Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη με τον εκδότη Κωνσταντίνο Γκοβόστη


Ο Κωνσταντίνος Γκοβόστης είναι υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου και του βιβλιοπωλείου "Γκοβόστη", θέση στην οποία διαδέχτηκε τον πατέρα του Ιωάννη (1934-2006) και τον παππού του Κωνσταντίνο (1904-1958), ιδρυτή του ιστορικού και σπουδαίου εκδοτικού οίκου που ιδρύθηκε το 1926.


Κυκλοφορείτε πολλά και διάφορα (κλασική ξένη λογοτεχνία, λογοτεχνικά περιοδικά, διηγήματα νέων ελλήνων συγγραφέων, κ.λπ.), αλλά έχω την αίσθηση πως δίνετε περισσότερο χώρο και χρόνο στην έκδοση καινούργιων ποιητικών συλλογών. Τι σημαίνει αυτό και πόσο δύσκολο είναι για έναν εκδοτικό οίκο το 2019;

Προσπαθούμε το εκδοτικό μας πρόγραμμα να είναι ισορροπημένο και να καλύπτει μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων κάθε απαιτητικού αναγνώστη. Επικεντρωνόμαστε στις εκδόσεις Ιστορίας και κλασικής λογοτεχνίας. Αναφέρω ενδεικτικά τις πρόσφατες εκδόσεις Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Αρδέννες 1944 του Antony Beevor.
Συνεχίζουμε με τις αναστοιχειοθετημένες εκδόσεις των μεγάλων κλασικών μας, δημιουργώντας βιβλία χρηστικότερα και προσιτότερα στο μέσο αναγνώστη και δεν παραγνωρίζουμε, όπως αναφέρατε, τη μικρή φόρμα – το διήγημα. Την τελευταία πενταετία δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποίηση και ειδικότερα, σε αυτήν τη νέα γενιά ποιητών που κρίνουμε ότι έχει να προσφέρει πάρα πολλά και που ήδη δίνει εξαιρετικά αξιόλογα δείγματα γραφής.

Το να στηρίζεις νέους ποιητές ή συγγραφείς, οι οποίοι αν και αναγνωρισμένης αξίας, πιθανότατα δεν είναι ακόμα αναγνωρίσιμοι από το ευρύ κοινό, όντως ενέχει εμπορικό ρίσκο. Από την άλλη πλευρά όμως, το να είσαι ανοικτός σε νέες πένες είναι ακριβώς αυτό που οφείλει να κάνει ένας Εκδοτικός Οίκος που θεωρεί χρέος του την παρέμβαση στον χώρο των Γραμμάτων. Πέραν των κλασικών και αδιαμφισβήτητων αναγνωσμάτων που αποτελούν την πυξίδα μας μέχρι σήμερα, οφείλουμε να αφουγκραστούμε και τις σύγχρονες φωνές που θα συνεχίσουν το πολυετές εκδοτικό ταξίδι μας.

Ποια είναι τα άμεσα εκδοτικά σας σχέδια; Τι να περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα;

Με δεδομένη την εκτίμησή μας στο έργο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου –ήδη έχουμε εκδώσει το βιβλίο του για τον Μαγιακόφσκι - Τα εύκολα και τα δύσκολα- και διαπιστώνοντας ότι το πεζογραφικό του έργο, αν όχι υποτιμημένο, είναι τουλάχιστον παραγνωρισμένο και άγνωστο στο ευρύ κοινό και δη το σύγχρονο, επανεκδίδουμε στις αρχές του 2019 τα δύο μνημειώδη μυθιστορήματά του Νύχτες και Αυγές και το Αυτά που Μένουν, σε επίτομες εκδόσεις.
Επίσης, τιμώντας τον ιδρυτή των εκδόσεων και αναγνωρίζοντας τη διαχρονικότητα των τίτλων που πρώτος εκείνος εξέδωσε αναβιώνουμε τη σειρά Ανατολή με τα μικρά διαμάντια της ξένης λογοτεχνίας και της φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής διανόησης. Αυτά για το πολύ προσεχές διάστημα…


Πώς διαλέγετε τα έργα που θα εκδώσετε; Ποια είναι τα κριτήριά σας;

