Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο σπουδαίος θρακιώτης μουσικός Κυριάκος Στεργίου


Πριν λίγες μέρες (02/02/2013) συναντήσαμε για πρώτη φορά από κοντά, το μεγάλο Σαμοθρακίτη βιολιστή Κυριάκο Στεργίου. Κουβεντιάσαμε δυο ώρες για τη Μουσική και τη Σαμοθράκη, βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες στο σπίτι του στην Αλεξανδρούπολη και μας έκανε την τιμή να παίξει βιολί. Και παρά τα 94 χρόνια του, έπαιξε υπέροχα! Σε λίγες μέρες θα δημοσιευτεί η συνέντευξή μας. Μέχρι τότε, απολαύστε μερικά βιντεάκια από το YouTube (δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά) και κάποιες φωτογραφίες από τη σελίδα του στο φατσοβιβλίο "ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ"Ο Κυριάκος Στεργίου είναι ο πιο γνήσιος και αυθεντικός παραδοσιακός βιολιστής της Σαμοθράκης και του Έβρου.


Ο Κυριάκος Στεργίου γεννήθηκε το 1919 και κληρονόμησε από τον πατέρα του, το ταλέντο και τα ακούσματα του περασμένου αιώνα. Συγκλονίζει με την αυστηρότητα, την ακρίβεια και τη χάρη του παιξίματός του χωρίς να καταφεύγει σε περιττά στολίδια και ανατολίζουσες κλάψες, που περισσεύουν στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Ακούραστος σαν έφηβος, κινεί ακόμη διονυσιακά την αλυσίδα των χορευτών στους μπάλλους του νησιού. Ο Σίμων Καράς, όταν τον ηχογράφησε, τον αποκάλεσε "χαμένο ταλέντο", όμως εμείς θεωρούμε δώρο Θεού το ότι είχε ένα τέτοιο όχημα η μουσική παράδοση του τόπου μας. (Από το ένθετο του διπλού cd "Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ").
Η τελευταία φωτογραφία είναι από τη συνέντευξη που κάναμε με τον Κυριάκο Στεργίου, η οποία θ' αναρτηθεί σύντομα στο πολιτιστικό μας μπλογκ 
http://theovaf.blogspot.gr/2013/11/1949-2013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως και άλλοι φιλόλογοι.