Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στη γειτονιά μας


Με αφορμή τις μουσικές παραστάσεις του Σταμάτη Κραουνάκη στην Αλεξανδρούπολη (Τρίτη 26 Ιουλίου) και στην Κομοτηνή (Τετάρτη 27 Ιουλίου), σκεφτήκαμε να θυμηθούμε τέσσερις από τις καλύτερες στιγμές του ως ερμηνευτής τραγουδιών, σε δημιουργίες άλλων. Αφήνουμε στην άκρη τα τραγούδια της προσωπικής του εργογραφίας, που πρωτοερμήνευσε στη δισκογραφία, για την επόμενη φορά που θα έρθει στην ιδιαίτερη πατρίδα της γιαγιάς του! 
Από τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του πορείας, συμμετείχε σε δίσκους αξιόλογων συναδέλφων του, ερμηνεύοντας μερικά διαμαντάκια, άγνωστα τα περισσότερα στο ευρύ κοινό. Είχε την τύχη να ερμηνεύσει Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Καζαντζή, Διονύση Τσακνή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Πλατύραρχο, Πάρι Περυσινάκη, Κώστα Τουρνά, Θέμη Ανδρεάδη, Γιώργο Αλτή, Άρη Βλάχο, Χρήστο Παπαδόπουλο, Κώστα Λειβαδά, Στέρεο Νόβα...

Ο Νότης Μαυρουδής είναι από τους πρώτους συνθέτες που τίμησαν τον Σταμάτη Κραουνάκη, επιλέγοντάς τον να ερμηνεύσει τραγούδια στους δίσκους "Τοπίο Μυστικό" του 1993 και "Carte Postale" του 2006 με τους στίχους των Τάσου Σαμαρτζή και Ηλία Κατσούλη αντιστοίχως. Το "Κάθε μια νύχτα" από την πρώτη τους συνεργασία, αγαπηθήκε μέσα στα χρόνια και γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις. Ιδιαίτερα συγκινητικός και με το "Στης μοναξιάς το άβατο" (Στη μνήμη της Σαπφώς Νοταρά), από τη δεύτερη δισκογραφική συμμετοχή του Κραουνάκη, σε δίσκο του Μαυρουδή:
Ένα άλλο ξεχωριστό τραγούδι που ερμήνευσε είναι το "Κοινό" των Διονύση Τσάκνη - Κώστα Τριπολίτη, από το δίσκο "Γέφυρες" του 2002.
Τέταρτο και τελευταίο τραγούδι που σας προτείνουμε ν' ακούσετε, είναι το "Όποτε σ' αποθύμησα" των Πάρυ Περισινάκη και Κώστα Φασουλά, από το δίσκο του 2005 "Στου ονείρου την αυλή". Ένα ονειρικό τραγούδι, από τα αγαπημένα της ραδιοφωνικής μας εκπομπής.

ΥΓ. Οι δύο παλιές και σύντομες συνεντεύξεις με τον καλλιτέχνη στην Κομοτηνή:



Το "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" είναι χορηγός επικοινωνίας και των δύο εμφανίσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.