Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Η συγγραφική πλευρά του Τομ Χανκς

           

Με αρκετή ανυπομονησία περιμένει κανείς να εισχωρήσει στο συγγραφικό σύμπαν του Τομ Χανκς. Στο άκουσμα της συγγραφής του πρώτου του βιβλίου, δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα, κυρίως για το αν η πολύχρονη καλλιτεχνική πορεία του ηθοποιού τροφοδότησε τις ιστορίες του παρόντος βιβλίου, ή για το αν αυτή η νέα ιδιότητα του ηθοποιού φιλοδοξεί σε πειραματικά, λογοτεχνικά ανοίγματα, ή αν απλώς ο Τομ Χανκς θέλησε ν’ αυτοσυστηθεί (ή να κρυφτεί) με αλλιώτικο, όσο κι ενδιαφέροντα, τρόπο. Διαβάζοντας το βιβλίο, θα μπορούσε κανείς ν’ απαντήσει θετικά στο σύνολο των ερωτημάτων, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό.

17 ιστορίες «ασυνήθιστες» συνθέτουν την πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Τομ Χανκς, στις οποίες μια γραφομηχανή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο. Σε κάποιες η παρουσία της είναι καθοριστική και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ενώ στις περισσότερες φαίνεται πως απλώς χρειάζεται να γίνει αναφορά σε αυτή, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συγκεκριμένη επικοινωνία μεταξύ των ιστοριών. Αυτό που είναι έντονο, είναι το αμερικανικό στίγμα, αναφορικά με την κοσμοθεώρηση, τις συνήθειες, τους επιλεγόμενους τόπους και τα ιστορικά γεγονότα, ενώ δεν εκλείπει και η γυναικεία οπτική, η οποία αιφνιδιάζει και αποκαλύπτει μια τρυφερή και διαπεραστική, συγγραφική πένα.

«Μία πυρετική, αστεία σεξουαλική σχέση μεταξύ δύο φίλων. Ένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που αντιμετωπίζει τα συναισθηματικά και σωματικά τραύματά του. Ένας ηθοποιός βήτα διαλογής που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της δημοσιότητας και μια χαοτική περιοδεία δημοσιογραφικής προώθησης. Ένας αρθρογράφος στην εφημερίδα μιας μικρής πόλης, με απαρχαιωμένες απόψεις για τον σύγχρονο κόσμο. Μια γυναίκα που προσαρμόζεται στη ζωή μετά το διαζύγιο, σε μια καινούρια γειτονιά. Τέσσερις φίλοι που πάνε μέχρι τη Σελήνη και επιστρέφουν, με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στην πίσω αυλή ενός σπιτιού», αποτελούν μια πρώτη γνωριμία με τις ιστορίες που επέλεξε να μοιραστεί ο Τομ Χανκς.

Η σκέψη του συγγραφέα, οργανώνεται με προσοχή και οξυδέρκεια, συνθέτοντας μια φιλότιμη πρώτη προσπάθεια και τελικά προσφέροντας ένα απολαυστικό κι ευάρεστο σύνολο ιστοριών για τον αναγνώστη. Παραπάνω από τις μισές ιστορίες ελκύουν πραγματικά το ενδιαφέρον κι έχουν μάλιστα λογοτεχνική υφή, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί ότι εντυπώνονται βαθιά στο μυαλό. 

Το βιβλίο «Ασυνήθιστα στοιχεία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.