Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ελληνική Δισκογραφία 2009... Να μείνουν μόνο τα καλά τραγούδια!!!



Ελληνική Δισκογραφία 2009


Το 2009 όσον αφορά την Ελληνική μουσική ήταν μια χρονιά με αρκετές καλές δισκογραφικές παραγωγές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την χρονιά που μας πέρασε
κυκλοφόρησαν πάνω από 700 δίσκοι. Πάρα πολλές συλλογές, επανεκδόσεις και ζωντανές ηχογραφήσεις από τον Όμιλο Γιαννίκου κυρίως, αλλά και πολλές
νέες δουλειές. Είτε από τις απρόσωπες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες, είτε από τις μικρές και ανεξάρτητες ετικέτες που κάνουν τη διαφορά παρουσιάζοντας
συχνά – πυκνά εργασίες εξαιρετικής ποιότητας.
Πολλές από αυτές τις καλές δουλειές δεν έφτασαν ακόμα στον κόσμο. Πιστεύω όμως πως αυτό που αξίζει πραγματικά, αργά ή γρήγορα, θα βρει το δρόμο, το χώρο
και το κοινό του. Απλά, θέλει τον χρόνο του!
Η δισκογραφία τα τελευταία χρόνια ζει έτσι κι αλλιώς μια κρίση, την οποία έχει προκαλέσει και η ίδια σε μεγάλο βαθμό. Και αυτή η κρίση δεν έχει να κάνει μόνο με την εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη διαδικτυακή πειρατεία βέβαια…

Παρακάτω κάνω μια απλή παρουσίαση των δέκα καλύτερων – για μένα – δίσκων του 2009:

1.Ζωντανό Κύτταρο: Ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που έκανε η κορυφαία Ελένη Βιτάλη στη μουσική σκηνή Κύτταρο, έχοντας δίπλα της, τον Αρμένιο τραγουδοποιό Haig Yazdjian και την Αρετή Κετιμέ. Σπουδαίες ερμηνείες μιας μεγάλης φωνής! Μια φωνή ξεκούραστη, αναλλοίωτη στο χρόνο, μια φωνή γεμάτη μνήμες και χρώματα, μια φωνή με μεγάλη έκταση και απίστευτα γυρίσματα, μια φωνή καθαρή που βγαίνει από την ψυχή της αβίαστα και φτάνει κατευθείαν στις καρδιές μας. Το τέταρτο live album της Ελένης Βιτάλη από το 1973 που υπάρχει στη δισκογραφία και σίγουρα το καλύτερο της χρονιάς που πέρασε. (Legend)

2.Νεροποντή: Άργησε, αλλά το έκανε το θαύμα του για άλλη μια φορά. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γράφει στίχους, μουσική, κάνει την ενορχήστρωση και την παραγωγή σ’ έναν από τους καλύτερους δίσκους των τελευταίων χρόνων. Είναι από τους δημιουργούς που κυκλοφορούν δίσκο μόνο όταν έχουν κάτι σημαντικό να πούνε. Ο δίσκος έχει 15 τραγούδια και κανένα από αυτά δεν έγινε σουξέ. Δεν το έχει ανάγκη εξάλλου…ούτε αυτός, ούτε εμείς από αυτόν. (Universal)

3.ZOE 06/09: Σ' αυτό το διπλό άλμπουμ ακούει κανείς τρία χρόνια ορχηστρικής δισκογραφικής πορείας της σολίστ του ακορντεόν από τη Σαμοθράκη, Ζωή Τηγανούρια με κομμάτια που τα συναντούμε στα προηγούμενα άλμπουμ αλλά και με καινούργια ανέκδοτα κομμάτια, δικές της συνθέσεις αλλά και διασκευές. Το cover και το booklet του cd είναι όλα στα αγγλικά για τις ανάγκες κυκλοφορίας του στο εξωτερικό και στο διαδίκτυο. Στο πρώτο cd ακούμε latin-tango-jazz και στο δεύτερο συμφωνικές και traditional φόρμες. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ευρώ από κάθε cd προσφέρεται στην Actionaid, έναν πολύ δραστήριο ανθρώπινο οργανισμό. (zoe musicmusic post)

4.Homo Logotypus: Μετά τον «Οίκο Αντοχής» η σημαντικότερη ίσως τραγουδοποιός της νέας γενιάς, η Δανάη Παναγιωτοπούλου, κάνει ένα βήμα παραπέρα με αυτή την εργασία. Με εξαιρετικούς μουσικούς συνοδοιπόρους (Παναγιώτης Ραβδάς, Άγγελος Αγγέλου κ.α.) και παραγωγό τον Γιώργο Μητρόπουλο, παρουσιάζει έντεκα ιδιαίτερα τραγούδια στα οποία υπογράφει την ερμηνεία, τη μουσική και βέβαια τους σπουδαίους στίχους. Ένα τραγούδι του δίσκου, το περίφημο «Μπλούζ» ερμηνεύει μοναδικά η νεαρή τραγουδίστρια και μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου στην πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση! (yafka records)

