Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας στη Lyra - Τα πρώτα χρόνια στη δισκογραφία (1968-1974)

Την Παρασκευή 28/05/2010, μαζί με το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό ¨TiVo¨ (τεύχος 218), κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό cd με όλα σχεδόν τα τραγούδια που ηχογράφησε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας στη Lyra του Αλέξανδρου Πατσιφά την περίοδο 1968-1974.


Περιλαμβάνει τα τραγούδια:

1.Ωτοστόπ (Δημήτρης Ψαριανός-Δημήτρης Ιατρόπουλος)
2.Αν είχα δυο ανάσες (Θανάσης Γκαϊφύλλιας-Λάκης Τεάζης)
3.Γαλανή Γαλαζιανή (Παραδοσιακό, διασκευή: Γιώργος Κοντογιώργος-Δόμνα Σαμίου)
4.Μ’ ένα τραγούδι τι να πω (Γιώργος Κοντογιώργος-Γιάννης Κακουλίδης)
5.Πάρε με, ταξιδιώτη (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
6.Τεμπελιά (Δημήτρης Ψαριανός-Γιώργος Σουρής)
7.Αραμπάς περνά (Παραδοσιακό, διασκευή: Γιώργος Κοντογιώργος)
8.Βουνίσιο και θαλασσινό (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
9.Χάιντε χάιντε (Λίνος Κόκοτος-Άκος Δασκαλόπουλος)
10.Τα γεροντάκια (Λίνος Κόκοτος-Άκος Δασκαλόπουλος)
11.Παλιοκουφάλες (Θανάσης Γκαϊφύλλιας-Νίκος Σκούφος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
12.Ντιρλαντά (Παντελής Γκίνης)
13.Η απόκριση (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
14.Μες στους δρόμους, τις πλατείες (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
15.Μια Κυριακή (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
16.Μικρή Μαρία (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
17.Αχ, να γινόταν (Γιώργος Γερασιμίδης-Ακίμ Πιτσαλίδης)
18.Δυο φιλιά όλη μας η ζωή (Θανάσης Γκαϊφύλλιας-Δημήτρης Ιατρόπουλος)
19.Δώδεκα μήνες στο στρατό (Παραδοσιακό, διασκευή-ερμηνεία: Ανάκαρα)
20.Φρόσω, Ρίνα μου (Παραδοσιακό, διασκευή-ερμηνεία: Ανάκαρα)
21.Που πας, αφέντη μέρμηγκα (Παραδοσιακό, διασκευή-ερμηνεία: Ανάκαρα)
22.Ένα κορίτσι απ’ τον Κολινδρό (Παραδοσιακό, διασκευή-ερμηνεία: Ανάκαρα)
 

Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε με τη σειρά "Φωνές των μπουάτ – αγαπημένα τραγούδια που άφησαν εποχή". Έχει ιδιαίτερη αξία μιας και αρκετά τραγούδια (κυρίως από τους δίσκους 45 στροφών της εποχής) έχουν να κυκλοφορήσουν από εκείνη τη μακρινή εποχή. 

Την άνοιξη του 1968 ο νεαρός τραγουδοποιός από τη Θράκη ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε στον αείμνηστο Αλέκο Πατσιφά, ιδρυτή και διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Lyra, τα πρώτα τέσσερα πρωτόλεια τραγούδια του. Ήταν η «Απόκριση», το «Μες στους δρόμους, τις πλατείες», το «Μια Κυριακή» και η «Μικρή Μαρία». Αυτά τα τέσσερα τρυφερά τραγούδια κυκλοφόρησαν σ’ ένα δίσκο 45 στροφών με τον Γκαϊφύλλια ξυπόλυτο στο εξώφυλλο! Κιθάρα παίζει ο από τότε στενός φίλος και συνεργάτης του, ο Νότης Μαυρουδής…



Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ερμηνεύει με ευαισθησία αυτές τις τέσσερις μπαλάντες και ο Νότης Μαυρουδής τις ομορφαίνει περισσότερο με την κιθάρα του. Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο Γκαϊφύλλιας είχε πει για εκείνη την εποχή: «Έζησα τις τελευταίες αναλαμπές του νέου κύματος και το λυκαυγές της νέας ελληνικής rock μουσικής» (συνέντευξη στο Νυχτερινό Επισκέπτη του Άρη Σκιαδόπουλου – ΝΕΤ). 

