Σημείωμα της Έκδοσης:
Η ποιοτική βελτίωση του περιοδικού Στρατιωτική Ιστορία και η έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σε θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας, με ελληνικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, συνιστούν την πρωτεύουσα στοχοθεσία μας. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει η καρποφόρος συνεργασία με ένα επιστημονικά έγκυρο έντυπο που έχει ως αντικείμενό του την Αμερικανική Στρατιωτική Ιστορία. Η πεποίθησή μας αυτή δεν είναι έωλη, αλλά εδράζεται στο γεγονός ότι αυτά τα δύο περιοδικά δύναται να αποτελέσουν συγκοινωνούντα δοχεία, μέσα από τα οποία θα μεταλαμπαδεύεται εκατέρωθεν ποικίλης φύσεως γνώση, απαραίτητη για ένα σύγχρονο έντυπο που επιδιώκει την επιστημονική εγκυρότητα.
Η καθόλα έγκυρη μετάφραση και συνακόλουθα η δημοσίευση αυστηρά επιλεγμένων άρθρων από το περιοδικό Army History αποσκοπεί, αφενός, στην ικανοποίηση του απαιτητικού αναγνωστικού κοινού της Στρατιωτικής Ιστορίας και, αφετέρου, στην ενίσχυση και συνάμα αναβάθμιση του ήδη ποιοτικού περιεχομένου του, όπως κατέδειξε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα. Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη θα ξεδιπλώνονται άγνωστες και γνωστές πτυχές της πλούσιας και άκρως ενδιαφέρουσας αμερικανικής στρατιωτικής ιστορίας, με κείμενα που έχουν γραφτεί και επιμεληθεί από εγνωσμένης αξίας ιστορικούς, ως επί το πλείστον στελέχη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Θεωρούμε ότι το επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό του περιοδικού θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις προκλήσεις που θα προκύψουν μέσα από αυτήν τη γόνιμη και εποικοδομητική αμφίδρομη σχέση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το περιοδικό Army History αποτελεί εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από στρατιωτικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές των ΗΠΑ. Ευχή και συνάμα επιθυμία μας είναι το περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία να αναδειχθεί σε χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο και εφόδιο γενικότερα της επιστήμης της Στρατιωτικής Ιστορίας και ειδικότερα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών της χώρας. Μόνο μέσα από παρόμοιες συνεργασίες, όπως αυτή με το Army History, δύναται να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τη Στρατιωτική Ιστορία στο επόμενο βήμα.
Βασίλειος Π. Αναστασόπουλος Ιστορικός – Επιστημονικός Σύμβουλος
Σημείωμα του εκδότη του περιοδικού Army History:
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ιστορίας εκείνης της εποχής, ο αποστρατευθείς πλέον Ταξίαρχος Douglas Kinnard, σημείωσε ότι ο Υπουργός Marsh «είχε αιτηθεί να ιεραρχηθούν εκ νέου οι προτεραιότητες (της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ιστορίας), προκειμένου η τελευταία να προσφέρει αποτελεσματικότερη αρωγή στον Στρατό στη δύση του αιώνα». Ο Marsh απηύθυνε έκκληση για «αυξημένη υποστήριξη του στρατιωτικού επιτελείου όσον αφορά τον σχεδιασμό, τη συνακόλουθη ενίσχυση της ιστορικής κατάρτισης στους κόλπους του Στρατού, καθώς και την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας των ΗΠΑ».
Επρόκειτο οπωσδήποτε για μεγαλόπνοους στόχους και μια αγαθή αποστολή, και με το πέρασμα των ετών το The Army Historian, που από το 1989 και μετά μετονομάσθηκε σε Army History, προσέφερε πάρα πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Σταδιακά το περιοδικό απέκτησε μεγάλη απήχηση στον Στρατό εκπληρώνοντας το όραμα του Υπουργού Marsh. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μέσα στη δεκαετία του ’90, το περιοδικό εδραιώθηκε ως το έγκριτο και αναγνωρισμένο ενημερωτικό έντυπο του Στρατού. Και καθώς το αναγνωστικό κοινό πλήθαινε και η θεματογραφία του περιοδικού γινόταν όλο και ποιοτικότερη, η αναγνωρισιμότητά του μεγάλωνε. Ικανοί εκδότες επιμελήθηκαν το περιοδικό τα πρώτα εκείνα χρόνια, διασφαλίζοντας έναν σημαντικό αριθμό συνεργασιών και εισηγούμενοι αλλαγές στο περιεχόμενο και τη μορφή του, που αποσκοπούσαν στο να γίνουν οι σελίδες του περισσότερο ελκυστικές. Μέσα σε σαράντα χρόνια, το Army History από ένα ασπρόμαυρο «ενημερωτικό δελτίο» με μερικές εκατοντάδες αναγνώστες έγινε ένα έγχρωμο έντυπο περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας (10.000 αντίτυπα), ενώ οι συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, στις σελίδες του δημοσιεύτηκαν άρθρα του Υπουργού John Marsh Jr., δύο αρχηγών Γενικών Επιτελείων –των Στρατηγών John Wickham Jr. και Carl Vuono–, καθώς και κείμενα πολλών αρθρογράφων και ιστορικών, συμπεριλαμβανομένων των Jay Luvass, Alfred Goldberg, Theodore Wilson, Edward Coffman, Ronald Spector, Antulio Echevarria, Gregory J.W. Urwin, Victor Davis Hanson, Wayne Lee, Jon Sumida, Charles Neimeyer, Richard Faulkner, and Dennis Showalter.
Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι το περιοδικό Army History συνέβαλε καταλυτικά στη διάδοση της Στρατιωτικής Ιστορίας. Πλέον χρησιμοποιείται από το Army War College, το National Defense University, το Command and General Staff College, τη U.S. Military Academy και από διάφορες άλλες στρατιωτικές σχολές και μουσεία. Αντίτυπα αποστέλλονται επίσης σε αεροπορικές και ναυτικές ακαδημίες, σε λοιπούς κυβερνητικούς φορείς, καθώς και στρατιωτικές υπηρεσίες άλλων χωρών.
Το 2008, λόγω της αυξημένης ζήτησης για έντυπα τεύχη του περιοδικού από το κοινό, το Εθνικό Τυπογραφείο των ΗΠΑ ξεκίνησε την πώληση ετήσιων συνδρομών. Το ίδιο έτος ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση όλων των προηγούμενων τευχών του περιοδικού.
Ως διευθυντής έκδοσης, από το 2012 έως σήμερα, έχω καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διευρύνω το κοινό του περιοδικού, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο των κειμένων και επεμβαίνοντας στην αισθητική της έκδοσης. Τα αποτελέσματα από μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα καταδεικνύουν πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και πως οι κόποι μας μέχρι στιγμής αποδίδουν καρπούς.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εκ μέρους μου να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την ομάδα των επιμελητών, τους υπεύθυνους σχεδιασμού και τους χαρτογράφους, οι οποίοι συχνά με βοηθούσαν με την ύλη κάθε νέου τεύχους, παράλληλα με τον δικό τους φόρτο εργασίας. Το περιοδικό Army History δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς όλους αυτούς.
Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος για το περιοδικό σήμερα και ευελπιστώ ότι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι εξίσου συναρπαστικά. Ελπίζω ότι αντλείτε από την ανάγνωση των άρθρων όση απόλαυση αντλώ κι εγώ από την έκδοσή τους.
Managing Editor,
ARMY HISTORY U.S. Army Center of Military History
Παρακάτω, το Επιτοίχιο Ημερολόγιο 2021 - Εορτολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων με τίτλο "Η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-1941", το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο:
Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γκοβόστη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου