Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, στα κλασικά της Άγκυρας


Τα «Κλασικά της Άγκυρας» συνεχίζουν το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, με διαχρονικά διαμάντια που αγαπήθηκαν και μεγάλωσαν πολλές γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο. 
Μια τέτοια περίπτωση είναι η αυτοβιογραφική σειρά βιβλίων της Λώρας Ίνγκαλς Oυάιλντερ (1867-1957), που γράφτηκε τις δεκαετίες του 1930 και 1940 και μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 1974, με τεράστια επιτυχία.


"Μικρό σπίτι στο λιβάδι - βιβλίο πρώτο - Μικρό σπίτι στο Μεγάλο Δάσος" (Μετάφραση: Γ.ΚΟΒΑΛΕΝΚΟ, 2008)

Tα βιβλία της σειράς «Mικρό Σπίτι στο Λιβάδι» περιγράφουν τη ζωή της Λώρας Ίνγκαλς Oυάιλντερ. H Λόρα γεννήθηκε το 1867, μέσα σε μια μικρή καλύβα, κοντά στο Mεγάλο Δάσος του Oυισκόνσιν. Kατόπιν, χρόνο με το χρόνο, μέσα σε σκεπαστή άμαξα, ταξίδεψε με την οικογένειά της στο Kάνσας, στη Mινεζότα και, τέλος, στην περιοχή της Nτακότα, όπου συνάντησε και παντρεύτηκε τον Aλμάντζο Oυάιλντερ. 

Tα χρόνια εκείνα, οι στερήσεις ήταν πολλές κι η δουλειά σκληρή. Oι σοδειές καταστρέφονταν από καταιγίδες και ακρίδες. Ωστόσο, υπήρχαν κι οι ευτυχισμένες στιγμές της χαράς και της αγάπης· βόλτες και μικρά ταξιδάκια με το έλκηθρο, κοινωνικές επαφές και διάφορες μικρογιορτές. Mέσα από τους τίτλους της σειράς, η οικογένεια Ίνγκαλς παρουσιάζεται μπροστά μας ολοζώντανη, προσφέροντας το καλύτερο πνεύμα της εποχής των Aμερικανών πιονέρων.



"Το μικρό σπίτι στο λιβάδι - βιβλίο δεύτερο" (Μετάφραση: Φούλα Ζησιμάτου, 2018)

Σίγουρα, πολύ λίγα κορίτσια θα έχουν περάσει πιο παράξενα και πιο ενδιαφέροντα παιδικά χρόνια από τη Λώρα. Αυτό το βιβλίο περιγράφει πώς η οικογένειά της άφησε το σπίτι της στο δάσος του Ουισκόνσιν και ξεκίνησε μέσα σ’ ένα μεγάλο, σκεπαστό αμάξι, με δυο άλογα για τη Δύση. Αυτό το ταξίδι, όσο να φτάσουν στη μοναχική και άγρια χώρα των Ινδιάνων, κράτησε βδομάδες και βδομάδες. Τις νύχτες κατασκήνωναν και τις μέρες προχωρούσαν, περνώντας από ποτάμια και λόφους. 

Κι ακόμα, όποιος διαβάσει τούτη την ιστορία, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει πώς έχτισε ο μπαμπάς το καινούριο σπίτι τους με κορμούς από δέντρα, τι τους έτυχε τη νύχτα των Χριστουγέννων, καθώς και το υπέροχο εκείνο επεισόδιο, όπου ο υπερήφανος Ινδιάνος αρχηγός έσωσε το σπίτι τους. Γι’ αυτό και τα ιστορήματα της Λώρας για τα παιδικά της χρόνια, έγιναν για τα παιδιά τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία σ’ όλο τον κόσμο. 

Η σειρά βιβλίων "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" είναι για παιδιά και νέους από 9 χρόνων και πάνω και κυκλοφορούν σε καλαίσθητες εκδόσεις από την "Άγκυρα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.