Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ντοκουμέντα και επίκαιρα διδάγματα για τον Νίκο Μπελογιάννη


Το βιβλίο "Νίκος Μπελογιάννης - ντοκουμέντα και επίκαιρα διδάγματα" κυκλοφόρησε το 2010 από τη "Σύγχρονη Εποχή", με την επιμέλεια της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ. Στο μικρό αλλά ξεχωριστό αυτό βιβλίο για τον Άνθρωπο με το γαρίφαλο, την εισαγωγή υπογράφει ο Βασίλης Κ. Λάζαρης και στη συνέχεια παρατίθενται κείμενα του αξέχαστου και αληθινού αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και το Κόμμα: "Στα χρόνια της βασιλομεταξικής δικτατορίας", "Για το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα", "Τα στελέχη και οι αδυναμίες τους", "Για την επαγρύπνηση", "Για την επίθεση σε κατοικημένους τόπους και την επιχείρηση της Σπάρτης", "Για το αντάρτικο στην Πελοπόννησο" και "Για τη λογοτεχνία". Επίσης, περιέχεται ένα επικό ποίημα του Αλέξη Πάρνη για τον Μπελογιάννη, ένα μικρό απόσπασμα από την Απολογία του και κείμενα των Νίκου Ζαχαριάδη, Μάκη Μαΐλη και Αλέκας Παπαρήγα.

Από το οπισθόφυλλο:

Η παρούσα μικρή έκδοσή μας, που πραγματοποιείται στην έναρξη της δέκατης δεκαετίας ζωής και δράσης του ΚΚΕ, εντάσσεται στις δραστηριότητές μας για την ανάδειξη και προβολή κορυφαίων στιγμών και μορφών του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος.
Στην περίπτωση του Νίκου Μπελογιάννη, εκφράζονται πολύ χαρακτηριστικά και συμβολικά η σκληρότητα της ταξικής πάλης, το ανειρήνευτο της σύγκρουσης με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, η ηθική και πολιτική υπεροχή του επαναστατικού κόμματος και των ιδεών του, του κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή, μέλους και στελέχους του.
Σε συνθήκες σαν τις σημερινές όπου η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση οξύνονται, που πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλες στιγμές, αισθανόμαστε ως χρέος μας να μην έχει επετειακό χαρακτήρα η απόδοση τιμής σ’ έναν τέτοιον ήρωα. Δε θα ταίριαζε μια τέτοια αντιμετώπιση στον Μπελογιάννη.
Αυτό που, σήμερα, προέχει και προβάλλει επιτακτικά είναι ο εξοπλισμός του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η πλατιά συζήτηση για την πολιτική μας πρόταση, η πιο επιτυχής διεξαγωγή της διαπάλης με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό. 
Φωτίζουμε, λοιπόν, το βασικό ιστορικό πλαίσιο το σχετικό με τον Μπελογιάννη, τις συνθήκες της δράσης και την προσφορά του, γενικότερα αλλά και στην Πελοπόννησο, μέσα από γνωστά και άγνωστα ντοκουμέντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.