Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η Φωτεινή και οι τέσσερις "σωματοφύλακες"



Με την «Πύλη της Άμμου» ξεκίνησε τη συναυλία της στο «Θέατρο Πέτρας», την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, η Φωτεινή Βελεσιώτου. Και όχι τυχαία βέβαια, μιας και από την αρχή ήθελε να δώσει το στίγμα μιας ξεχωριστής μουσικής βραδιάς. Το τραγούδι γράφτηκε πριν είκοσι χρόνια από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, ο οποίος και το ερμήνευσε με το Νίκο Παπάζογλου και το Σωκράτη Μάλαμα και είναι αφιερωμένο (μεταξύ άλλων) στους δύο από τους τέσσερις «σωματοφύλακες» της Φωτεινής Βελεσιώτου, στον Αργύρη («του Μπακιρτζή τ' αμόνι άκουσα να χτυπά - της Νίκης τα σπασμένα να φτιάχνει τα φτερά») και στο Θανάση («είδα τον Γκαϊφύλλια σ' ατέλειωτη εκδρομή - να τρώει το κασέρι με το ξερό ψωμί»), με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα στο άκουσμα των παραπάνω ονομάτων…

Μετά τη συγκινητική έναρξη, η συνταξιούχος δασκάλα που τραγουδά στη Θεσσαλονίκη από το 1983, επιλέγει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση από το 2004 έως σήμερα, αλλά και παλαιότερα διαμάντια της ελληνικής μουσικής που συνηθίζει να τραγουδά στις ζωντανές εμφανίσεις της: «Οι φόνισσες» (Μ.Νικολούδης-Μ.Παπαδάκη), «Παραμύθια» (Σ.Νάτσιου-Π.Κυριάκου), «Το μυστικό» (Γ.Καζαντζής-Γ.Τσατσόπουλος), «Αποθυμιἀ» (Β.Καζαντζής-Γ.Γκώνιας), «Το βαλς του Απρίλη» (Λ.Σαμαράς-Σ.Καραχάλιου), «Διόδια» (Σ.Σιόλας-Π.Κυριάκου), «Όταν τραγουδάω» (Θ.Παπακωνσταντίνου), «Με σένα πλάι μου» (Σ.Κουγιουμτζής-Μ.Ρασούλης), «Με σημάδεψες» (Αρλέτα), «Μέλισσες» (Γ.Καζαντζής-Ε.Φωτάκη), «Στάχτη» και «Για κοίτα ποιον περίμενα» (Μ.Μάτσας-Ε.Φωτάκη), «Ο αγέρας στους δρόμους» (Η.Ανδριόπουλος-Μ.Μπουρμπούλης), «Περαστικός και αμίλητος» (Δ.Λάγιος-Μ.Μπουρμπούλης), «Έχεις μάτια το φεγγάρι» (Μ.Θεοδωράκης-Μ.Ελευθερίου), «Όταν μας κόψαν τα φτερά» (Η.Ανδριόπουλος-Μ.Ελευθερίου) - και κάποια άλλα ίσως που δε θυμάμαι -  και ολοκλήρωσε τη βραδιά με την  a capella εκτέλεση του τραγουδιού «Θα με δικάσει» (Δ.Λάγιος-Μ.Μπουρμπούλης), άλλο ένα τραγούδι που ερμήνευσε πρώτη, η αξεπέραστη Σωτηρία Μπέλλου. 

Στη συναυλία συμμετείχε, με την κιθάρα και τα φωνητικά του, ο Σωτήρης Μπαλλάς, ο οποίος ερμήνευσε αξιοπρεπώς, την «Ελένη» (Θ.Μικρούτσικος-Μ.Τσικληρόπουλος) και το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (Μ.Θεοδωράκης-Τ.Λειβαδίτης). 