Το καλοκαίρι του 1968 ερμηνεύει αυτά τα τραγούδια στη μπουάτ «11» της Κυδαθηναίων, στο πλευρό του αξέχαστου Γιώργου Ζωγράφου. Αυτή ήταν και η πρώτη του εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό. Μετά την 27μηνη στρατιωτική του θητεία (1968-1970) θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει την πορεία του και την επιτυχημένη συνεργασία του με τη Lyra.

Εμφανίσεις στις θρυλικές μπουάτ της εποχής… στις «Εσπερίδες» του Γιάννη Αργύρη, στο «Μεταξύ μας» και βέβαια είναι ένας από τους πρώτους που παίζουν στο Κύτταρο και στο Ροντέο, στα πρώτα rock κλαμπ της Αθήνας.

Στη συλλογή αυτή υπάρχει ολόκληρος ένας από τους θρυλικούς rock δίσκους για την ελληνική μουσική. Είναι το «Ωτοστόπ» που κυκλοφόρησε το 1971 και στον οποίο ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ερμηνεύει οχτώ τραγούδια, ενώ συμμετέχει και το συγκρότημα «Ανάκαρα» από τη Βέροια με τέσσερα διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια. Τα «Ανάκαρα» ήταν ο Κώστας Γεωργίου, η Νάγια Γεωργίου και ο Μάκης Λιόλιος – τον οποίο αργότερα αντικατέστησε ο Νίκος Ζιώγαλας. Την ενορχήστρωση στο δίσκο έκανε ο Γιώργος Κοντογιώργος, ενώ το Θανάση συνοδεύουν οι Socrates και τα εκπληκτικά σόλο του Γιάννη Σπάθα! Δίσκος αγαπημένος που συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του είδους.


Στη συλλογή αυτή λοιπόν θα βρείτε και θα ακούσετε τη συμμετοχή του Γκαϊφύλλια στον «Κήπο» (1971) των Λίνου Κόκοτου-Άκου Δασκαλόπουλου με δυο τραγούδια (Χάιντε χάιντε, Τα γεροντάκια), άλλα δυο τραγούδια από ένα δισκάκι 45 στροφών (Δυο φιλιά όλη μας η ζωή, Αχ, να γινόταν) και το περίφημο «Ντιρλαντά» που ηχογράφησε και ο Γκαϊφύλλιας εκείνα τα χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Η συγκεκριμένη εκτέλεση υπάρχει και σε πολλούς τουριστικούς δίσκους εκείνης της εποχής που κυκλοφορούσαν σε λιμάνια και αεροδρόμια…

Τέλος, μια σημαντική στιγμή της συλλογής αυτής είναι και το τραγούδι «Παλιοκουφάλες» που κυκλοφόρησε αρκετά αργότερα από τα προηγούμενα. Αρχικά στα «Μαθήματα Πατριδογνωσίας» το 1991 μαζί με άλλες σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις. Ένα τραγούδι που ο Γκαϊφύλλιας ερμήνευε από τα χρόνια του ’70, αλλά ποτέ δεν ηχογράφησε σε studio.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποκτήσει κανείς αυτή τη συλλογή. Η Λύρα έχει ένα σημαντικό πλούτο. Το θησαυρό της ελληνικής μουσικής χωρίς υπερβολή. Μια ένσταση μόνο. Γιατί τόσο φτωχές όλες αυτές οι επανεκδόσεις; Καλό θα ήταν να υπήρχαν οι στίχοι των τραγουδιών, πληροφορίες για τα τραγούδια, τους δημιουργούς, την εποχή… και βέβαια περισσότερες φωτογραφίες από το απίστευτο αρχείο της εταιρείας. Και αυτή η παρατήρηση δεν έχει να κάνει με την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά γενικά με όλα αυτά που κυκλοφορεί ο Όμιλος Γιαννίκου τα τελευταία χρόνια. Είτε στα λιγοστά δισκοπωλεία, είτε στα περίπτερα…
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.