Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε η Έλενα Φερράντε


Στο πρώτο βιβλίο της δημοφιλούς Ιταλίδας συγγραφέως, Έλενα Φερράντε, τίθενται τα θεμέλια ενός καθηλωτικού τρόπου γραφής, μπολιασμένου με δραματικές σκηνές οικογενειακού χαρακτήρα. Στη «Βάναυση αγάπη» περιγράφεται η σκληρή και αμφίθυμη σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και κόρη που, συνυπολογίζοντας και τον νοσηρό χαρακτήρα του πατέρα, έχει ως φόντο μια δύσκολη οικογενειακή συμβίωση με τραυματικά παρεπόμενα.

Η ιστορία ξεκινά με την συνταρακτική αναφορά στον πνιγμό της μητέρας: «Η μητέρα μου πνίγηκε τη νύχτα της 23ης Μαΐου, την ημέρα των γενεθλίων μου» και συνεχίζεται με την παράδοξη πορεία που ακολουθεί η κόρη για να κατορθώσει να φτάσει στη λύση του μυστηριώδους χαμού, ψάχνοντας να βρει στοιχεία για τον τρόπο και τις συνθήκες θανάτου της μητέρας της. Ο χαμός της αποτέλεσε ατύχημα, αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια;

Με έντονη τη γριφώδη διάθεση και με περίπλοκη παράθεση των γεγονότων, η συγγραφέας δημιουργεί ένα αποπνικτικό σκηνικό αναζήτησης. Μέσα σε αυτό, η κεντρική ηρωίδα φαίνεται πως δεν ακολουθεί αποκλειστικά τα ίχνη και τις αιτίες του θανάτου, αλλά πολύ περισσότερο γυρεύει να διερευνήσει τη δική της προσωπική ταυτότητα και τελικά τον βαθμό που έχει επιδράσει πάνω σ’ εκείνη η προβληματική σχέση με τη μητέρα της.

Και είναι κεντρικής σημασίας οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που επενεργούν καθοριστικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Το πρωτόλειο της Φερράντε έλκει σημαντικά την προσοχή από την παραδοχή αυτή και κυρίως από την ανταγωνιστική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μιας μητέρας και κόρης: «Σ' εκείνη ήθελα να κάνω κακό. Επειδή με είχε αφήσει μόνη μου στον κόσμο να παίζω με τα λόγια του ψεύδους, δίχως όρια, δίχως αλήθεια»

Από την πρώτη αυτή συγγραφική προσπάθεια της Φερράντε τίθενται τα θεμέλια όχι μόνο μιας αξιέπαινης γραφής αλλά και της υιοθέτησης ενός περιεχομένου τόσο καθημερινού όσο και τραγικού, θεματική τροχιά που με συνέπεια θα ακολουθήσει η συγγραφέας και στα επόμενα βιβλία της.

Το βιβλίο «Βάναυση αγάπη» γράφτηκε το 1992 και εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019 από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.