Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το Φύλλο Πορείας (1985) του Θανάση Γκαϊφύλλια



Αυτός ο δίσκος θα μπορούσε να είχε και τον εξής τίτλο: Όταν ο Θανάσης γνώρισε τη Λία!!!... Μετά τους δύο σπουδαίους προσωπικούς δίσκους που έκανε όσο ζούσε στην Αθήνα, το «Ωτοστόπ» (1971 Lyra) και την «Ατέλειωτη Εκδρομή» (1975 Minos) ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, θα κάνει την τρίτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά, έχοντας δίπλα του, τη σύντροφο της ζωής του Λία Τζιαμπάζη.
Ο τραγουδοποιός ζει από το 1977 στην Κομοτηνή, όπου έχει ανοίξει το περίφημο δισκοπωλείο "Κύτταρο" (το οποίο από το 1991 μέχρι το 2003 θα λειτουργεί και ως ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία) και συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Παράλληλα, εκείνα τα χρόνια παραδίδει μαθήματα κιθάρας, γράφει μουσική για θεατρικά έργα που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, παρουσιάζει εκπομπές στην ΕΡΑ Κομοτηνής, κάνει εμφανίσεις στην περιοχή του, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Η Λία Τζιαμπάζη ήρθε από τη Δράμα στην Κομοτηνή για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Θα γνωρίσει το Γκαϊφύλλια και η κοινή τους αγάπη για το τραγούδι θα τους ενώσει για πάντα. Στις αρχές του 1985 θα παντρευτούν. 
Τότε, ο Γκαϊφύλλιας θα ζητήσει από ένα δόκιμο που υπηρετούσε στην Κομοτηνή να του γράψει ένα τραγούδι για τον επικείμενο γάμο του με τη Τζιαμπάζη. Ο δόκιμος που είχε προσεγγίσει νωρίτερα τον Γκαϊφύλλια, για να του δώσει κάποιους στίχους που έγραφε τότε, ήταν ο Αντώνης Παπαϊωάννου. Στενός συνεργάτης και αγαπημένος φίλος του τραγουδοποιού μέχρι σήμερα.

Το τραγούδι αυτό, ήταν το «Γαμήλιο Προσκλητήριο». Το μελοποίησε o Γκαϊφύλλιας και πήγε με μια ορχήστρα φίλων στη Θεσσαλονίκη. Το ηχογράφησαν στο studio του Νίκου Παπάζογλου, το τυπώσανε σε κασέτες και το έστειλαν ως προσκλητήριο γάμου στους φίλους τους. Μια πανέμορφη και απίστευτη ιστορία!
Έπειτα συμπεριλήφθηκε στο δίσκο που ετοίμαζε εκείνη την εποχή ο Γκαϊφύλλιας, το «Φύλλο Πορείας».  Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1985 στην Αθήνα και κυκλοφόρησε το χειμώνα από την Philips. Παραγωγός ήταν ο Φίλιππας Παπαθεοδώρου και ενορχηστρωτής ο Χάρης Ανδρεάδης.

Είναι ο πιο αδικημένος δίσκος του Θρακιώτη δημιουργού. Δεν έγινε ποτέ cd και σήμερα δύσκολα μπορεί να τον βρει κάποιος. Μόνο στο διαδίκτυο μπορεί ν' ακούσει και ν' αποκτήσει κανείς τα όμορφα τραγούδια αυτού του δίσκου.

Το «Φύλλο Πορείας» μπορεί να μην είχε εμπορική επιτυχία, είναι όμως ένας σημαντικός δίσκος. Όχι μόνο για το «Γαμήλιο Προσκλητήριο», αλλά και για τα υπόλοιπα τραγούδια που υπάρχουν μέσα. Πρώτο και καλύτερο, η θρυλική «Κομοτηνή». Ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος ο Γκαϊφύλλιας το 1976 όταν ζούσε και τραγουδούσε στη Θεσσαλονίκη. Ένα ποίημα για το πώς έβλεπε τότε την αγαπημένη του πόλη. Το μελοποίησε και το συμπεριέλαβε στο δίσκο αυτό. Αρκετά χρόνια αργότερα θα το ερμηνεύσει και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης στο δίσκο «STAVENTO» (1999) του Θανάση Γκαϊφύλλια. Ενώ, νωρίτερα το είχε μελοποιήσει και ο Γιώργος Ανδρέου με τη φωνή του Στάθη Παχίδη (1984) για τον πρώτο δίσκου του συγκροτήματος «ΑΛΕΡΕΤΟΥΡ», στο οποίο ήταν μέλος και ο μπασίστας Βαγγέλης Κοντόπουλος.

