Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία...
Χριστόδουλος Δοϊτσίδης
Θρακιώτης ήρωας που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Γεννήθηκε το 1954 στην Καρωτή Διδυμοτείχου, στο χωριό των σπουδαίων της θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής: Χρόνης Αηδονίδης, Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Βαγγέλης Δημούδης…

Απόφοιτος Δημοτικού, από το 1970 ως το 1974 σπούδασε χορό στη Σχολή της Δόρας Στράτου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υδραυλικός. Στις 23 Απριλίου 1974, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Καρωτής, χόρεψε στο χωριό του με το συγκρότημα της μεγάλης Δόρας Στράτου και τρεις μέρες μετά κατατάχτηκε ως στρατιώτης καταδρομέας στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο.

Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών.
Για την ηρωική τους αυτή θυσία ανεγέρθηκε προς τιμήν τους μνημείο στη Λευκωσία και στη Σούδα και του απονεμήθηκαν, μετά το θάνατό του, τιμητικές διακρίσεις από τους εφέδρους καταδρομείς της Κύπρου, από την 35η Μοίρα Καταδρομών Κύπρου, από το Σύλλογο Εφέδρων Καταδρομέων Αλεξανδρούπολης, από το Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ Κύπρου και το Σύλλογο Κυπρίων Έβρου, καθώς και πλακέτα από το στρατηγό της Σούδας.


Χρήστος Χατζόπουλος
Θρακιώτης ήρωας που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία. Ο Χρήστος Χατζόπουλος ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον Χριστόδουλο Δοϊτσίδη...

Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στρατιώτης καταδρομέας στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων.

Για την ηρωική τους αυτή θυσία ανεγέρθηκε προς τιμήν τους μνημείο στη Λευκωσία και στη Σούδα και του απονεμήθηκαν, μετά το θάνατό του, τιμητικές διακρίσεις από τους εφέδρους καταδρομείς της Κύπρου, από την 35η Μοίρα Καταδρομών Κύπρου, από το Σύλλογο Εφέδρων Καταδρομέων Αλεξανδρούπολης, από το Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ Κύπρου και το Σύλλογο Κυπρίων Έβρου, καθώς και πλακέτα από το στρατηγό της Σούδας.Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τους τίμησε, δίνοντας το όνομά τους σε δύο δρόμους του Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρούπολης…
Πηγή: "Οι δρόμοι διδάσκουν ιστορία" (Μια ιστορική προσέγγιση της ονομασίας των οδών της Αλεξανδρούπολης) - 1998, από την Οικολογική Ομάδα του Κλασικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.