Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Μαχαιρίτσας & Πορτοκάλογλου τίμησαν τον Θανάση Γκαϊφύλλια στην Αθήνα!


Δυο σημαντικοί καλλιτέχνες, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, που ξεκίνησαν τη μουσική τους πορεία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τα συγκροτήματα Τερμίτες και Φατμέ αντίστοιχα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διερευνήσουν, μέσα από τις συναντήσεις τους με συναδέλφους που εκτιμούν και θαυμάζουν, «τι έχει μείνει από τη φωτιά». Ένας από αυτούς τους δημιουργούς που αγαπούν και τους επηρέασε στα πρώτα τους μουσικά βήματα, ήταν και ο Θρακιώτης Θανάσης Γκαϊφύλλιας, που αποδέχτηκε την πρότασή τους και κατέβηκε από την Κομοτηνή στην Αθήνα για ένα διήμερο (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 14-15/12/2018).


Ο αγαπημένος τραγουδοποιός, ως επίσημος καλεσμένος της μουσικής παράστασης, εμφανίστηκε για μισή ώρα περίπου, ερμηνεύοντας επτά τραγούδια, συνοδευόμενος από τους δύο φίλους του. Ακμαίος από κάθε άποψη, ευδιάθετος και σε εξαιρετική ερμηνευτική φόρμα, αν και έχει πατήσει τα 70, τραγούδησε και έπαιξε με την κιθάρα του, το «Ωτοστόπ» (Δ.Ψαριανός-Δ.Ιατρόπουλος) από τον ομώνυμο θρυλικό δίσκο της ελληνικής rock σκηνής που κυκλοφόρησε το 1971, την «Πρέβεζα» (Γ.Γλέζος-Κ.Καρυωτάκης), την «Εκδρομή» (Θ.Γκαϊφύλλιας-Μ.Ελευθερίου) και το «Άδοξο Τέλος» (Θ.Γκαϊφύλλιας) από τον ιστορικό δίσκο του 1975 «Η Ατέλειωτη Εκδρομή», το «Μη με ακούτε» (Θ.Γκαϊφύλλιας-Μ.Γκανάς) από το «Σταβέντο» του 1999, το «Αυτά που ρωτάς» από το ομότιτλο διπλό άλμπουμ του 2010, που δεν είναι άλλο από μια διασκευή στο «Blowing in the wind» του Ντύλαν, με τους ελληνικούς στίχους του Γκαϊφύλλια και τέλος, ένα καινούργιο και ανέκδοτο τραγούδι που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, το «Κι όλο σερφάρω», για το οποίο ο Μαχαιρίτσας δήλωσε την επιθυμία να το τραγουδήσει και να το συμπεριλάβει στον επόμενο δίσκο του.


Πριν και μετά από την παραπάνω σημαντική και συγκινητική φάση του προγράμματος, απολαύσαμε ένα 4ώρο σχεδόν μουσικό ταξίδι με τις μεγάλες επιτυχίες των Πορτοκάλογλου και Μαχαιρίτσα. Τραγούδια από την εποχή των συγκροτημάτων τους, από τους πολλούς προσωπικούς τους δίσκους, από κινηματογραφικές ταινίες και διάφορα άλλα που μοιράστηκαν με λαϊκούς κυρίως ερμηνευτές (Μητροπάνος, Νταλάρας, Μαργαρίτης, Κανά, κ.λπ.).

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν ένα καταιγιστικό πρόγραμμα! Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αν εξαιρέσουμε δύο καλά τραγούδια που ερμήνευσαν από τους πρόσφατους δίσκους τους, όλα τα υπόλοιπα ήταν παλιά, γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια, που σιγοτραγουδούσαν οι θαμώνες. Ήταν μια γιορτή!


Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς, -πέραν της καθηλωτικής εμφανίσεως του τραγουδοποιού Θ. Γκαϊφύλλια, που φέτος κλείνει 50 χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή-, ήταν η μουσική αναφορά του Μαχαιρίτσα στον Μάνο Χατζιδάκι (Κάθε κήπος, Πες μου μια λέξη) και η τραχιά ερμηνεία του στον «Άμλετ της Σελήνης» (Θ.Μικρούτσικος-Μ.Ελευθερίου), όπως και η γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία του Πορτοκάλογλου στα «Ψέματα», αλλά και το «λαϊκό πρόγραμμα» προς το τέλος, με τραγούδια όπως το συγκλονιστικό «Κλείσε τα μάτια σου» και πολλά άλλα.

Στο κοινό, το βράδυ της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, βρέθηκε και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και αφού τραγούδησε το «Φλασάκι», αναφέρθηκε -με το γνώριμο χιούμορ του- στον αγαπημένο του Θανάση, στο πλευρό του οποίου ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία… 


Η ομάδα που πλαισιώνει μουσικά και ερμηνευτικά τους δύο τραγουδιστές (Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser, Αγάπη Διαγγελάκη, Βύρων Τσουράπης, Ηλίας Λαμπρόπουλος, Άκης Αμπράζης, Δημήτρης Καλονάρος, Φίλιππος Σπυρόπουλος), έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, ενώνοντας δύο παράλληλες πορείες 40 ετών που συναντήθηκαν την καλύτερη στιγμή, εν είδη απολογισμού…


Όσο για την εξαιρετική ιδέα της επίσκεψης ενός αγαπημένου επισκέπτη,  μετά την Αφροδίτη Μάνου και τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τη σκυτάλη παίρνει ο Βαγγέλης Γερμανός. Και όσον αφορά το ερώτημα -που είναι και ο τίτλος αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας- «τι έχει μείνει από τη φωτιά», η απάντηση είναι ξεκάθαρη: πολλά καλά τραγούδια!


Πρώτη δημοσίευση: ΕΔΩ (Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης «Ο Χρόνος», Κομοτηνή). Κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.






















































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.