Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Το πρώτο μυθιστόρημα της Νάγιας Δαλακούρα


Να θυμάστε, να θυμάστε όλοι, 
και εσύ και εγώ προπαντός
ότι όλοι μας καταγόμαστε
από μετανάστες και επαναστάτες.
Φράνκλιν Ρούζβελτ

Σ' αυτούς τους τελευταίους, στους μετανάστες και τους επαναστάτες, είναι αφιερωμένο το πρώτο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα, που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τον εκδοτικό οίκο Κλειδάριθμο. «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» αποτελεί την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της αρχαιολόγου που γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, όπου και δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός.

Πρόκειται για ένα ερωτικό κυρίως μυθιστόρημα, την ιστορία του οποίου κουβαλούσε μέσα της για χρόνια η Νάγια Δαλακούρα. Ένα προσωπικό της ταξίδι στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη, η μεγάλη αγάπη της για τη λογοτεχνία και την ιστορία των λαών, καθώς και τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που παρακολούθησε, αποτέλεσαν κινητήριους λόγους για να καταπιαστεί με τη συγγραφή. 

Μέσα από σκληρές και τρυφερές περιγραφές, ορθώνεται ο περιπετειώδης έρωτας ενός ζευγαριού στην Αργεντινή των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Δεν εκλείπουν -και αυτό είναι το διαφοροποιητικό γνώρισμα που δίνει ξεχωριστή χροιά στην ιστορία- τα ιστορικά και εθνογραφικά στοιχεία, όπως και οι αναφορές στον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής. Η συγγραφέας με μια λιτή και διαυγή γραφή προσβλέπει στην αμεσότητα του λόγου, ενώ οι ρεαλιστικές της απεικονίσεις καθιστούν προσιτά τα βιώματα. Δυναμικό το πρώτο της συγγραφικό βήμα και ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερη συνέχεια! 

Από το οπισθόφυλλο: 

Μπουένος Άιρες, 1912.

Η Ρόζα φτάνει στο μεγάλο πόρτο της Νότιας Αμερικής έχοντας επάνω της ακόμα το άρωμα της Σικελίας. Μια μετανάστρια ανάμεσα σε χιλιάδες, που ονειρεύεται μονάχα να στεριώσει, μα αγνοεί ότι η ευτυχία βιάζεται να πετάξει μακριά.

Ο Λουίς, νταής του ισπανικού γκέτο, με ρίζες ανδαλουσιανές, ζει στον υπόκοσμο του λιμανιού και δεν ονειρεύεται ποτέ. Ξέρει ότι εκείνο το λιμάνι θα έχει στέμμα του πάντα τη θλίψη. Από τη γη της Αίτνας έως τη Γη του Πυρός οι δυο θα βυθιστούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προσπαθώντας να χορέψουν έξω από τη σκιά τους. Με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών, όπου ο έρωτας και η μαγεία ορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων, θα αγωνιστούν σκληρά για ένα κομμάτι ευτυχίας.

"Το λιμάνι των χαμένων γυναικών" κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Κλειδάριθμος». Επιμέλεια: Δημοσθένης Κερασίδης. Διόρθωση: Κατερίνα Ασήμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.