5.Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή: Δυο νεαρά, όμορφα και ταλαντούχα κορίτσια με μουσικές - και όχι μόνο - σπουδές, με γνώση για το ελληνικό τραγούδι, αλλά και για τις μουσικές του κόσμου έκαναν την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση μ’ ένα δίσκο που έχει τίτλο το όνομά τους. Αυτό που παρουσιάζουν στις ζωντανές εμφανίσεις τους οι αδερφές Βουγιουκλή είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Στον πρώτο αυτό δίσκο, ερμηνεύουν και διασκευάζουν μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, Θρακιώτικα μιας και είναι από την Ξάνθη, παραδοσιακά του Πόντου και της Μακεδονίας, τσιγγάνικα,  Χατζιδάκι και Τσιτσάνη, Χάλαρη και Λεοντή…προσωπικά, περιμένω καινούργιο πρωτότυπο υλικό από τη Σουζάνα και την Ελένη. Και είναι σίγουρο πως αυτό που κάνουν θα βρει μεγάλη ανταπόκριση εντός και εκτός Ελλάδας! (Legend)


6.Στροφή: Αυτό τον τίτλο έδωσε στη νέα δισκογραφική του δουλειά ένας από τους καλύτερους τραγουδοποιούς των τελευταίων 25 χρόνων, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Δεν ξέρω αν είχε το άγχος να ξεπεράσει την εμπορική επιτυχία του «Θάλασσά μου σκοτεινή», πάντως εγώ δεν περιμένω να κάνει κάτι τέτοιο και δε με αφορά σαν ακροατή του βέβαια. Ο Πορτοκάλογλου ανήκει σε μια γενιά τραγουδοποιών και συγκροτημάτων (Φατμέ) που αγάπησα και μεγάλωσα με τα τραγούδια τους κι ας με απογοήτευσε (η γενιά γενικότερα) αρκετές φορές τα χρόνια που μεγάλωνα και εγώ μαζί τους…πότε με τις επιλογές και πότε με τις δηλώσεις τους. Η Στροφή είναι ένας δίσκος με τον γνώριμο ηλεκτρικό ήχο του Πορτοκάλογλου, ένας ταξιδιάρικος δίσκος με ωραίους στίχους. Ξεχώρισα αμέσως το ¨είμαι ξένος¨ και το ¨είναι κανείς εδώ¨ από τα δώδεκα συνολικά τραγούδια αυτού του δίσκου. (Universal)

7.Ιστορίες: Τρία χρόνια και κάτι μετά την πρώτη της «Καλημέρα» στη δισκογραφία, η Μαρία Λούκα, μια από τις καλύτερες ερμηνεύτριες και τραγουδοποιούς της νέας γενιάς, παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες έναν δίσκο με αξιώσεις. Στη νέα αυτή εργασία ερμηνεύει δέκα τραγούδια που έγραψε (στίχους και μουσική) η ίδια (τα δυο σε συνεργασία με το Νίκο Ζουρνή) και κάνει την παραγωγή, αλλά και την ενορχήστρωση με την βοήθεια του Κώστα Παρίση ο οποίος της χάρισε και ένα τραγούδι. Επίσης, η Λούκα μελοποιεί και ένα ποίημα του Δ.Καψάλη. (Maria Louka)

 

8.Ένα παράξενο ταξίδι: Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι με τη θαυμάσια ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου και τους εξαιρετικούς μουσικούς και συνθέτες Dasho Kurti και Βασίλη Κετεντζόγλου. Διασκευάζουν απλά και απέριττα Βιτάλη, Σαββόπουλο, Μάλαμα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Αλλαγιάννη, Κατσιμίχα, Βαρτάνη, Χρυσίνη, Σεβίλογλου, Κυπουργό, Ferrer, Hamillton και η Σοφία Παπάζογλου τα προσεγγίζει με σεβασμό και αγάπη. Στην δουλειά αυτή πέρα από τις διασκευές, γράφτηκαν και δυο καινούργια τραγούδια για τη γεμάτη πάθος φωνή της Σοφίας Παπάζογλου. Το ¨ταξίδι¨ σε ποίηση Κωστή Παλαμά με τη μουσική του Β.Κετεντζόγλου και ο ¨παραμυθάς¨ του Dasho Kurti με τους στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη. 16 διαμάντια που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2009 από το «Μετρονόμο» του Θανάση Συλιβού. (www.metronomos.gr)

