Ζακυνθινή ταβέρνα - Λίγο πριν και λίγο μετά τους σεισμούς του 1953, της Μαρίας Ρουκανά-Αμπελά

Το βιβλίο "Η ζακυνθινή ταβέρνα", της Μαρίας Ρουκανά - Αμπελά είναι μια αναλυτική λαογραφική μελέτη για τις ταβέρνες της Ζακύνθου κατά τα μέσα περίπου του εικοστού αιώνα. Στο παρόν βιβλίο μπορεί κανείς να βρει πολύ περισσότερα στοιχεία από μια απλή καταγραφή των κατά περιοχές ταβερνών του νησιού. Καταδεικνύεται με έμφαση η επίδραση που είχαν ως σημεία συνάντησης στη διαμόρφωση των πολιτισμικών αξιών της λαϊκής τάξης του νησιού. Τονίζεται η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της παραδοσιακής μουσικής κουλτούρας της Ζακύνθου. Επεκτείνεται στην επιρροή τους ως προς την καθιέρωση της τοπικής κουζίνας και οινοπαραγωγής. Συμπληρωματικά παραρτήματα  κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία του οίνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και τη σχέση του με τη θρησκεία και τη λογοτεχνία. Σπάνιο, αρχειακό, φωτογραφικό υλικό εμπλουτίζει την ύλη του βιβλίου. 

Η Μαρία Ρουκανά - Αμπελά γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Νομική σχολή. Εργάστηκε σε Λύκεια και Γυμνάσια της Ζακύνθου και άλλων περιοχών της Ελλάδος. Επί πέντε έτη ήταν υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στην Δ.Δ.Ε Ζακύνθου. Υλοποίησε ημερίδες, σεμινάρια στα πλαίσια της Υγείας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις με θέματα φιλολογικού, φιλοσοφικού, λογοτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου. Πρόεδρος της ΧΕΝ Ζακύνθου, δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά. Πρόεδρος και του μουσικού σχήματος “Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου”. Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών ιστορικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων. Επί πλέον αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη μουσική. Επιμελείται και γράφει τα κείμενα σε ραδιοφωνική λαογραφική εκπομπή με τίτλο “Λαογραφικά Μονοπάτια”. Κύρια όμως ασχολία της οι λαογραφικές μελέτες και η έρευνα. Συμμετείχε σε Πανελλήνια Συνέδρια Λαογραφίας και θεμάτων Επτανησιακού Πολιτισμού. Δημοσίευσε λαογραφικές και ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει τέσσερα βιβλία στο ενεργητικό της, τα τρία λαογραφικού περιεχομένου.


2. Τατόι στα όρια - 4 εποχές, της Βιβής Μήλιου 

Το βιβλίο "Τατόι στα όρια", της Βιβής Μήλιου αποτελεί πόνημα εικαστικό και ερευνητικό, μια μελέτη που "φωτίζει" με ευαισθησία τον παραμελημένο και λεηλατημένο χώρο των πρώην ανακτόρων της Ελλάδας. Στόχος του έργου "να καταστήσει το Κτήμα Τατόι γνωστό και οικείο στο ευρύτερο κοινό, να ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη και να αποτελέσει μια αρχή σκέψης για το πως μπορεί ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ξανά και μάλιστα ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική του φόρτιση". 350 φωτογραφίες και 18 χάρτες εμπλουτίζουν την πολυτελή έκδοση ενός βιβλίου τόσο επίκαιρου όσο και διαχρονικού, που θα κοσμήσει τις βιβλιοθήκες των αναγνωστών του.

Η Βιβή Μήλιου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Το πρώτο της πτυχίο ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός το απέκτησε στο Λονδίνο. Στις μεταπτυχιακές της σπουδές εντρύφησε στις περιβαντολλογικές και ενεργειακές μελέτες. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας, τόσο στον τομέα της μελέτης και εκπόνησης οικοδομικών αδειών, όσο και σε αυτόν της επίβλεψης και κατασκευής οικοδομικών έργων. Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνεργασία της σε μελέτες αποκατάστασης, επίβλεψης, διάθεσης παλαιών βιομηχανικών χώρων και μονοκατοικιών. Από το 2012 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, που πάντοτε αποτελούσε όνειρο ζωής. Κατά τη διάρκεια των άνω σπουδών μελέτησε τους γνώριμους και αγαπημένους ανενεργούς βιομηχανικούς χώρους, προκειμένου να διαφυλάξει τη μνήμη αυτών, όπως κλωστήρια, οινοποιεία καθώς και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, πονήματα τα οποία εξέθεσε ως εγκαταστάσεις, σε ομαδικές εκθέσεις. Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2017 από το Γ’ Εργαστήριο Γλυπτικής, με υπεύθυνη την καθηγήτρια γλυπτικής κα Αφροδίτη Λίτη.


3. Στενό παπούτσι... κι ανηφόρα, του Απόστολου Γ. Αλλαμανή

Μια συλλογή διηγημάτων όπου κυριαρχεί η απλότητα και το αναπάντεχο. Όλα σχεδόν τα διηγήματα έχουν τέλος που δεν το προβλέπεις. Τόσο πιθανό όμως, που αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες προβλέψει. Ίσως επειδή σε παρασύρει η διήγηση με την ταχύτητά της, αλλά και την καθημερινότητά της. Όμως σε περιμένει ο συγγραφέας στο τέλος για «να στη φέρει». Όσο απλό φαίνεται το διήγημα καθώς το διαβάζεις, τόσο σε εμπλέκει σε προβληματισμό μόλις το τελειώσεις. Σαν τη σημερινή ζωή, όπου τα περισσότερα δεινά μας είναι αναπάντεχα. Και διαρκώς παρούσα η διάθεση για να ξεφύγουμε από κάτι που δεν μας αρέσει. Και αυτή είναι η πρωτοτυπία του βιβλίου. Η διήγηση δεν αναλώνεται σε αναλύσεις, υψηλά νοήματα και ψυχολογικές εμπλοκές. Όμως ο αναγνώστης θέλει να μείνει στο τέλος κάθε διήγησης αρκετή ώρα για αν σκεφτεί. Να σκεφτεί πράγματα που δεν του τα έχει πει ο συγγραφέας, ούτε τον έχει οδηγήσει σε αυτά. Τον οδηγούν οι καταστάσεις και η έκβασή τους. Το βιβλίο είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο και αναπάντεχα βαθύ. Μπορεί και λίγο κυνικό ή μελαγχολικό. Όμως όχι πολύ γιατί αναλαμβάνουν τα εξαιρετικά γελοιογραφικά και με καλό χιούμορ στη γραμμή τους σκίτσα του Γιώργου Καραχρήστου να αρπάξουν τον αναγνώστη από τις μαύρες σκέψεις και αν τον κάνουν να σκεφτεί όχι επιδερμικά αλλά άνετα.

Ο Απόστολος Γ. Αλλαμανής γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε, αρχικά στο Κολλέγιο Αθηνών, μετά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και τέλος μεταπτυχιακό στο Οικονομικό πανεπιστήμιο. Έλαβε μέρος σε συνέδρια τεχνοοικονομικών μοντέλων και ναυτιλιακών προβλέψεων. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τα κοινά. Τιμήθηκε με το βραβείο EUROPE 500 για τον 21ο αιώνα. Έγραψε πραγματείες ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, διοίκησης επιχειρήσεων και διάνοιξης σηράγγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.