Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα σε μια μοναδική έκδοση


Ούτε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς και λογοτέχνης, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875), θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια ξεχωριστή έκδοση για το θρυλικό του έργο "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα". Η γνωστή ιστορία, που αφορά τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ετοιμοθάνατου κοριτσιού, γράφτηκε το 1845 και έχει διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταφέρθηκε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, έχει προσαρμοστεί σε κινούμενα σχέδια και αμέτρητοι είναι οι ζωγράφοι - εικονογράφοι που προσέγγισαν την πασίγνωστη αυτή ιστορία.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο" (πρώτη έκδοση: 2005) η εικαστική πρωτοπορία συναντά την κλασική παράδοση σ' έναν αρμονικό συνδυασμό. Πρόκειται για μια σπάνια «εικαστική ανάγνωση», από την Τσέχα εικονογράφο Κβέτα Πατσοφσκά. Επηρεασμένη από σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Πολ Κλε και ο Χουάν Μιρό, η Πατσοφσκά (Πράγα, γεν. 1928), αφού μελέτησε την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, άρχισε να εικονογραφεί βιβλία. Σχεδιάζει, ζωγραφίζει και δημιουργεί κολάζ, διερευνώντας τη σχέση κειμένου και εικόνας. Η Κβέτα Πατσοφσκά έχει εικονογραφήσει πάνω από 60 βιβλία και συμμετέχει τακτικά σε διεθνείς εκθέσεις. Το 1992 τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογράφησης Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ένα βιβλίο καλαίσθητο και άκρως καλλιτεχνικό, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Δήμητρας Σίμου και σελιδοποίηση Εριφύλης Αράπογλου. Αξίζει να το αποκτήσετε!


«Για μένα, ένα βιβλίο σημαίνει αρχιτεκτονική. Είναι ένας σφραγισμένος χώρος μέσα στον οποίο συνθέτω ζωγραφισμένες, γραμμένες, κομμένες ή άδειες σελίδες…»
 Κβέτα Πατσοφσκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.