Μια άλλη σπουδαία στιγμή του δίσκου είναι το τραγούδι που έγραψε ο Γκαϊφύλλιας με τον Αντώνη Παπαϊωάννου, για το Νίκο Καββαδία. Ένας υπέροχος φόρος τιμής στο σπουδαίο ποιητή, ένα τραγούδι που έχει αρκετά στοιχεία από την ποιητική γραφή του Καββαδία. 

Αυτά είναι τα τρία γνωστά τραγούδια του δίσκου που δεν λείπουν από τις συναυλίες του τραγουδοποιού. Το υλικό συμπληρώνουν άλλα επτά κομμάτια. Το δραματικά επίκαιρο «Ο Θείος μας ο πόλεμος» με το θείο Σαμ από την Αμερική, το γνωστό ξένο τραγούδι για τη Λιλή Μαρλέν, το λαϊκό βαλσάκι «Φύλλο Πορείας» που έδωσε και τον τίτλο σε όλη αυτή τη δουλειά, το τρυφερό «Μικρό Ερωτικό» που ερμηνεύει μόνη της η Λία Τζιαμπάζη με τη ζεστή φωνή της, δύο χαρούμενα, γλυκά και αγαπημένα ντουέτα, η «Παλιοκατάσταση» και το «Καρδιά αιχμάλωτη» και τέλος, το σπαρακτικό «Περνούν οι μέρες στο σκοτάδι» με το οποίο κλείνει ο δίσκος.


Περιλαμβάνει τα τραγούδια

1. Γαμήλιο Προσκλητήριο
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Λία Τζιαμπάζη

2. Καρδιά Αιχμάλωτη
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας  | στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Λία Τζιαμπάζη

3. Παλιοκατάσταση
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Λία Τζιαμπάζη
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Λία Τζιαμπάζη

4. Μικρό Ερωτικό
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας  | στίχοι: Γιώργος Βουλγαράκης
ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη

5. Φύλλο Πορείας
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας  | στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Λία Τζιαμπάζη

6. Ο Θείος μας ο πόλεμος
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

7. Κομοτηνή
μουσική:
Θανάσης Γκαϊφύλλιας | στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

8. Για τον Καββαδία
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας  | στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

9. Λιλή Μαρλέν
μουσική: Norbert Schultze  | στίχοι: Μάκης Φωτιάδης
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

10. Περνούν οι μέρες μέσα στο σκοτάδι
μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας  | στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

  
Παραγωγή: Φίλιππας Παπαθεοδώρου – Polygram Universal (Philips τότε)
Ενορχήστρωση και Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
Στον δίσκο παίζουν: Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρα, Χρήστος Κωνσταντινίδης: keyboards, Γιάννης Μπιθικώτσης: μπουζούκι και λαούτο, Τάσος Λιβερής: ντραμς, Σπύρος Λιβιεράτος: κρουστά, Παναγιώτης Γεωργοτάς: μπάσο, Χάρης Ανδρεάδης: πλήκτρα.



Ευχαριστούμε θερμά τον στιχουργό και εκδότη Αντώνη Παπαϊωάννου για το παρακάτω πρόσφατο τραγουδάκι (συνέχεια των τραγουδιών: Γαμήλιο Προσκλητήριο & Δεκάξι χρόνια μετά):



Εικοσιέξι χρόνια μετά … του Αντώνη Παπαϊωάννου

Όταν ο Θανάσης γνώρισε τη Λία
είπε, ω ψυχή μου αυτά είναι μεγαλεία
γέλασε και είπε, μάλλον μου χει φέξει
και από τότε πέρασαν έτη εικοσιέξι

...μα όταν κοιτάζω τη φωτογραφία
λέω έχει γίνει μηχανορραφία
δεν μπορεί η Λία να μοιάζει εικοσιέξι
άντε βρε μπαγάσα, όντως σου χει φέξει !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.