Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Θαυμάσια βιβλία από τις Εκδόσεις Αιώρα


Αιώρα. 1. κάθισμα στο οποίο αιωρείται κανείς, κούνια 2. κρεμαστό κρεβάτι, από δίχτυ ή ύφασμα, στερεωμένο σε δύο σταθερά σημεία 3. Διονυσιακό λατρευτικό έθιμο 4. θεραπευτική άσκηση που συνιστούσαν οι γιατροί στην αρχαιότητα 5. διακύμανση, ταλάντευση της σκέψης 6. εκδοτικός οίκος.

Τον εκδοτικό οίκο "Αιώρα" από την Αθήνα, παρουσιάζουν σήμερα οι "Νότες Λογοτεχνίας" με τέσσερα θαυμάσια δείγματα γραφής: α) Τα σημειώματα ποιητικής και ηθικής του μεγάλου Αλεξανδρινού Κ.Π. Καβάφη (29/04/1863-29/04/1933), β) Το τελευταίο μυθιστόρημα του γνωστού ηθοποιού, Άγγελου Αντωνόπουλου, γ) Το πρώτο μυθιστόρημα της ηθοποιού και εκφωνήτριας, Γιώτας Ιωαννίδου, από τη Θεσσαλονίκη και δ) Ένα όμορφο βιβλίο για παιδιά ηλικίας 5+.

"Σημειώματα ποιητικής και ηθικής" - Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (Νοέμβριος 2017)


27 ενδόμυχοι στοχασμοί με τη μοναδική ποιητική φωνή του μεγάλου Αλεξανδρινού. Η γραφή του Καβάφη, πλούσια, μεστή, με λεπτές αποχρώσεις ειρωνείας, γοητευτική και ευρηματική, ιχνη­λατεί την τέχνη, την πηγή της δημιουργίας, την αλήθεια, την ομορφιά και τη θέση του ποιητή μέσα σε όλα αυτά. Η παρούσα έκδοση είναι εμπλουτισμένη με μια εισαγωγή της Μάρθας Βασιλειάδη, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. και χρονολόγιο της ζωής του ποιητή. Το έργο εξωφύλλου και της σελίδας 13 είναι του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου.

Τα "Σημειώματα ποιητικής και ηθικής" επιμελήθηκαν Bertrand Bouvier και η Μάρθα Βασιλειάδη για τη δίγλωσση ελληνογαλλική έκδοση Constantin Cavafis, Notes de poetique et de morale (Αιώρα, 2016). Οι πληροφορίες για το χρονολόγιο αντλήθηκαν από το βιβλίο των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Μαρίας Στασινοπούλου "Ο βίος και το έργο του Κ.Π.Καβάφη" (Μεταίχμιο, 2001). Η σταχυολόγηση έγινε από τον David Connolly για τη δίγλωσση ελληνοαγγλική έκδοση C.P.Cavafy, Selected poems (Αιώρα, 2014). 

Στις 72 σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης διαβάζουμε μια σειρά ημερολογιακών σημειώσεων του πιο πολυμεταφρασμένου και αναγνωρισμένου διεθνώς έλληνα ποιητή. 
Ένα μικρό απόσπασμα (ΙΗ', σελίδα: 42):

Μια άλλη ενασχόλησις -μια βιοποριστική εργασία οιαδήποτε, όχι βέβαια τόσο βαρειά ή τόσο μακρά που να τον παίρνει όλον του τον καιρό- είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον καλλιτέχνη. Τον refreshes him, τον ασσαινίρει, σχεδόν τον ξεκουράζει. Σε μερικούς καλλιτέχνες τουλάχιστον συμβαίνει τούτο.
13.5.07


"Μη μιλάς πατέρα, έχεις πεθάνει" - Άγγελος Αντωνόπουλος (Δεκέμβριος 2015)


Το 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του ηθοποιού, Άγγελου Αντωνόπουλου (1932 - Πειραιάς). Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημα "Οι επιβάτες του φεγγαριού" (2006) και η ποιητική συλλογή "Αφύλακτη διάβαση" (2011). Στο 160 σελίδων, "Μη μιλάς πατέρα, έχεις πεθάνει" την επιμέλεια κειμένου έχει αναλάβει ο Σέργιος Μαυροκέφαλος, ενώ το εικαστικό του εξωφύλλου και τα σχέδια του βιβλίου φιλοτέχνησε ο Διονύσιος Τσολάκος. 

