Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Καρυωτάκη


Το βιβλίο "Κώστας Καρυωτάκης, απαντήσεις στα ερωτήματα για τον ίδιο και το έργο του", του αείμνηστου Νέαρχου Γεωργιάδη, κυκλοφόρησε το 2014 από τη "Σύγχρονη Εποχή", σε επιμέλεια Κατερίνας Στεφάνου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, χρήσιμο για φιλολόγους και μελετητές νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά απαραίτητο και για όσους αγαπούν την ποίηση του Καρυωτάκη (1896-1928).

Ο Καρυωτάκης είναι ένας άνθρωπος που επείγεται να γνωρίσει τον κόσμο, να επικοινωνήσει και να γνωστοποιήσει αυτά που γνώρισε. Βιάζεται να επικοινωνήσει με όλους τους τρόπους. Με ποιήματα, με αλληλογραφία, με ανταλλαγή γραμματοσήμων, με λύσεις ή δημιουργίες αινιγμάτων και γρίφων, με συμμετοχή σε διαγωνισμούς, σε σωματεία, με ίδρυση σωματείων και ομάδων φιλολογικών, δημοσιογραφικών, επαγγελματικών, με έκδοση εφημερίδων και ποιητικών συλλογών…

Να επικοινωνήσει μέσω του έρωτα, με ταξίδια, με εκδρομές, με φάρσες, με επιθέσεις, ακόμα και μέσω της αυτοκτονίας… Κάθε τι που αισθάνεται, σκέφτεται, βιώνει θέλει να το γνωστοποιεί μέσω της ποίησης, της πεζογραφίας, της επιστολογραφίας. Έχει ωστόσο και μια αντίθετη τάση. Την τάση της απόκρυψης, της μυστικότητας, της παρασιώπησης.

Νέαρχος Γεωργιάδης
Γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου, που τώρα είναι κατεχόμενη. Σπούδασε Νομικά και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Φωτεινού - Κατράκη. Ίδρυσε τον «Όμιλο Φίλων Λαϊκού Τραγουδιού», που ήταν η πρώτη θεσμική ομάδα έρευνας, συλλογής, μελέτης και προβολής του Λαϊκού Τραγουδιού, στα 1965. Από το 1973 μέχρι το 1999 εργάστηκε ως σκηνοθέτης και παραγωγός τηλεόρασης στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Από το 1999 μέχρι το 2012 εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο ραδιοσταθμό «Άστρα». Πέθανε στη Λευκωσία στις 31 Ιούλη 2013.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ:
Ο Μύστης κι ο Ηγέτης (διηγήματα), 1975.
Διηγήματα φαντασίας, 1980 (Κρατικό Βραβείο Κύπρου).
Ο αναλγητήρ (διηγήματα), 1982.
Ρεμπέτικο και πολιτική, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1993.
Από το Βυζάντιο στον Μάρκο Βαμβακάρη, (Κρατικό Βραβείο Κύπρου) εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1996.
Ο Ακρίτας που έγινε ρεμπέτης, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1999.
Το φαινόμενο Τσιτσάνης, (Κρατικό Βραβείο Κύπρου), εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2001.
Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2003.
Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα. Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2006.
Κώστας Παπαδόπουλος. Ο Παγκανίνι του μπουζουκιού, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2007. 
Ρένα Στάμου. Μια εγκυκλοπαίδεια του Ρεμπέτικου, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.