Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Ο Διαχρονικός Γιάννης Σπανός

Με την υπέροχη (και όχι ιδιαίτερα γνωστή) μουσική από την κινηματογραφική ταινία του 1972: "Ερωτική Συμφωνία" (σενάριο: Τζένη Καρέζη, σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος), ξεκίνησε τη μαγική χριστουγεννιάτικη βραδιά του, στην ιστορική μπουάτ "Απανεμιά", ο διαχρονικός Γιάννης Σπανός. 


Ακούραστος και ευδιάθετος, έκατσε στο πιάνο του για τρεις ώρες περίπου και μας ταξίδεψε με τις μαγικές του μελωδίες και με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Είχε δίπλα του την εξαίρετη ερμηνεύτρια Πένυ Ξενάκη και το νέο ταλαντούχο μουσικό και τραγουδιστή Κώστα Τζιαγκούλα, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πώς θα μπορούσαν αλλιώς άλλωστε; 


Οι δημιουργίες και η ευαισθησία του σπουδαίου αυτού μουσικοσυνθέτη βρήκαν τον καταλληλότερο χώρο και το καταλληλότερο κοινό για να εκφραστούν. Από τη μια, η "Απανεμιά", σημείο αναφοράς του νέου κύματος, αλλά και γενικότερα της καλής μουσικής, είναι ένας μικρός και ζεστός χώρος κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, που φωτίστηκε για άλλη μια φορά από την αύρα ενός σημαντικού δημιουργού. Από την άλλη, όσοι παρευρέθηκαν ήξεραν καλά που και γιατί πήγαν. Οι θαμώνες, κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, ανάμεσα σε μικρά τραπεζάκια και καρέκλες (όπως αρμόζει σε μια μπουάτ της Πλάκας που δεν ξεχνά την ιστορία της) συμμετείχαν τραγουδώντας από την αρχή ως το τέλος.

Και εις άλλα με υγεία. Καλή χρονιά σε όλους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο συγκινητικό ξεκίνημα!!! Είναι Υπέροχος!

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.