Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μια όμορφη μουσική βραδιά στη Βέροια με την Ε. Συριώτη και τους φίλους της


Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Βέροια μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συναυλία με πρωταγωνίστρια την Ευγενία Συριώτη. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο εξαίρετος μουσικός και δάσκαλος Κώστας Γεωργίου, ο οποίος έπαιξε κιθάρα, φυσαρμόνικα, μαντολίνο, φλογέρα, ενώ συνόδευε την Ευγενία Συριώτη με τα φωνητικά του.



Εκείνη την περίοδο (Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 4 Νοεμβρίου) το μπλογκ «Να μείνουν μόνο τα τραγούδια» ήταν ανενεργό για τεχνικούς λόγους και έτσι δεν μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτή την όμορφη συναυλία. Δεν πειράζει, θα το κάνουμε σήμερα, έχοντας στη διάθεσή μας αρκετό οπτικοακουστικό υλικό.

Την παραπάνω αφίσα, συνόδευε το παρακάτω δελτίο τύπου, με το πλούσιο βιογραφικό σημείωμα της ερμηνεύτριας:

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2011

Η Ευγενία Συριώτη στα τραγούδια του Κόσμου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, κλείνει το καλοκαιρινό της πρόγραμμα και γιορτάζoντας τον ένα χρόνο από την απονομή του Βραβείου «Πρόσβαση στη γνώση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, σας προσκαλεί όλους το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8.30 το απόγευμα στην Εβραϊκή Συναγωγή, σε συναυλία με την Ευγενία Συριώτη.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Γεωργίου

Θα παίξουν οι μουσικοί:
Βασίλης Βαλαβάνης (κιθάρα)
Παναγιώτης Παναγιώτου (φλάουτο)
Δήμος Δαβόρας (Βιολί)
Ανδρέας Μάστορας (κιθάρα – φωνητικά)
Κώστας Γεωργίου (κιθάρα – φωνητικά – φυσαρμόνικα – μαντολίνο – φλογέρα)

Φωνητικά:
Λένα Δημότση
Γιώτα Σαββαϊδου
Σοφία Σαββαϊδου
Μαρία Γεωργίου


Η Ευγενία Συριώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Λονδίνο.  Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών, όπου σπούδασε Πιάνο με τον Σπύρο Φαραντάτο και Τραγούδι με την Μαρίνα Καλφοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές τις στη Royal Academy of Music του Λονδίνου. Από το 1964 έχει αφοσιωθεί στη μελέτη, έρευνα και συλλογή φολκλορικών τραγουδιών από όλο τον κόσμο. Εμφανίστηκε τρεις φορές στο ΗΡΩΔΕΙΟ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, το 1964 ως σολίστ στις ΟΡΝΙΘΕΣ του Αριστοφάνη σε Μουσική Μάνου Χατζιδάκι, το 1981 σε προσωπική συναυλία στον Λυκαβηττό και στη συνέχεια πάλι στο Ηρώδειο με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Την περίοδο 1965 – 66 είχε εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο με τίτλο «Απ’ όλο τον Κόσμο». Το 1967 –68 περιόδευσε Η.Π.Α. όπου τραγούδησε σε Πανεπιστήμια. Τραγούδησε επίσης στην EXPO 67 στον Καναδά, στον Town Hall της Νέας Υόρκης και στο Wigmore Hall του Λονδίνου.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεχίζει τις συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με τραγούδια διαμαρτυρίας. Συγχρόνως διδάσκει Πιάνο και Τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Κατά την περίοδο 1978- 95 παρουσιάζει δύο δικές της εβδομαδιαίες τηλεοπτικές εκπομπές, «Τα Τραγούδια του Κόσμου» και «Δύο Τραγούδια κι ένα Παραμύθι», ενώ το 1999 επανεμφανίζεται στην ΕΤ1 με την εβδομαδιαία εκπομπή «Τα τραγούδια του Κόσμου». Ηχογράφησε δύο δίσκους με τον Μάνο Χατζιδάκι και δύο προσωπικούς. Οι ηχογραφήσεις της με νησιώτικα ελληνικά τραγούδια βρίσκονται σήμερα στο Αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Το βιβλίο της «Τα τραγούδια του Κόσμου» τo οποία περιλαμβάνουν και cd κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φ. Νάκας. 
Έργα σε δική της μετάφραση έχουν παιχτεί από το Εθνικό θέατρο και τη Λυρική Σκηνή και σε δική της μετάφραση επίσης έχουν κυκλοφορήσει τα τραγούδια του Bob Dylan.


