Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Οι ελληνικοί δίσκοι που αγαπήσαμε το 2012


Σύμφωνα με τον Πέτρο Δραγουμάνο, η ετήσια δισκογραφική παραγωγή του 2012, ήταν 523 δίσκοι. Μικρότερη και απ' αυτήν του 1983, όταν είχαν κυκλοφορήσει 525 δίσκοι LP. Από το 1982 και μετά η ελληνική δισκογραφική παραγωγή αυξάνεται σταθερά. Το 1995 για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 1.000 δίσκους. Το 2008 έχουμε την μεγαλύτερη. Άγγιξε τους 2000 δίσκους. Από το 2009 άρχισε να κατρακυλά προς τα κάτω με ρυθμό 400 δίσκων κατ' έτος. Συνολικά, αυτά τα 30 χρόνια κυκλοφόρησαν 32.914 ελληνικοι δίσκοι. Ο χαρακτηρισμός δίσκος, περικλείει τα CD και CD singles αλλά και τα βινύλια, δηλαδή τα LP και τα Maxi singles.

Τη χρονιά που πέρασε, ακούσαμε (από νέους κυρίως δημιουργούς και καλλιτέχνες) λίγους καλούς δίσκους και αρκετούς μέτριους ή αδιάφορους. Παρακάτω, ξεχωρίζουμε τους δέκα καλύτερους και σας τους προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Τρεις δουλειές κυκλοφόρησαν μαζί με βιβλίο (Πάνω κάτω η Πατησίων, Beat Poetry & Τα παιδιά της ανάγκης).

Πάνω κάτω η Πατησίων (Κατερίνα Γώγου)



Beat Poetry (Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας)



Οι μέρες του φωτός (Νατάσσα Μποφίλιου - Θέμης Καραμουρατίδης - Γεράσιμος Ευαγγελάτος)



Η Τρίπλα (Χάρις Αλεξίου - Μανώλης Ρασούλης)



Τα παιδιά της ανάγκης (Σάκης Τσιλίκης - Σταμάτης Μεσημέρης) 




Ας ρίχνει και χαλάζι (Λεωνίδας Μπαλάφας)



Ως το τέλος (Θάνος Ανεστόπουλος)



Ο Μπερντές (Δημήτρης Μητσοτάκης)



Πατέντα (Νίκος Ξύδης)



Σαν έρθεις (Αλέξανδρος Μπελλές)



Από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, κυκλοφορήσανε κι άλλες αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές, όπως το αγγλόφωνο "Homenade Joy" της Μαριέττας Φαφούτη, το "Greekadelia" της Κρίστη Στασινοπούλπου και του Στάθη Καλυβιώτη, οι δίσκοι "Ένα - Ένα" του Άρη Βλάχου, "Πέρασες" του Γιώργου Σταυριανού, "Υπόγεια Διάβαση" του Θεολόγου Κάππου, "Πατρίδα χωρίς παράδεισο" του Μανώλη Γαλιάτσου, "Μέσα Βρέχει" του Κώστα Αντύπα, "Ρόδα της αυλής" του Τάκη και της Άννας Μπουρμά που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του 2011, το "Varligali" της Ματούλας Ζαμάνη, οι "Μαγγανείες" των Θανάση Παπακωνσταντίνου - Γιάννη Χαρούλη, το "Ξένοι σ' έναν τόπο που αλλάζει" των Μίλτου Πασχαλίδη - Οδυσσέα Ιωάννου, το "Περιπαθώς και ρουφηχτά" της Σοφίας Κουρτίδου, κ.ά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.