Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Το "Μουσείο Διονύσιου Σολωμού" στην Κέρκυρα


Όποιος βρεθεί στην πανέμορφη Κέρκυρα, αξίζει να επισκεφτεί το "Μουσείο Σολωμού¨. Είναι γνωστό ότι ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857), έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα, όπου έγραψε το μεγαλύτερο αλλά και σπουδαιότερο μέρος του έργου του (Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Πόρφυρας). Ήταν μια περίοδος απόλυτης ωριμότητας και υψηλών εμπνεύσεων για το μεγάλο Έλληνα ποιητή. Το σπίτι όπου έζησε, έγραψε και πέθανε ο Σολωμός, αφού καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αναστηλώθηκε αργότερα και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.


Στο Μουσείο φυλάσσεται το γραφείο του ποιητή και ένα μικρό αυτόγραφό του. Παράλληλα εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναφερόμενο στους χώρους, στα πρόσωπα και στα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ζωή, το έργο, και την εποχή του Σολωμού. Υπάρχει επίσης πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και η οποία περιλαμβάνει όλες τις παλαιές εκδόσεις του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", αλλά και σειρά προσωπογραφιών του Ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σολωμικής Σχολής.


http://www.ionio.gr/guestweb/mouseiosolomou/moyseio_solomou.htm
(Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο μουσείο)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.