Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ο Σπύρος Σαμάρας από τον Θωμά Ταμβάκο

Εξώφυλλο βιβλίου. Πηγή: www.tamvakosarchive.blogspot.com

Στις αρχές του 2017, τρία χρόνια μετά το σπουδαίο λεύκωμα "Μουσουργοί της Θράκης" (http://theovaf.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7.html), κυκλοφόρησε από την "Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης" το πόνημα του μουσικογράφου, ερευνητή και κριτικού, Θωμά Ταμβάκου: "Σπυρίδων - Φιλίσκος Σαμάρας, 17.11.1861 - 25.03.1917, επίσημη δισκογραφία 1904 - 2016, συμβολή στα 100 χρόνια από την εκδημία του"

Πρόκειται για μια άκρως προσεγμένη και λεπτομερής εκδοτική εργασία - κόσμημα, πάνω στη δισκογραφία του σπουδαίου συνθέτη της λόγιας μουσικής. Δημιουργός του γνωστού σε όλο τον κόσμο "Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων" που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς με αφορμή τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα, 1896). Το συγκεκριμένο έργο επελέγη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και από τους αγώνες της Ρώμης (1960) και έπειτα, ερμηνεύεται πάντα στις τελετές έναρξης και λήξης. Ο Σαμάρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα και πέθανε στην Αθήνα, ενώ έζησε και δημιούργησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία και στην Ιταλία. Συνέθεσε όπερες, οπερέτες, έργα για πιάνο, τραγούδια για πιάνο και φωνή και αναδείχτηκε -από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη- ως ένας από τους κορυφαίους μουσικοσυνθέτες και ενορχηστρωτές του είδους και της εποχής του. 

Η έκδοση ξεκινά με εισαγωγικά κείμενα των στενών συνεργατών του κ. Ταμβάκου, Αθανάσιου Τρικούπη (Πιανίστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης) και Γιώργου Κωνστάντζου (Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου), του ίδιου του κ. Ταμβάκου, αλλά και ένα σύντομο, αλλά πληρέστατο βιογραφικό σημείωμα του Σπυρίδων - Φιλίσκου Σαμάρα, με στοιχεία από το λήμμα Γιώργος Λεωτσάκος για τον Σπ. Σαμάρα, από το "Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό". 

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται οι 117 δισκογραφικές εκδόσεις σε δίσκους γραμμοφώνου, επαφής και ακτίνας,  με έργα του μουσουργού από το 1904 έως το 2016. Συμπεριελήφθησαν επίσης οι 8 ψηφιακές εκδόσεις και 2 ευχετήριες κάρτες (με τον "Ολυμπιακό Ύμνο"). Μετά τα ευρετήρια έργων και ερμηνευτών, ακολουθεί το παράρτημα με την ανεπίσημη δισκογραφία και τις 191 γνωστές ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις με έργα του. Η έκδοση συνοδεύεται με άφθονο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό... σύμφωνα με το δελτίο τύπου... το οποίο και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, μιας και αυτό το κόσμημα -επαναλαμβάνω- της μουσικής βιβλιογραφίας, το έχουμε στην κατοχή μας. Απαραίτητο εργαλείο όχι μόνο για τους ειδήμονες, αλλά και για όλους τους μουσικόφιλους, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους στη λεγόμενη "λόγια και σοβαρή μουσική", όπως ο γράφων. 

Ο συγγραφέας Θ. Ταμβάκος με την προτομή του Σ. Σαμάρα
στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (07/12/2017) 
Πηγή: https://www.facebook.com/thomas.tamvakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.