Η ποιότητα των έργων, η αισθητική απόλαυση που δημιουργεί η ανάγνωσή του κειμένου ή της συλλογής, η εγκυρότητα και η επιστημονική τεκμηρίωση, το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι ορισμένα από τα κριτήριά μας. Γενικά προσπαθούμε να είμαστε ανεπηρέαστοι από ιδεοληψίες και να αφήνουμε εκδοτικό χώρο σε όποιον εκφράζει την άποψη ή την αισθητική του με τρόπο όχι δογματικό. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά εκδίδουμε παραπάνω από ένα βιβλία για το ίδιο θέμα – και συχνά μάλιστα βιβλία των οποίων οι συγγραφείς έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες οπτικές. Φυσικά, η εμπορική απήχηση που πιστεύουμε ότι θα έχει ένα έργο δεν παραγνωρίζεται στην απόφασή μας να το εντάξουμε στο εκδοτικό μας πρόγραμμα, αλλά φροντίζουμε να είναι το δευτερεύον και όχι το βασικό κριτήριό μας.

Πειραματίζεστε με νέους συγγραφείς; Τι είναι αυτό που ζητάτε από ένα νέο δημιουργό;

Θα έλεγα, μάλλον, ότι δίνουμε βήμα σε νέους συγγραφείς από τη στιγμή που εκείνοι αποφασίζουν να «πειραματιστούν» με τη συγγραφή. Από τους νέους δημιουργούς ζητάμε ότι και από τους παλαιότερους. Έργα ειλικρινή που να μπορούν να εμπνεύσουν αυτές και τις επόμενες γενιές. Που να έχουν να πουν κάτι στον αναγνώστη. Βεβαίως, στους νεότερους ηλικιακά δημιουργούς εκτιμάμε το ήθος και τη σεμνότητα γιατί κρίνουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να λείπουν από ένα πνευματικό δημιούργημα που θέλει να υπερβεί το εφήμερο.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού, προέρχεται από το χώρο του βιβλίου. Ευελπιστείτε σε καλύτερες μέρες για το βιβλίο ή αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως; Πώς θα σχολιάζατε τις εξαγγελίες της Μυρσίνης Ζορμπά για επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και για μια εθνική πολιτική για το βιβλίο;

Σίγουρα το να γνωρίζει κανείς εκ των έσω τα πράγματα τον βοηθά στο να επικεντρωθεί γρηγορότερα στα πραγματικά προβλήματα. Θα έλεγα ότι του δίνει ένα προβάδισμα χρόνου. Αυτό σε συνδυασμό με τις καλές προθέσεις και το σημαντικό πνευματικό υπόβαθρο της νέας υπουργού δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη βελτίωση των πραγμάτων στον εκδοτικό χώρο, αλλά και γενικότερα στον χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων που είναι και το ζητούμενο σε τελική ανάλυση.
Είναι σίγουρο ότι το βιβλίο έχει ανάγκη από έναν φορέα, ο οποίος όχι μόνο θα συμβάλλει στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής για το βιβλίο, αλλά θα χαρτογραφεί το τοπίο και θα συντονίζει τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται σε αυτό (ΥΠΕΠΘ, ΥΠΟΙΚ, ΥΠ.ΠΟ.Τ.). Όπως τα περισσότερα στη ζωή, έτσι και η νέα αυτή προσπάθεια θα κριθεί από τις λεπτομέρειες και εκ του αποτελέσματος.

Κύριε Γκοβόστη, ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο σε σχέση πάντα με το βιβλίο και τις εκδόσεις σας;

Να δούμε, κύριε Βαφειάδη, το ελληνικό τακτικό αναγνωστικό κοινό να διευρύνεται, πέραν του σημερινού –που είναι επικίνδυνα περιορισμένο για την πολιτισμική μας υπόσταση και τη διατήρηση της πνευματικής μας ταυτότητας– και το σήμα των Εκδόσεων Γκοβόστη να συνεχίσει να κοσμεί αξιόλογες εκδόσεις και για τα επόμενα 100 χρόνια.


Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Γκοβόστη" στην επίσημη ιστοσελίδα τους, στη σελίδα τους στο facebook και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.