Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο ποιητής Ανδρέας Α. Γεωργαλλίδης στις Νότες Λογοτεχνίας


O Ανδρέας Α. Γεωργαλλίδης σπούδασε Παιδαγωγικά, Ιστορία-Αρχαιολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Aκολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris Ι-Panthéon-Sorbonne και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK).
Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Αντικείμενες Ημιευθείες (1998), Παγωμένο Kενό στους 516oC (2001), Κλειδωμένες Θάλασσες (2003), Όταν Βυθίζεται το Πιάνο (2004), Χρώματα Απέναντι (2007), Το Πιάνο Κόπασε (2011) σε ψηφιακή μορφή (cd) και την ποιητική συλλογή Ελάχιστα Περισσότερο Άδειο (2018).
Το ποιητικό του έργο έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε δεκαέξι γλώσσες. Μετέφρασε το Tractatus Logico-Philosophicus στα ελληνικά (Ίαμβος, 2016) και είναι ο συγγραφέας του έργου From Theory to Mysticism: the Unclarity of the Notion ‘Object’ in Wittgenstein’s Tractatus (Cambridge Scholars, 2018), έργο το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά (2018), σε μετάφραση του ίδιου, από τις «Εκδόσεις Ίαμβος». 

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00, στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ξενοφώντος 2Α, 10557, Αθήνα, 2103734934) θα παρουσιαστεί η τελευταία δίγλωσση ποιητική συλλογή του κ. Γεωργαλλίδη, με τίτλο «Ελάχιστα Περισσότερο Άδειο» (Barely More Empty).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Δρ Άγγελος Ευαγγέλου (Lecturer in Comparative Literature, University of Kent, UK).
Δρ Ανδρέας Αντζουλής (Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Αντιφώνηση από τον ποιητή.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Με αφορμή αυτή την εκδήλωση, στεκόμαστε στην ιδιαίτερη, ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ποιητική γραφή του Κύπριου λογοτέχνη και συγκεκριμένα στις τρεις τελευταίες ποιητικές του δημιουργίες.


Το 2011 κυκλοφόρησε «Το πιάνο κόπασε», ένας ψηφιακός δίσκος με ποίηση του Ανδρέα Γεωργαλλίδη, η οποία επενδύθηκε μουσικά από τον Βασίλη Σωκράτους στο πιάνο, ενώ τα ποιήματα απαγγέλει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Πάμπος Σακκάς. Στο βίντεο που ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα με τίτλο «Καληνύχτα».


Το 2016 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Χρώματα Απέναντι», από τις «Εκδόσεις Ίαμβος». Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε σε οκτώ γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, πολωνικά, βουλγαρικά, ιρανικά, αραβικά, αζέρικα και κινέζικα), ενώ είχε προηγηθεί και η κυπριακή του έκδοση, το 2007, όπου είχε εκδοθεί και πάλι σε 8 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ρώσικα και τούρκικα!
Τρία δείγματα γραφής:

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Ανανεώνω
τις σιωπηρές μου συμβάσεις
διαγράφοντας τον ήχο.
Η σιωπή δεν παραφράζεται
Όταν οι έννοιες
Έχουν αληθινό βάθος

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ

Αποστέλλω λοιπόν
ένα παράθυρο κενού
στη σιωπή της σιωπής.
Ας προσπαθήσει ο παραλήπτης
να αναγνώσει
τούτη τη λευκή σελίδα
και με υπομονή
να μετρήσει
τις τόσες ανύπαρκτες λέξεις της.

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

…χρώματα απέναντι
φτιαγμένα να ταιριάζουν
αφέθηκαν
να ακουμπήσει το ένα το άλλο
μέσα στη συμφωνία μιας σιωπής,
το φως να καθρεφτίζεται
σκιές να υπάρχουν
εσύ

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Ανδρέα Γεωργαλλίδη, «ελάχιστα περισσότερο άδειο», είναι το ίδιο καλαίσθητη και υψηλού επιπέδου (ως έκδοση καταρχάς), όπως και οι προηγούμενες λογοτεχνικές καταθέσεις του. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (την μετάφραση στα αγγλικά έχει κάνει ο Άγγελος Ε. Ευαγγέλου – Associate Lecturer στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Kent) και κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Ίαμβος».

Αυτό το βιβλίο, όπως γράφει και ο ίδιος ο ποιητής, αποτελείται από μετρημένες λέξεις, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να συναντηθούν σε στίχους ενός ποιήματος, στίχους που να μιλούν αληθινά για τον εαυτό τους. Συνεπώς, οι αντί-στιχοι του βιβλίου αυτού, δεν φιλοδοξούν την κατανόησή τους και δεν διεκδικούν καμιά φιλοξενία στον χώρο του νοήματος. Ορισμένα δείγματα γραφής.

ξανάρχομαι ελάχιστα λίγο, φορώντας κατάσαρκα την ιδιότητα του ξένου

…το σκοτάδι αυτού του άμετρου φεγγαριού, δεν ζωγραφίζεται στον χώρο

Η αποστολή ενός ανεπίδοτου σημειώματος - εσύ ξέρεις

Απολογία - ένα μεγάλο συγγνώμη στα απειθάρχητα φθινοπωρινά φύλλα που δεν πατήσαμε

Λίγο περισσότερο «λίγο» σας παρακαλώ

Η αγενής γραμματική των χρωμάτων και το συντακτικό των άχρονων σκιών

ξαναφεύγω ελάχιστα λίγο με την ιδιότητα του αληθινά αληθινού ξένου

Επικοινωνία με τον κ. Ανδρέα Α. Γεωργαλλίδη: ageorgallidis@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.