Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από τις Παράξενες Μέρες της Κρήτης


1. Μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς... του Μάικλ Ρόμπινσον Μόρις (Ιούλιος 2019)

Με χιούμορ, πίκρα, συχνά με οργή αλλά και μια διακριτική νοσταλγία, ο Μάικλ Ρόμπινσον Μόρις έγραψε μια σειρά από μικρές ιστορίες «Μόνο για Ψυχαγωγικούς Σκοπούς…» με αναμνήσεις από τη ζωή του που καλύπτουν την «άχαρη» αλλά και γεμάτη προσδοκίες περίοδο από την νηπιακή ως την εφηβική ηλικία. Τo κείμενο αυτό του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο (κατηγορία αδημοσίευτου βιβλίου) στην πρώτη διοργάνωση των Eyelands Awards για το 2018. Έτσι μεταφράσαμε το κείμενο στα Ελληνικά αλλά ταυτόχρονα είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να το συνοδεύσει ο συγγραφέας με ένα ακόμη κείμενο, ένα χρονικό των διακοπών του στην Κρήτη πριν από 25 περίπου χρόνια. Το κείμενο αυτό, «Η Παλαιόχωρα χωρίς μυστικά», είναι το πρώτο που γράφτηκε στο Three Rock Writers Residency Program, στη Νότια Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ξεκίνησαν το 2019 οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες. 
Ο Michael Robinson Morris είχε τη χαρά να δει για πρώτη φορά να το όνομά του σε ένα δημοσιευμένο κείμενο στην εφημερίδα του δημοτικού σχολείου με μια μικρή ιστορία που είχε τον τίτλο «Fonda Honda». Εφέτος ένα διήγημά του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pure Slush, στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας ενώ κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στα Eyelands Book Awards. Αυτή την εποχή συνεχίζει το γράψιμο ενός βιβλίου που θα περιέχει και αποσπάσματα από το «Μόνο για Ψυχαγωγικούς Σκοπούς» μέσα σε μια ευρύτερη αφήγηση.

Εξώφυλλο: Γιασεμή Παπαδογιάννη 
Μετάφραση-Επιμέλεια: Γρηγόρης Παπαδογιάννης 
Σχεδιασμός έκδοσης: Κωστής Μαλουσάρης


2. Η νύχτα κοιμάται (μικρές ιστορίες) της Στέλλας Δέδε (Μάρτιος 2019)

Οι Παράξενες Μέρες ξεκινούν τη χρονιά με το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Στέλλας Δέδε «Η νύχτα κοιμάται». Είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών με έντονη ποιητική διάθεση. 
Με δικά της λόγια: «Ξεκινώντας αυτή την περιπέτεια της γραφής και από τη στιγμή που η έμπνευση πυροδότησε τη φαντασία μου και ξετυλίχτηκαν όλα τα συναισθήματα, οι εικόνες έγιναν λέξεις, χείμαρρος ορμητικός που κανένα φράγμα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Κι όταν αυτό συνέβη, το αποτέλεσμα ήταν λυτρωτικό. Το σίγουρο είναι πως την βίωσα ως ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ξέρετε, καμιά φορά τα ωραιότερα ταξίδια είναι τα νοερά, εκείνα του νου και της καρδιάς, που πραγματοποιούνται με όχημα τη φαντασία μας. Ελπίζω να το νιώσετε με ανάλογο τρόπο μέσα από την ανάγνωση των ιστοριών». 

Η Στέλλα Δέδε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας και με μεταφράσεις κειμένων. Εργάζεται εδώ και χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών και ενίοτε ιστορίας και συντονίζει προγράμματα Εράσμους. Παρακολούθησε σεμινάρια διαδραστικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο με τον Γ. Φλωράκη. Η ποιητική της συλλογή »Εντροπία» απέσπασε το 3ο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης το 2018 και το ποίημά της "Ανοιξιάτικα ρετάλια" κέρδισε την 5η θέση σε διαγωνισμό ποίησης, επίσης το 2018. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Εποχή". Η Στέλλα Δέδε διακρίθηκε στον 8ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του eyelands αφού το διήγημα της "Αμετανόητος" μπήκε στην Επιλογή και θα δημοσιευθεί το Μάιο 2019 στο λογοτεχνικό περιοδικό. Επίσης συμμετέχει στο 5ο Συλλογικό Εργαστήρι Γραφής "Γράφουμε Ιστορίες" που διοργανώνουν οι Παράξενες Μέρες. Το βιβλίο έχει εξώφυλλο της Αντριάνας Μίνου και σχέδια του Γιάννη Παντικάκη.


3. Το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας του Θωμά Μυλωνά (Οκτώβριος 2018)

Μια μοναδική συλλογή ιστοριών από έναν φιλόλογο που ζει στη Χαλκίδα, τον Θωμά Μυλωνά, τον πρώτο νικητή του περυσινού διεθνούς διαγωνισμού διηγήματος του eyelands με θέμα «Παράξενοι έρωτες». Η συλλογή περιλαμβάνει όλα τα διηγήματα που συγγραφέα που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς του eyelands αλλά και σενάρια, θεατρικά μονόπρακτα, μονολόγους, χρονογραφήματα με όχημα ένα αστείρευτο χιούμορ που διατρέχει τη συλλογή από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα! Μια εξαιρετική συλλογή από έναν σημαντικό αν και πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα! 
Σχέδια: Σοφία Μυλωνά & μια ζωγραφιά του μικρού Αζί.


4. Έπρεπε να 'χε συμβεί αλλιώς της Άννας Σπάρταλη (Απρίλιος 2019). 

Η Άννα Σπάρταλη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει στη μέση εκπαίδευση. Αποφοίτησε από την Ανώτατη σχολή καλών τεχνών του Α.Π.Θ. κι έκανε μεταπτυχιακό στη Δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εργάστηκε επίσης σαν επαγγελματίας φωτογράφος έκανε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, εξέδωσε ένα μυθιστόρημα, μία συλλογή διηγημάτων, και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά. 

Άλλη μια καλή συλλογή διηγήματος που κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Παράξενες Μέρες" της Κρήτης, ένας εκδοτικός οίκος, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, με έδρα το Ρέθυμνο, που στηρίζει τις πρώτες λογοτεχνικές απόπειρες, και όχι μόνο, νέων κυρίως συγγραφέων. 

Για περισσότερα εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.