9.Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου: Τη χρονιά που μας πέρασε οι Εκδόσεις Ιανός παρουσίασαν για πρώτη φορά, σ’ ένα καλαίσθητο βιβλίο και cd την ολοκληρωμένη εργασία του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει ανθολογημένα ποιήματα από τον συνθέτη και άλλο αρχειακό υλικό…ενώ, το ένθετο cd με τίτλο «Επέστρεφε» περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις του Μικρούτσικου σε νέα μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση. Ερμηνεύουν οι: Θόδωρος Δημήτριεφ, Σάκης Μπουλάς, Γεωργία Συλλαίου και βέβαια ο Κώστας Θωμαϊδης που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. (Ιανός)

10.Τρία Μυστικά: Την δεκάδα των αγαπημένων μου δίσκων για το 2009 κλείνει ένα cd-single με τρία τραγούδια – μυστικά που έγραψαν ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος(στίχοι) και ο Θέμης Καραμουρατίδης(μουσική). Η σημαντική ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύει το ¨με τσιγάρα βαριά¨, το ¨κοίτα εγώ¨ και το ¨ευχαριστήριο¨…τρία τραγούδια που αγαπήθηκαν και δοκιμάστηκαν ήδη στις ζωντανές εμφανίσεις της ομάδας – παρέας που έφερε έναν άλλο αέρα στο σημερινό ελληνικό τραγούδι. Το μέλλον δικό τους! (metropolis – music post)


Αυτοί είναι – για μένα – οι δίσκοι που άκουσα περισσότερο και αγάπησα μέσα στο 2009. Η σειρά – εκτός από τις δυο πρώτες θέσεις – είναι τυχαία. Βέβαια κυκλοφόρησαν και άλλες αξιόλογες δουλειές. Όπως το «Ταξίδι για να σε βρω» του Λεωνίδα Μπαλάφα, το «Φαγιούμ» του Νεοκλή Νεοφυτίδη, το παιδικό «Κλόουν» του Νότη Μαυρουδή, το τηλεοπτικό «Καρυωτάκης» του Βασίλη Δημητρίου, το «Α γαπήσου» της Θεοδοσίας Τσάτσου, το «Sunny side of the razor» της Σάννυς Χατζηαργύρη, ο δίσκος που έκανε ο πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου με την ερμηνεύτρια και περφόμερ Βικτωρία Ταγκούλη, η συνάντηση του Μανώλη Ρασούλη με τον Χρήστο Νικολόπουλο στο «Με τον Ομπάμα αντάμα»,το «Παράθυρα ανοιχτά» των Apurimac, η μελοποίηση της Μαρίζας Κωχ στον Γιώργο Σαραντάρη (Πάνω στη θάλασσα εγώ τραγουδώ) κ.ά.
 

Προς το τέλος του 2008 κυκλοφόρησαν και οι παρακάτω δισκογραφικές δουλειές που επίσης άκουσα και αγάπησα μέσα στο 2009: «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι – πιάνο: Τάκης Φαραζής» και «Άρης Χριστοφέλλης – Γιώργος Μουλουδάκης: Τραγούδια στο δέντρο της λήθης» από το Σείριο, «GaiaAction st» της Γεωργίας Βεληβασάκη και του Κωστή Αθυρίδη και τον δίσκο του Γιώργου Καζαντζή «Ίσαλος Γραμμή» από το Πολύτροπον. Και βέβαια ο «Δωρητής Σώματος» του Γιάννη Παλαμίδα από τις «Εκδόσεις Οδός Πανός».

Υπερδραστήριος ήταν την χρονιά που πέρασε ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος έκανε τρεις δίσκους. Έναν με τον Μανώλη Λιδάκη και τον Κώστα Φασουλά(μη μου γκρεμίζεις τ’ όνειρο), έναν άλλο με την Μελίνα Κανά, τον Θοδωρή Γκόνη και τον Ηλία Κατσούλη(Μόνο Κόκκινο) και τέλος – αυτή τη φορά όχι ως συνθέτης, αλλά ως ερμηνευτής – η συνεργασία του με τον Βαγγέλη Γιαννάκη και τον Δήμο Αβδελιώτη στο «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος».