Οπισθόφυλλο
Ο αυθεντικός λόγος των προσώπων της αφήγησης πηγάζει από τη μεγάλη θεατρική παιδεία του κύριου Αντωνόπουλου και ριζώνει στη βίωση της τραγικής και της κωμικής πλευράς των ανθρώπων. Ο φόνος, η ενοχή, ο εγκλεισμός, ο έρωτας, η απώλεια και ο θάνατος αναδύονται στις διαδρομές της ζωής δύο γυναικών και ενός άντρα, οι οποίοι συναντώνται μες στο κοινωνικό αρχιπέλαγος, καθώς αυτό δονείται από τη βία και τα πάθη μιας ολόκληρης εποχής.
Όλα μαζί ήρθανε· και τα σπίτια που καίγανε οι δωσίλογοι με τις μάσκες. Μάσκες... μάσκες... μάσκες. Γέμισε ο κόσμος μάσκες. Και το παιδί, πού είναι το παιδί; Κι ύστερα θυμάμαι που το σκάσαμε από 'κείνο το πάρτι μες στη νύχτα, μες στην παγωνιά και στη βροχή· και που απαγορευότανε η κυκλοφορία και που πήγαμε στην παραλία· και χωθήκαμε κάτω από εκείνη την αναποδογυρισμένη βάρκα και κουρνιάσαμε... 



"Σοχούμ" - Γιώτα Ιωαννίδου (Μάιος 2017)


Είναι ορισμένα βιβλία που σε προδιαθέτουν θετικά. Από το εξώφυλλο, από το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε. Βλέποντας το εικαστικό εξωφύλλου του Παναγιώτη Σταυρόπουλου, καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με ένα τέτοιο βιβλίο. Όσον αφορά το περιεχόμενο, την ουσία δηλαδή. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τον Πόντο, την προσφυγιά, την ξενιτιά. Όχι μόνο ιστορικά, αλλά και μυθιστορήματα στα οποία συνήθως υπάρχει ένας έρωτας γύρω από τον οποίο μπλέκουν οι ιστορίες των ανθρώπων και των τόπων. Το "Σοχούμ" της Γιώτας Ιωαννίδου είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο, γραμμένο με αγάπη. Είναι η ιστορία του παππού Λεόντη και της γιαγιάς Παναΐλα. Εκεί στο Σοχούμ -πόλη της σημερινής Γεωργίας όπου ζούσαν πολλοί Πόντιοι κατατρεγμένοι από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα- γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ήρωες της ιστορίας. Εκεί παντρεύτηκαν και έκαναν τα παιδιά τους, μέχρι που τους "εξόρισαν" στη μαμά πατρίδα, επειδή ο Λεόντης αρνήθηκε να υπηρετήσει στο ρωσικό στρατό. 


Οπισθόφυλλο
Καύκασος. Αρχές του 20ού αιώνα. Ένας άντρας, μια γυναίκα. Αυτός την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, όταν την βλέπει καλάμια να μαζεύει κάτω από έναν ήλιο που καίει. Αυτή τον έρωτά του αποδέχεται. Παναΐλα και Λεόντης. Έρωτας ανείπωτος τους δένει, έρωτας που με έρωτα δεν μοιάζει. Σχεδόν κυνηγημένοι, με δυο μικρά παιδιά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γενέτειρα πατρίδα και τους αγαπημένους τους, αναζητώντας καταφύγιο στον τόπο που πατρίδα αποκαλούσαν. Πόνος, απελπισία, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις παραμονεύουν στου πρόσφυγα το βήμα. Παλεύουν λυσσαλέα να υπάρξουν. Και τα καταφέρνουν. Μέσα από πίκρες και χαρές. Αποχωρίζονται και ανταμώνουν, συγκρούονται και φιλιώνουν. Ανυπότακτοι ενσωματώνονται. Βιώνουν τη ζωή με ένταση και πάθος. Μες στην ξενιτιά ψάχνουν να βρουν την πατρίδα τους. Και τη βρίσκουν. 

"Ο μικρός γίγαντας" - Andrés Guerrero 

Ο Μικρός Γίγαντας σε κείμενο και εικονογράφηση του Γκουερέρο Αντρές (τίτλος πρωτοτύπου: El gigante pequeno), πρωτοκυκλοφόρησε το 2004. Για την ελληνική γλώσσα το 2016, σε μετάφραση Άννας Μαθοπούλου και επιμέλεια κειμένου Λούνας Παλέτα. Ένα παιδικό βιβλίο με έξυπνο και καλοδουλεμένο κείμενο και με εξαίσια εικονογράφηση!

Οπισθόφυλλο
Η ζωή στο χωριό των γιγάντων δεν είναι καθόλου εύκολη για τον μικρό γίγαντα. Όλα του πέφτουν μεγάλα! Δεν μπορεί να διασχίσει το ποτάμι με μια δρασκελιά ούτε να μυρίσει τα σύννεφα όταν περνούν χαμηλά! Aποφασίζει λοιπόν να κάνει ένα ταξίδι, αναζητώντας έναν κόσμο που να του ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχει ένα μέρος που χωράς και που σε χωράει. Ψάξε να το βρεις! Αναζήτησε αυτό που θέλεις, αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει, μη συμβιβάζεσαι με τα λιγότερα· γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, τα δικά του μέτρα και τα δικά του όνειρα.

Για περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Αιώρα" εδώεδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.