Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Ωραία παιδικά βιβλία από τη Σύγχρονη Εποχή

Οι Εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής πέρα από τα βιβλία που αφορούν την ιστορία και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ, έχουν ένα πλούσιο κατάλογο λογοτεχνικών έργων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παιδική Λογοτεχνία τους. Ένα από τα πρόσφατα βιβλία που κυκλοφόρησαν για τους μικρούς μας φίλους, είναι "Τα κόκκινα συννεφάκια" του πολυγραφότατου Αντώνη Λαμπρινίδη.

Στα κόκκινα συννεφάκια, ο αξιόλογος συγγραφέας, γράφει διηγήματα για μικρά και μεγάλα παιδιά, που μπορούν να διαβαστούν με ενδιαφέρον και από ενήλικες. Η υπόθεσή τους ξετυλίγεται μέσα στη φύση και τη μαγευτική ομορφιά της.
Πρόκειται για διηγήματα που τα διαπερνάει ένας ιδιαίτερος λυρισμός κι ευαισθησία. Μας τα παρουσιάζει μέσα σ’ ένα κλίμα βαθιά ανθρώπινο κι ευαίσθητο, βαθιά παιδικό, χαρούμενο κι αισιόδοξο, με μια δροσιά και μια ασυνήθιστη τρυφερότητα.
Περιλαμβάνονται τα διηγήματα «Το περιβολάκι», «Τα κόκκινα συννεφάκια» –απ’ όπου προέρχεται και ο τίτλος της έκδοσης– «Το μυστικό τραγούδι» και το ποίημα «Δυο λέξεις μόνο…».

Τα κείμενα έχει «ντύσει» με μια εντυπωσιακή εικονογράφηση η Μαργαρίτα Σπηλιωτάκη.

Στο «Καλημέρα Ειρήνη» (1979, 17η έκδοση το καλοκαίρι του 2018) θα διαβάσετε  οκτώ παραμύθια της Φρόσως Χατόγλου, με την εικονογράφηση της Εύας Μελά.

Οκτώ μικρές τρυφερές ιστορίες, που μιλούν για απλές, καθημερινές χαρές με έναν απλό, καθημερινό τρόπο. Ένα λουλούδι, μια χιονονιφάδα, ένα αστεράκι, τόσο οικεία κι ευχάριστα στα παιδιά, μπορούν να  γίνουν υπέροχος ύμνος στη χαρά της ζωής.
Δεύτερο βραβείο «Μιχαήλα Αβέρωφ» της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, 1979. 

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή" εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.