Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ντοστογιέφσκι και Ταγγόρ επανεκδίδει ο Γκοβόστης


Μετά τις τέσσερις πρώτες επανεκδόσεις (ΕΔΩ), οι Εκδόσεις Γκοβόστη επανακυκλοφορούν (Μάρτιος 2020), άλλα δύο έργα της ιστορικής σειράς "Μικρή Βιβλιοθήκη Μεγάλων Αριστουργημάτων" της "Εκδοτικής Εταιρείας Ανατολή". Είναι το "Μια γλυκιά γυναίκα" του Ντοστογιέφσκι στην μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου και το "Ο εθνικισμός εις την Δύσιν" του Ραμπιντρανάθ Ταγγόρ (1861-1941, Καλκούτα), του ποιητή, μουσικού και επιστήμονα της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, ο πρώτος Ασιάτης που πήρε βραβείο Νόμπελ (1913). Μετάφραση: Κοραλία Μακρή.

"Μια γλυκιά γυναίκα" (Πρώτη έκδοση: 1926)

Ένας σύζυγος στέκεται μπροστά στη νεκρή γυναίκα του και λίγο λίγο καταφέρνει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του. Mια σειρά από αναμνήσεις τον φέρνει τελικά αναπότρεπτα στην αλήθεια και αυτή η αλήθεια ανυψώνει το μυαλό και την καρδιά του.

H Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή εγκαινιάζει τη «Mικρή Λογοτεχνική Bιβλιοθήκη» της με ένα μικρό αριστουργηματάκι του μεγαλύτερου Pώσσου λογοτέχνη Θ. Δοστογιέβσκυ. Tα έργα που θ’ ακολουθήσουν, σε γλαφυρές μεταφράσεις και με την ίδια και μεγαλύτερη εκδοτική επιμέλεια, θα κάνουν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό τα ωραιότερα έργα της παγκοσμίου διανοήσεως. Με χαμηλές τιμές, με το μικρότερο εκδοτικό κέρδος, μια φιλοδοξία έχει η Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή: Nα διαδώση το βιβλίο και να το καταστήση προσιτό στον καθένα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθή και ο χρόνος θα δείξη κατά πόσο το πέτυχε. [...]

Κώστας Γκοβόστης, 1926.



"Ο εθνικισμός εις την Δύσιν" (Πρώτη έκδοση: 1929)

Υπάρχει τάχα σ' ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητος -και στις πιο ζοφερές της ακόμη περιόδους-, φρικτότερο πράγμα από τον εγκληματικό Εθνικισμό, που έμπηξε τόσο βαθιά τα νύχια του στο ζωντανό σώ­μα του κόσμου και ενέτεινε όλη του την προσοχή στο πώς να μην εξασθενίσει ούτε στιγμή η δύναμη των νυ­χιών αυτών; [...] Μήτε ο άχρωμος κι ακαθόριστος κο­σμοπολιτισμός, μήτε η περιπαθής αυτολατρεία, που χαρακτηρίζει την εθνικιστική διδασκαλία, φαίνονται να είναι ο σκοπός της ανθρώπινης ιστορίας.

Η Φιλοσοφική και Κοινωνιολογική Βιβλιοθήκη της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ», θα περιλάβη όλα τα έργα των διασημοτέρων σοφών. Όλες οι επιστήμες, ιδίως όμως η Φιλοσοφία, η επιστήμη αυτή των επιστημών, και η νέα, πλην όμως τόσο ενδιαφέρουσα Κοινωνιολογία, δα αντιπροσωπεύσουν αναλόγως. Με νέα έργα, με ειδικούς μεταφραστές, για κάδε βιβλίο και με άφθονα τεχνικά μέσα, η ΑΝΑΤΟΛΗ θα παρουσιάση κάτι εντελώς νέο, κάτι τέλειο.
Κώστας Γκοβόστης, 1926.

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Γκοβόστη, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.