Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Θάνος Μικρούτσικος - Νέα ηχογράφηση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια από τις σημαντικότερες επετειακές εκδηλώσεις του ήταν και οι τρεις συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα (Μάρτιος-Απρίλιος 2018). Στις συναυλίες αυτές παρουσίασε εκ νέου, έπειτα από πρόταση του Κόμματος, το εμβληματικό έργο του 1976 ««Καντάτα για τη Μακρόνησο» του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε Ποιήματα» του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκη. Ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και ιστορικούς δίσκους της μεταπολίτευσης, με ερμηνεύτρια την αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η καινούργια και αναθεωρημένη ηχογράφηση των τραγουδιών και η έκδοση του ψηφιακού δίσκου (Ιούνιος 2018). Το CD συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο 64σέλιδο βιβλίο με στίχους, ιστορικές πληροφορίες, σημείωμα του Θάνου Μικρούτσικου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κριτικές και άλλα. Περιλαμβάνει επίσης την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2018 στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου.


Στη νέα ηχογράφηση των τραγουδιών, καταθέτουν το ερμηνευτικό τους στίγμα η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Ακούγονται όμως από παλαιότερες ηχογραφήσεις και οι φωνές του Σάκη Μπουλά, της Αφροδίτης Μάνου, της Σοφίας Σπυράτου, του Γιώργου Κιμούλη, της Μαρίας Κανελλοπούλου, του Πάνου Σκουρολιάκου, της Μαριτίνας Πάσσαρη, της Νότας Μπενετάτου και της Μαρίας Χατζησάββα (1,5,7,8,12). Αφηγητές: Θάνος Μικρούτσικος (3,16), Κώστας Θωμαΐδης (12,13), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (13). Το τραγούδι «Χρόνος» τελειώνει με απόσπασμα παλαιότερης εκτέλεσης με τη Μαρία Δημητριάδη και αφηγητή τον Γιώργο Κιμούλη.

Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Νίκος Σακελλαράκης, Δημήτρης Ντουτσούλης, Γιώργος Κάτσικας, Τζίμης Σταρίδας.

Η συλλεκτική αυτή έκδοση κυκλοφορεί με αφορμή τα εκατό χρόνια της ηρωικής ύπαρξης και δράσης του τιμημένου κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, από τις σημαντικές «Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή», περισσότερα βιβλία των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ


Δεν αρκούν ευχαριστίες για το ΚΚΕ, τα μέλη του και τα παιδιά της ΚΝΕ. Μια υπόσχεση μόνο. Μαζί θα κρατήσουμε ανοικτό το παράθυρο στο όνειρο όσο κι αν απέξω υπάρχει σκοτάδι. Γιατί αγωνιζόμενοι μέχρι τέλους θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία ικανή να μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου. Δηλαδή, όπως είπε ο πιο μεγάλος διανοητής που πέρασε απ’ αυτό τον κόσμο, ο Κάρολος Μαρξ, «σε κείνη την κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει». Θάνος Μικρούτσικος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.