Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η ιστορία της Τοσοδούλας


Προσφάτως κυκλοφόρησε ένα όμορφο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους από τον σημαντικό εκδοτικό οίκο παιδικής λογοτεχνίας, την "Κόκκινη Κλωστή Δεμένη" που έχει έδρα την Αχαϊκή πρωτεύουσα. Είναι "Η Τοσοδούλα" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875), σε διασκευή Νταβίντ Σολντί, με τη μαγική εικονογράφηση του Μάρκο Ματσόνι.

Πρόκειται για μια ιστορία που ο κορυφαίος Δανός συγγραφέας εμπνεύστηκε από μια μικροκαμωμένη και με καμπούρα φίλη του και αναμφίβολα από την σκανδιναβική προφορική παράδοση και τα παραμύθια που άκουσε ως παιδί. Κυκλοφόρησε το 1835, ενώ το γαλλικό κείμενο, στη συγκεκριμένη έκδοση, ανήκει στον συγγραφέα Νταβίντ Σολντί (1819-1884), που έγινε γνωστός για τις πρώτες μεταφράσεις των παραμυθιών του Άντερσεν στα γαλλικά.

Την Τοσοδούλα την απαγάγουν και την ταξιδεύουν στον αέρα παρά τη θέλησή της. Τη διεκδικεί ο βάτραχος, ο μπάμπουρας και ο τυφλοπόντικας. Χάρη στο χελιδόνι, που το έσωσε και το φρόντισε, φτάνει στις ζεστές χώρες, κι εκεί συναντά το ξωτικό των λουλουδιών. Το ξωτικό θέλει να την παντρευτεί και να την κάνει βασίλισσα των λουλουδιών. Μια νέα ματιά σε ένα μεγάλο κλασικό έργο, μια ιστορία που εξιδανικεύει τη φύση και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Πέρα από την αξία της ως κλασικό έργο και πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία της πολύπαθης αλλά προνοητικής Τοσοδούλας, που τελικά καταφέρνει να μεταμορφωθεί, έχει πολλά να πει και για την εποχή μας...

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μετάφραση Εύης Γεροκώστα και γλωσσική επιμέλεια Κατερίνας Τσιούμα. Στην ίδια σειρά, με την επιμέλεια του Μπενζαμέν Λακόμπ, κυκλοφορούν "Ο μάγος του Οζ" και "Οι περιπέτειες του Πινόκιο". 


Μπορείτε να δείτε σελίδες από το βιβλίο στον παραπάνω σύνδεσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.