Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Ποιητική ανάβαση στον Παρνασσό (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Το βράδυ της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου 2018, στον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό», παρακολουθήσαμε τη νέα μουσική παράσταση του Μανώλη Μητσιά και της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, το πρόγραμμα της οποίας επιμελήθηκε ο Γιώργος Λιάνης. Μια συνεργασία που ξεκίνησε με το επιτυχημένο αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο και που τώρα συνεχίζεται σε νέο, διευρυμένο πλαίσιο.

Αυτή τη φορά αποφάσισαν άλλο ένα δύσκολο εγχείρημα. Ν’ ανοιχτούν στο πέλαγος της ελληνικής ποίησης και σε κάποιες από τις καλύτερες μελοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μουσικοί συνοδοιπόροι τους, ο Αχιλλέας Γουάστωρ (ενορχήστρωση-πιάνο) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι-μαντολίνο), με τον τίτλο του προγράμματος -από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη- να δίνει το στίγμα: «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας!».
                           
Ακούστηκαν 34 συνολικά τραγούδια και ορισμένες απαγγελίες ποιημάτων, αλλά και αναγνώστηκαν κείμενα, όπως αποσπάσματα από τις ομιλίες των Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων Νόμπελ, που έλαβαν το 1963 και το 1979 αντίστοιχα.
                                        
Τα περισσότερα τραγούδια ήταν ποιήματα που μελοποιήθηκαν, αλλά και ορισμένα που γράφτηκαν για το θέατρο (όπως το «Προσκύνημα» των Σταύρου Ξαρχάκου και Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» και «Ο Ηθοποιός» από την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι), τον κινηματογράφο (όπως το «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη, από τη «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν), αλλά και στίχοι που γράφτηκαν για να γίνουν τραγούδια (όπως ο «Τσάμικος» των Μάνου Χατζιδάκι - Νίκου Γκάτσου και το «Ερωτικό» των Θάνου Μικρούτσικου - Άλκη Αλκαίου).











Στη συναυλία που παρακολουθήσαμε, τραγουδήθηκαν οι παρακάτω ποιητές: Σαπφώ, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Κώστας Καρυωτάκης, Κώστας Βάρναλης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καββαδίας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Δημήτρης Χιστοδούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κ.Χ.Μύρης (Κώστας Γεωργουσόπουλος), Μάνος Ελευθερίου, Άλκης Αλκαίος. Σε μελοποιήσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Σπανού, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Λένας Πλάτωνος.
                            
Ο Μανώλης Μητσιάς, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, στήριξε πάνω του το μεγαλύτερος μέρος των τραγουδιών και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις τους. Με την εμπειρία, το ήθος και την ερμηνευτική του ποιότητα, συγκίνησε και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, ειδικά με την απόδοσή του στη «Δραπετσώνα», στο «Βραδιάζει», στο «Την εικόνα σου», στο «Σταυρό του νότου» και αλλού. Οποιαδήποτε λάθη (όπως για παράδειγμα, Ιράκ αντί για Ιράν στο «Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν»), παραβλέπονται όταν έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες ερμηνευτές όλων των εποχών. Ήταν σοβαρός, λιγομίλητος -αφήνοντας την Καραμπέτη να προλογίζει ή να συμπληρώνει τα τραγούδια με άλλα ποιήματα και κείμενα- και, σχεδόν όπως πάντα, ουσιαστικός και ακριβής στις ερμηνείες του.
                           
Λάθη που δικαιολογημένα γίνονται στις πρεμιέρες, λόγω άγχους κυρίως, παραγράφονται και όταν μιλάμε για τη σπουδαία ηθοποιό, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία κατέθεσε ψυχή και φωνή (τη σωστή και καλή φωνή που οφείλει να έχει ο κάθε ηθοποιός) σε τραγούδια όπως «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», «Καφενείον η Ελλάς» και ειδικά στο «Ηθοποιός σημαίνει φως», που ήταν -κατά την ταπεινή μας άποψη- η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο φωτεινή στιγμή της ποιητικής αυτής ανάβασης προς τον «Παρνασσό».

Εν κατακλείδι, ήταν μια εξαιρετική μουσική παράσταση με δύο σημαντικούς καλλιτέχνες που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον, ενώ και οι δύο στάθηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια στο σύμπαν των κορυφαίων ποιητών και συνθετών που απέδωσαν.
                             

Κείμενο-Φωτογραφίες: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.