Οι «4 σωματοφύλακες» έδωσαν το στίγμα τους και έκαναν τη συναυλία ένα σπάνιο μουσικό γεγονός, ένα μωσαϊκό ήχων και εικόνων. Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο Ψαραντώνης με τη λύρα του και με τη συνοδεία του Βασίλη Ξυλούρη στο λαούτο, ερμήνευσε τα τραγούδια τους: «Ο Δίας», «Θ’ ανέβω στον ουρανό» και την «Τίγρη» του Δ. Αποστολάκη, ξεσηκώνοντας όσους αγαπούν την ζώσα παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και την ιδιαίτερη ερμηνεία του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε από το Νότο στο Βορρά, από την Κρήτη στη Θράκη, με οδηγό τον τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια, που όσο περνούν τα χρόνια, όλο και λιγοστεύουν οι εμφανίσεις του. Ερμήνευσαν οι δυο τους, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια των τελευταίων ετών, την «Κλυταιμνήστρα» σε ποίηση Δ. Λέντζου και μουσική Θ. Γκαϊφύλλια και την «Εκδρομή» σε ποίηση Μ. Ελευθερίου και μουσική Θ. Γκαϊφύλλια, με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στο ρόλο της Μαρίζας Κωχ. Τέλος, ο καλλιτέχνης που ήρθε από την Κομοτηνή, ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωση, ερμήνευσε άλλο ένα τραγούδι από την «Ατέλειωτη Εκδρομή», την «Πρέβεζα» σε ποίηση Κ. Καρυωτάκη και μουσική Γ. Γλέζου. 


Τρίτος καλεσμένος, ήταν ο γεννημένος στη Συρία από Αρμένιους γονείς, Χάικ Γιαζιτζιάν, που έπαιξε και τραγούδησε μαζί με την ερμηνεύτρια την «Έρημο» (στίχοι: Ν.Μωραΐτης, μουσική: Χ.Γιαζιτζιάν) και μόνος του, το «Bingeol» (γνωστό στην Ελλάδα ως «Ξενιτιά μου», παραδοσιακό αρμένικο σε διασκευή: Ara Dinkjian) και το «Habrban», άλλο ένα παραδοσιακό της Αρμενίας, που έγινε γνωστό στη χώρα μας ως «Μυστικά πως σ’ αγαπώ».

Τέταρτος, ο Αργύρης Μπακιρτζής από τη Θεσσαλονίκη, που ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Καβάλα, ερμήνευσε μαζί με τη Βελεσιώτου, το «Κάθε στιγμή η σκέψη μου», ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε ο «Χειμερινός Κολυμβητής» και δύο διαμάντια, διασκευασμένα από το Μάρκο Βαμβακάρη: «Τίκι τίκι τακ» & «Να πεθάνεις, να πεθάνεις». Απολαυστικός και στις πρόζες του, κέρδισε το χειροκρότημα με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του.


Ήταν μια όμορφη μουσική βραδιά, συγκινητική για όσους νιώθουν και μπορούν να καταλάβουν την αξία των προσώπων, τη σημασία των τόπων και τα τραγούδια, που μαζί με το μισοφέγγαρο, φώτισαν τις ψυχές μας, γέμισαν τις καρδιές μας και ακόνισαν το μυαλό μας. Πολλές οι καλές στιγμές, ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω μόνο τρεις. Η ερμηνεία των Φ. Βελεσιώτου – Σ. Μπαλλά στην «Πύλη της Άμμου», ο ακμαίος και δυναμικός Θανάσης Γκαϊφύλλιας στην «Πρέβεζα» και ο μοναδικός Αργύρης Μπακιρτζής με τη Βελεσιώτου, στο «Κάθε στιγμή η σκέψη μου», ένα τραγούδι-αναφορά στο Μινόρε της αυγής…

Την ορχήστρα που συνοδεύει τη Φωτεινή Βελεσιώτου, απαρτίζουν οι: Νίκος Παπαναστασίου: διεύθυνση ορχήστρας, φωνητικά, πιάνο και ακορντεόν, Γιώργος Καραμφίλλης: μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος: κιθάρες, Γιάννης Οικονομίδης: τρομπέτα, φλικόρνο, Διονύσης Μακρής: κοντραμπάσο & Θωμάς Κωστούλας: τύμπανα. Μια εξαιρετική μπάντα που βοήθησε τη Φωτεινή Βελεσιώτου να φέρει εις πέρας μία από τις καλύτερες και δυσκολότερες συναυλίες της.

ΥΓ. Ο τίτλος του άρθρου «Η Φωτεινή και οι τέσσερις σωματοφύλακες»,  «εκλάπη»  από τη συνέντευξη του Θανάση Γκαϊφύλλια, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» και στην καθημερινή εκπομπή των Μ. Κοττάκη – Ν. Μπογιόπουλου, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016: http://www.real.gr/audiofiles/522515.mp3 - http://www.real.gr/audiofiles/522517.mp3

ΥΓ. Ευχαριστώ τους Exarre & Dim P για τα υπέροχα, σε ήχο και εικόνα, βίντεό τους.

 Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Αργύρης Μπακιρτζής με τον ποιητή Δημήτρη Λέντζο, στο τέλος της συναυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.