Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Επανεκδόσεις σημαντικών έργων από τον ιστορικό κατάλογο του Γκοβόστη


Το 1926 ο Kώστας Γκοβόστης (1904-1958) κάνει το μεγάλο βήμα. Bγάζει το πρώτο του βιβλίο. Eίναι το Όνειρο Eνός Γελοίου του Nτοστογιέβσκη, ένα μικρό φυλλαδιάκι 64 σελίδων. Στην αρχή ο «εκδοτικός οίκος» στεγάζεται σ' ένα δωμάτιο του πατρικού σπιτιού και, σιγά σιγά, τα βιβλία διαδέχονται το ένα το άλλο. Στο διπλανό δωμάτιο στήνεται κι ένα μικρό τυπογραφείο, για να τυπώνονται με περισσότερη προσοχή και επιμέλεια· η τελειομανία του νεαρού εκδότη εμφανίζεται, ανθίζει και καρπίζει. Oι περισσότεροι τίτλοι τού μικρού εκδοτικού οίκου είναι πολιτικά βιβλία. H αριστερή ιδεολογία τού ιδιοκτήτη παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή των τίτλων: Pώσοι και μαρξιστές οι συγγραφείς, φιλοσοφία και προοδευτική λογοτεχνία η θεματολογία.

Κάποια από αυτά τα πρώτα βιβλία του ιστορικού εκδοτικού οίκου («Εκδοτική Εταιρεία Ανατολή» τότε), επανακυκλοφορούν αυτή την εποχή, από τις «Εκδόσεις Γκοβόστη». Πρόκειται για τη Σειρά Μικρής Βιβλιοθήκης Μεγάλων Αριστουργημάτων. Τα τέσσερα πρώτα κυκλοφόρησαν το Δεκέμβριο του 2019 και έπεται συνέχεια. Για περισσότερα στοιχεία, πληροφορίες και παραγγελίες, εδώ!


Το όνειρο ενός γελοίου - Φ.Ντοστογιέφσκι

Μετάφραση: Γ. Σημηριώτης

Αποτελεί το χρονικό ενός άντρα που δεν βρίσκει πια νόημα στη ζωή και αποφασίζει να θέσει σε αυτήν ένα τέλος. Τα πράγματα όμως θα εξελιχθούν διαφορετικά... Ένα μικρό ΜΕΓΑΛΟ αριστούργημα που ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη. H Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή εγκαινιάζει τη «Mικρή Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη» της με ένα μικρό αριστουργηματάκι του μεγαλύτερου Pώσου λογοτέχνη Φ. Ντοστογιέβσκη. Τα έργα που θ’ ακολουθήσουν, σε γλαφυρές μεταφράσεις και με την ίδια και μεγαλύτερη εκδοτική επιμέλεια, θα κάνουν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό τα ωραιότερα έργα της παγκόσμιας διανόησης. Με χαμηλές τιμές, με το μικρότερο εκδοτικό κέρδος, μια φιλοδοξία έχει η Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή: να διαδώσει το βιβλίο και να το καταστήσει προσιτό στον καθένα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο το πέτυχε.



Τι είναι η προλεταριακή ποίηση - Α. Μπογκντάνοφ

Μετάφραση: Θ. Σκουρλής

Η προλεταριακή ποίηση είναι πρώτ’ απ’ όλα ορισμένη τέχνη. Δεν υπάρχει ποίηση όπως και γενικότερα δεν υπάρχει τέχνη εκεί όπου λείπει η ζωντανή μορφή. Αν π.χ. ο πυθαγόρειος πίνακας ή οι φυσικοί νόμοι μεταποιηθούν σε στίχους, όσο κι αν είναι στίχοι, δεν είναι όμως ποτέ ποίηση. Το εργατικό τραγούδι δεν ήτανε πασατέμπο ή απλή ευχαρίστηση. Στην κοινή εργασία συγκέντρωνε τις προσπάθειες των εργαζομένων, τούς βοηθούσε, τούς κατάτασσε, έδινε ρυθμική κανονικότητα στις προσπάθειές τους, ρυθμική συνοχή (αρμονία). Έτσι έπαιζε ρόλο ενός οργανωτικού μέσου, των κολεκτιβιστικών ενεργειών. Την ίδια σημασία διατήρησε ίσαμε σήμερα. Η Φιλοσοφική και Κοινωνιολογική Βιβλιοθήκη της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ», θα περιλάβη όλα τα έργα των διασημοτέρων σοφών. Όλες οι επι­στήμες, ιδίως όμως η Φιλοσοφία, η επιστήμη αυτή των επιστημών, και η νέα, πλην όμως τόσο ενδιαφέρουσα Κοινωνιολογία, θα αντιπροσωπευθούν αναλόγως. Με νέα έργα, με ειδικούς μεταφραστές, για κάθε βιβλίο και με άφθονα τεχνικά μέσα, η ΑΝΑΤΟΛΗ θα παρουσιάση κάτι εντελώς νέο, κάτι τέλειο. 