«…απαλή φωνή, με το χρώμα ενός όμποε ντ’ αμόρε…»
«…έκφραση που θα ζήλευαν πολλές ερμηνεύτριες του Lied…»

Γ. Λεωτσάκος, Η Καθημερινή


«…εξαιρετική προσφορά στη μουσική ζωή του τόπου μας…»

Φ. Ανωγειανάκης, Το Έθνος



«…τραγουδίστρια που με άφησε εκστατική…

…μουσικότητα, πνευματική καλλιέργεια, χιούμορ…»

Αλεξάνδρα Λαλαούνη, Η Βραδυνή



«Η Ευγενία Συριώτη είναι μία από τις πιο αξιοπρεπείς παρουσίες της εγχώριας μουσικής σκηνής· και από τις πιο γνήσιες, και παλαιότερες, εκπροσώπους της folk μουσικής στην Ελλάδα (τουλάχιστον με τη σημασία που είχε ο όρος “folk” στις ΗΠΑ, την Αγγλία και αλλού, τη δεκαετία του ’60). Οι δύο προσωπικοί της δίσκοι «Ταξιδεύοντας» (1970) και μια «Μια Θάλασσα Μικρή» (1982) είναι γεμάτοι με θαυμάσιες, λιτές ατμοσφαιρικές μπαλάντες και παραδοσιακά τραγούδια σε ιδιαίτερη folk ενορχήστρωση-απόδοση και με την εξαιρετική φωνή της σε πρώτο πλάνο· δυστυχώς, δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ αυτούσιοι, και γι’ αυτό είναι δυσεύρετοι. Πάντως λίγοι πρέπει να είναι εκείνοι που θα γνωρίζουν το πολύ ενδιαφέρον folk άλμπουμ "Ταξιδεύοντας", που είχε ηχογραφήσει το 1970 η ίδια, με τη συνοδεία της κιθάρας του Βασίλη Τενίδη, στη μικρή εταιρία Rod Strofes, με επιλεγμένο ρεπερτόριο τραγουδιών του κόσμου. Το όλον κλίμα παραπέμπει στα αντίστοιχα folk duo της εποχής, και βεβαίως της αλλοδαπής, π.χ. στους David και Marianne Dalmour, με την Ευγενία Συριώτη να δίνει μερικές απροσδόκητες ερμηνείες – φερ’ ειπείν στο χιώτικο «Πυργούσοι» ή στο «Τι κακό σου έχω κάνει», ένα folk-psych gem με «σπηλαιώδη» φωνητικά, ικανό να «χτυπήσει» τα καλύτερα της Shirley Collins και του Davy Graham". Το επόμενο LP «Μια Θάλασσα Μικρή» του ’82 πέρασε, και αυτό, σχετικά, απαρατήρητο. Το ρεπερτόριο της Συριώτη… κλασικό. Τραγούδια των Σαββόπουλου, Μικρούτσικου, Σπανού, αλλά και παραδοσιακά από την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκωτία. Η εκδοχή της στο “The trees they grow (so) high” είναι για... παγκόσμια ανθολογία. Το τραγούδι – βρετανικό folk του 18ου αιώνα – το έχουν τιμήσει, ανάμεσα σε άλλους, οι Martin Carthy, Joan Baez, Pentangle, Donovan, Bob Dylan… Εδώ, το duo της με τον Κώστα Γεωργίου «ξεφεύγει». 

Μακάρι τα χαμένα αυτά «διαμάντια» της ελληνικής δισκογραφίας να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να λάμψουν, όπως τους αξίζει.»

Φώντας Τρούσας, Περιοδικό Jazz & Tzaz Φεβρουάριος 2010

 
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
8.30 το απόγευμα στην Εβραϊκή Συναγωγή
Είσοδος ελεύθερη
Το καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικότητας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης υλοποιείται με Δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την Υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.


Τυχεροί όσοι βρέθηκαν εκείνο το φθινοπωρινό σαββατόβραδο στην πόλη της Βέροιας. Υπήρχε συγκίνηση μιας και η Ευγενία Συριώτη είχε να παίξει πάνω από είκοσι χρόνια με τον Κώστα Γεωργίου και τον Ανδρέα Μάστορα που τη συνόδευαν. 
Η φωνή της κρατάει, μέχρι σήμερα, πολύ καλά, μεστή και ώριμη. 
Όσο για τον κόσμο, έφυγαν όλοι γοητευμένοι αν και το ρεπερτόριο κατά το πλείστον ήταν δύσκολο, άγνωστο και ασυνήθιστο. Πολύ υψηλού επιπέδου βέβαια... παίχτηκαν τραγούδια από Αγγλία, Μεξικό, Χαβάη, Καναδά, Χιλή, Γαλλία, Ιταλία, Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας - Καλαβρίας και βέβαια από Ελλάδα.

Μερικά αποσπάσματα από τη συναυλία με "Τα Τραγούδια του Κόσμου" εδώ:




Ελπίζουμε αυτή η μουσική παράσταση να επαναληφθεί και να παρουσιαστεί, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός της Βέροιας.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, στον κ. Κώστα Γεωργίου (http://www.youtube.com/user/KOSTASV89)
για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.