Δίσκους με ζωντανές ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Κώστας Μακεδώνας, ο λατρεμένος Κώστας Χατζής με τον γιο του Αλέξανδρο και με μια απαράδεκτη και εκτός κλίματος τραγουδίστρια (απορώ πραγματικά για την επιλογή Τζούλι Μασίνο!) ενώ οι περισσότεροι τραγουδιστές της θρυλικής δεκαετίας του ΄70 κυκλοφόρησαν νέους δίσκους με καινούργιο κυρίως υλικό και έδωσαν για άλλη μια φορά δυναμικά το παρόν: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Γιάννης Πάριος…αλλά και αγαπημένοι τροβαδούροι που ξεκίνησαν την πορεία τους κυρίως τη δεκαετία του ΄80, όπως ο Βασίλης Καζούλης, ο Διονύσης Τσακνής, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιάννης Μηλιώκας, η Μελίνα Τανάγρη στη συνεργασία της με Το Δίδυμο στο δίσκο «Διπλό κλικ» που ξάφνιασε αρκετούς…
Δεν έχει καμιά σημασία αν μου άρεσαν οι παραπάνω εργασίες…είμαι μικρός για να πω οτιδήποτε! Η αλήθεια είναι βέβαια πως κάποιους και κάποιες από τους παραπάνω θα τους ήθελα σε άλλο ρόλο στη σημερινή δισκογραφία. Να κάνουν παραγωγές σε νέους καλλιτέχνες ας πούμε, να γράφουν τραγούδια για άλλους νεότερους κυρίως ερμηνευτές…τέλος πάντων!

Από τις καλύτερες δουλειές που άκουσα τις τελευταίες μέρες είναι σίγουρα ο δίσκος του Βασιλικού «Vintage», το «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» του Ορέστη Ντάντου με το δυνατό ¨…και πες στο χάρο, θα πάω όταν γουστάρω…¨, η μουσική που έγραψε ο Γιάννης Αγγελάκας για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά» και βέβαια το διπλό «Και πάλι χαίρεται» της σπουδαιότερης τραγουδοποιού – μαζί με τη Λένα Πλάτωνος και την Αφροδίτη Μάνου – αυτής της χώρας. Το δυναμικό come back της Αρλέτας στη δισκογραφία έπειτα από 13 περίπου χρόνια ήταν ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς!

Πέρα από τη δισκογραφία όμως, σημαντική ήταν για τη χρονιά που έφυγε και η επιτυχημένη επάνοδος του αγαπημένου θρακιώτη τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια στο Κύτταρο (πέντε Δευτέρες του Νοεμβρίου). Έναν ιδιαίτερο χώρο στον οποίο είχε να εμφανιστεί από το 1971…ο Θανάσης έκανε πέντε εξαιρετικές και μοναδικές εμφανίσεις με μια δυναμική νεανική μπάντα και μ’ ένα πρόγραμμα που είχε αρχή, μέση και τέλος. Ευτυχώς ηχογραφήθηκε από τη Λύρα και θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα διπλό live cd μ' αυτές τις εμφανίσεις του.


Μια χρονιά που είχε και αρκετές δυσάρεστες μουσικές ειδήσεις. Σταμάτησαν την πορεία τους - μετά από τα συγκροτήματα Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά – άλλες δυο ιστορικές πλέον μπάντες της ελληνικής rock μουσικής σκηνής. «Ενδελέχεια» και «Διάφανα Κρίνα» ολοκλήρωσαν τη σημαντική πορείας τους μέσα στη χρονιά που μας πέρασε… 

Μέσα στο 2009 έφυγε από τη ζωή ο τραγουδοποιός Σταμάτης Μεσημέρης στα 61 του χρόνια. Είχε γράψει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά συνεργάστηκε και με Γ.Νταλάρα, Α.Μάνου, Γ.Ανδρεάτο, Γ.Γιοκαρίνη, Αλ.Χατζή κ.ά.

Και βέβαια στις 7/01/09 έφυγε για πάντα – όχι η Φωνή της όμως – από αυτό τον κόσμο μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της Ελλάδας. Η Μαρία Δημητριάδη…που ερμήνευσε μεγάλους ποιητές και σπουδαίους συνθέτες σε πρώτη εκτέλεση. Επική με το Μαρκόπουλο, τον Θεοδωράκη και τον Μικρούτσικο…λυρική με τον Χατζιδάκι, τον Ξαρχάκο, τον Σταυριανό και άλλους…από τις αγαπημένες μου φωνές, θα μεταδίδω παντού και πάντα, όσο μπορώ, τα τραγούδια της!

Υ.Γ. Ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσουν τα τραγούδια που έχει γράψει ο τραγουδοποιός Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και ερμηνεύει η ερμηνεύτρια και μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου. Έχουν γίνει ήδη γνωστά κάποια από αυτά (όμορφοι και ηττημένοι, οι έρωτες, με 700 ευρώ το μήνα κ.ά.) από τις επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις των παιδιών, από την εκπομπή "Ιατρείον Ασμάτων" της Στέλλας Βλαχογιάννη στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, από την δική μου εκπομπούλα εδώ στη Θράκη και βέβαια από κάποια βιντεάκια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο youtube... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.