Ο αναγνώστης - Μαξίμ Γκόρκι

Μετάφραση: Γ. Σημηριώτης 

Δεν νομίζεις ότι ο άνθρωπος δεν είναι πια τώρα ο κυρίαρχος της γης, αλλ’ ότι είναι ο σκλάβος της ζωής; Έχασε την πρωτόγονή του υπερηφάνεια και σκύβει μπροστά στην πραγματικότητα, δεν είν’ έτσι; Βάζει ένα φραγμό στον δρόμο για την ελεύθερη δημιουργία της ζωής και αγωνίζεται για το δικαίωμά του να καταστρέφει αντί να ξαναφτιάχνει. H Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή εγκαινιάζει τη «Mικρή Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη» της με ένα μικρό αριστουργηματάκι του μεγαλύτερου Pώσου λογοτέχνη Φ. Ντοστογιέβσκη. Τα έργα που θ’ ακολουθήσουν, σε γλαφυρές μεταφράσεις και με την ίδια και μεγαλύτερη εκδοτική επιμέλεια, θα κάνουν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό τα ωραιότερα έργα της παγκόσμιας διανόησης. Με χαμηλές τιμές, με το μικρότερο εκδοτικό κέρδος, μια φιλοδοξία έχει η Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή: να διαδώσει το βιβλίο και να το καταστήσει προσιτό στον καθένα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο το πέτυχε.


Ο εικοστός αιών - Μαξ Νορντάου

Μετάφραση: Χ. Βασιλειάδου

Εκείνος που διδάσκει την απειθαρχία είναι εχθρός του λαού και εκείνος που λατρεύει το εγώ του είναι κοινωνικός εχθρός. Η κοινωνία θέτει ως πρώτη αρχή την αγάπη προς τον πλησίον και την αυτοθυσία, και η πρόοδος είναι το αποτέλεσμα μιας πάντοτε σκληρότερης υποδούλωσης του ζώου μέσα στην ψυχή του ανθρώπου, της πάντοτε αυστηρότερης χαλιναγώγησης της αίσθησης του καθήκοντος και της πάντοτε λεπτότερης ευθύνης. Η μόνη συζητήσιμη χειραφέτηση, είναι η χειραφέτηση της κρίσης και όχι αυτή των επιθυμιών. Η Φιλοσοφική και Κοινωνιολογική Βιβλιοδήκη της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ», θα περιλάβη όλα τα έργα των διασημοτέρων σοφών. Όλες οι επιστήμες, ιδίως όμως η Φιλοσοφία, η επιστήμη αυτή των επιστημών, και η νέα, πλην όμως τόσο ενδιαφέρουσα Κοινωνιολογία, δα αντιπροσωπευδουν αναλόγως. Με νέα έργα, με ειδικούς μεταφραστές, για κάδε βιβλίο και με άφδονα τεχνικά μέσα, η ΑΝΑΤΟΛΗ θα παρουσιάση κάτι εντελώς νέο, κάτι τέλειο. 

Τα παραπάνω κείμενα, για το κάθε βιβλίο, γράφτηκαν μεταξύ 1926-1930, από τον νεαρό και φιλόδοξο τότε εκδότη Κώστα Γκοβόστη. Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά. Τώρα, ο εγγονός του, Κωνσταντίνος Γκοβόστης, ανασύρει στην επιφάνεια τις ιστορικές αυτές πρώτες εκδόσεις. Ευελπιστούμε σε ανάλογη συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.