Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ποίηση για παιδιά: Με τα φτερά της ελπίδας


Σε μια εποχή που το αναγνωστικό ενδιαφέρον για ποίηση ελαττώνεται, και που η ηλεκτρονική παντοκρατορία δημιουργεί δυσκολίες στην ένταξη της ανάγνωσης βιβλίων στην καθημερινότητα των μικρών μας φίλων, οι Εκδόσεις Ροές έρχονται να μας εκπλήξουν, συνεχίζοντας τη θαυμάσια σειρά της Παραμυθολογοτεχνίας, με ένα εξαιρετικό βιβλίο ποίησης για παιδιά!

Το «Με τα φτερά της ελπίδας» (56 σελίδων και 16χ16 διαστάσεων) περιέχει 26 ποιήματα της Μαριάνθης Πλειώνη και την εικονογράφηση της Αθηνάς Πετούλη, που συμπληρώνει τον λόγο. Ένα δείγμα γραφής, πριν τα βιογραφικά σημειώματα και το δελτίο τύπου.

«Με τα φτερά της ελπίδας»

Η ελπίδα είναι ένα πουλάκι
με κατακόκκινα φτερά
που χτίζει πάντα τη φωλιά του
σε κάθε ανθρώπινη καρδιά.

Ψηλά πετάει και φτερουγίζει
στις γρίλιες των παραθύρων,
χαράς χαμόγελα χαρίζει
στο προσκεφάλι των παιδιών.

Λουλούδι είναι που ανθίζει
εκεί που ο βοριάς φυσά,
μοσχοβολιά που πλημμυρίζει
του κόσμου αυτού κάθε γωνιά.

Ελπίδα έχει η ειρήνη
πως κάποτε θα ’ρθει στη γη,
ελπίδα κέρασμα από κρήνη,
νερό καθάριο απ’ την πηγή.

Η Μ.Π. γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ κείμενά της δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Η Α.Π. γεννήθηκε στην Κόρινθο, μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε  σχέδιο και ζωγραφική. Ζει και εργάζεται στη Σάμο. Ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, ενώ παράλληλα διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της IBBY. Άλλα βιβλία εικονογραφημένα από την ίδια: Καλημέρα ήλιε (2014) της Ευφροσύνης Σπυροπούλου, Η ευχή της αστεράτης (2015) της Ζωής Παπαδάκη, Η μάγισσα Μουρ και το πλατύ παπούτσι (2015) της Μαρίας Ιορδανίδου, Το μονοπάτι του ήλιου (2016) και Το μυστικό της καλοσύνης (2018) του Αριστείδη Κάντα.   

Από τις «Εκδόσεις Ροές», και στη σειρά «Παραμυθολογοτεχνία», κυκλοφόρησε η συλλογή ποιημάτων για παιδιά της Μαριάνθης Πλειώνη με τίτλο «Με τα φτερά της ελπίδας». Την εικονογράφηση υπογράφει η Αθηνά Πετούλη.

Με τα φτερά της ελπίδας ξεκινάμε ένα ταξίδι στους μήνες του χρόνου και την ομορφιά των εποχών, όπου η φιλία, η αγάπη, η ειρήνη, η χαρά μέσα από στίχους και εικόνες μάς συντροφεύουν στο όνειρο.
Πρόκειται για μια συλλογή 26 ποιημάτων για παιδιά που χαίρονται το φθινόπωρο, αγαπούν το παιχνίδι στη βροχή, μαγεύονται από τα χρώματα του ουράνιου τόξου…
Το ποδήλατο που μοιράζονται με τους φίλους τους είναι μαγικό, κι εκείνα παίζουν με τις χιονούλες των Χριστουγέννων περιμένοντας τον Άι-Βασίλη να τους χτυπήσει το παντζούρι μ’ ένα μεγάλο γλειφιτζούρι, ώστε να του δείξουν το χιονάνθρωπο με την κατακόκκινη καρδιά που είναι γεμάτη αγάπη…
Στη συνάντησή τους με τους μήνες της άνοιξης παίρνουν τα πινέλα τους κι όλα τα χρώματα για να τους ζωγραφίσουν και μαζί να καλωσορίσουν την ειρήνη.Το καλοκαιράκι ακούν το τραγούδι του τζίτζικα κι ονειρεύονται ταξίδια στη ράχη ενός δελφινιού με το φεγγάρι να ψιχαλίζει φως, ώσπου να βρουν το δρόμο για τη Ζαχαρούπολη, όπου θα γνωρίσουν τα καραμελένια της ανθρωπάκια, θα διαπιστώσουν πως η σοκολάτα δεν τελειώνει και θα έρθουν αντιμέτωπα με εκπλήξεις σιροπιαστές…

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Printa & Ροές» εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.