Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η τέχνη της κατασκευής χειροποίητων βιολιών του Δημήτρη Λιούση


Κυκλοφόρησε το βιβλίο "Η τέχνη της κατασκευής χειροποίητων βιολιών" (Εκδόσεις Θρακικός Οιωνός - Αλεξανδρούπολη - 2017) του κατασκευαστή βιολιών, Δημήτριου Λιούση, ο οποίος γεννήθηκε το 1952 στο Τυχερό του Έβρου και όλα αυτά τα χρόνια ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1977 έως σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 βιολιά, εκ των οποίων 30 περίπου ακριβή αντίγραφα Stradivari-Amati-Guarneri-Stainer.

Είναι ένα απολύτως διαφωτιστικό βιβλίο για την κατασκευή του βιολιού, απαραίτητο εργαλείο για κάθε βιολιστή, μουσικό, αλλά και για κάθε φιλότεχνο και απαιτητικό αναγνώστη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και υποδειγματική εργασία που έπρεπε να γραφτεί και να εκδοθεί, μιας και δεν υπάρχει παρόμοιο βιβλίο στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα. 

Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολλά σχέδια, ιστορικά στοιχεία και πολύτιμες πληροφορίες για την κατασκευή βιολιού. 


Δυο μικρά αποσπάσματα από τις 200 σελίδες του βιβλίου:

"Το δέντρο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του βιολιού (επάνω καπάκι) είναι το έλατο. Χρησιμοποιούμε τον κορμό αυτό και επιλέγουμε κυρίως δέντρα που έχουν λιγότερο ρετσίνι. Τα δέντρα αυτά ευδοκιμούν στην Αυστρία και στην Ιταλία [...]".

"Για την προέλευση του βιολιού δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία καταγωγής του, μερικοί διατείνονται ότι είναι η Ασία. Εισήλθε στην Ευρώπη περί τον 14ο αιώνα περίπου. Αρχικά το χρησιμοποιούσαν κατώτερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού της και δεν είχε τη μορφή την σημερινή [...]".


Ο Δημήτρης Λιούσης είναι κατασκευαστής χειροποίητων βιολιών ευρωπαϊκών προδιαγραφών συνδυάζοντας τελειότητα ήχου και κομψότητας και έχει ήδη καταφέρει να ξετρελάνει τους καλλιτεχνικούς κύκλους με τα δημιουργήματά του. Ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων βιολιών τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια διανύοντας μια σημαντική πορεία επιμόρφωσης σε Ιταλία και Γερμανία όπου και απέκτησε την ανάλογη τεχνογνωσία σε επίπεδο κατασκευής, ακουστικής και βερνικιού, καθώς διαθέτει και τους ανάλογους τίτλους σπουδών. Επιπλέον δαπανά αρκετό χρόνο καθημερινά για την μελέτη ανάλογων βιβλίων και διατηρεί επαφές με τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά κέντρα βιολιού στην Ευρώπη, τόσο στην Κρεμόνα της Ιταλίας όσο και στο Mittenwald της Γερμανίας. 

Οι μουσικοί καλλιτεχνικοί κύκλοι δέχτηκαν με μεγάλοι έκπληξη τα βιολιά ¨Λιούση¨ αφού αυτά διαθέτουν θεσπέσια ανατομική προσαρμογή στο σώμα του βιολιστή αλλά και λαμπρότητα ήχου, χαρακτηριστικά τα οποία δύσκολα αναπτύσσονται στον κόσμο της κατασκευής χειροποίητων οργάνων. Είναι το αγαπημένο παιδί των επιφανών Ελλήνων βιολιστών, καθώς ανέπτυξε ιδιαίτερη συνεργασία με τον βιρτουόζο βιολιστή Γιώργο Κόρο, ο οποίος με την πρώτη επαφή του με βιολιά επιβεβαίωσε την εξαίσια κατασκευή τους και με τον πασίγνωστο δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Χατζόπουλο, ο οποίος με την σειρά του αναφέρει: «Έχω την τιμή να κατέχω ένα βιολί ¨Λιούση¨ και παίζοντας μαζί του ανακαλύπτω πόσο μεγάλη σημασία έχει η τεχνική να εκφράζεται μέσα από ένα τέλειο όργανο. Δημήτρη μου έχεις από μένα προσωπικά, τα συγχαρητήριά μου και κάθε λόγο να αισθάνεσαι περήφανος για τα βιολιά σου».


Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στη μακρόχρονη πορεία του, είναι η είσοδος ενός από τα χειροποίητα βιολιά του, σε μουσική ορχήστρα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Πρόσφατα η κατασκευαστική του τελειότητα επικυρώθηκε από Γερμανούς ειδικούς εκτιμητές στο Düsseldorf της Γερμανίας. Σήμερα ζει και κατασκευάζει χειροποίητα βιολιά στην Αλεξανδρούπολη Έβρου και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας του έχει αποδώσει τον τίτλο ¨STRADIVARI¨ της Ελλάδας. Ο παραπάνω κατασκευαστής έχει σπουδάσει κλασικό βιολί και έχει εκδώσει και βιβλίο με τίτλο "Η Τέχνη της κατασκευής Χειροποίητων βιολιών"

Επικοινωνία: http://www.liousis.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.