Η Ορεστιάδα είναι μια πόλη 93 ετών. Ίσως η πιο καινούργια πόλη της Θράκης και ολόκληρης της Ελλάδας. Η ζωή της ξεκινά το 1923, όταν βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, το Κάραγατς, το κοσμοπολίτικο προάστιο της Αδριανούπολης επί της δυτικής όχθης του ποταμού Έβρου, που το 1920 είχε λάβει το όνομα Ορεστιάδα, παραδόθηκε στην Τουρκία. Τότε, πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και κυρίως από το Κάραγατς εγκαταστάθηκαν στο Κουμ Τσιφλίκ, το «στολίδι της Άμμου» και εκεί με πείσμα και υπομονή όρθωσαν τη νέα πόλη.
Σήμερα η Νέα Ορεστιάδα είναι μια σύγχρονη πόλη και αποτελεί σημαντικό αγροτικό – κτηνοτροφικό και εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας, με σιδηροδρομική και οδική σύνδεση από και προς όλη τη χώρα. Απέχει 907 χλμ από την Αθήνα, 406 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 114 χλμ από την Αλεξανδρούπολη και 266 χλμ από την Κωνσταντινούπολη. Στην πόλη λειτουργεί από το 1999 το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (http://duth.gr/).
Ο πληθυσμός του Καλλικρατικού Δήμου ανέρχεται σε 40.000 περίπου κατοίκους, ενώ στην ίδια την πόλη της Ορεστιάδας ζουν πάνω από 20.000 πολίτες (http://www.orestiada.gr/
Η Ορεστιάδα έχει ένα Κέντρο Υγείας και το πιο κοντινό νοσοκομείο είναι στα 20 χλμ, στο ιστορικό Διδυμότειχο (https://www.didymoteicho.gr/
Έτσι όπως την έζησα για δύο ολόκληρα χρόνια (Σεπτέμβριος 2014-Ιούνιος 2016), έχω την αίσθηση πως είναι μια πόλη που προσπαθεί, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό στις μέρες μας, να αναπνεύσει, να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει, να ζήσει, σ' ένα κατά τ΄ άλλα άνυδρο -πολιτιστικά και όχι μόνο- τοπίο.
Ας μη γελιόμαστε! Ο κεντρικός και ο βόρειος Έβρος είναι από τις πιο παραμελημένες περιοχές της χώρας μας. Βασικός αιμοδότης της περιοχής, κακά τα ψέματα, ήταν και παραμένει ο στρατός. Οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπηρετούν στα πολλά στρατόπεδα της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, του γραφικού Σουφλίου (http://www.soufli.gr/index.
Πηγαίνοντας σ' αυτά τα σχεδόν έρημα χωριά, βλέπεις την εγκατάλειψη στο βλέμμα όχι μόνο των ηλικιωμένων ανθρώπων, αλλά και των νέων που αναζητούν μια διέξοδο. Βλέπεις την εγκατάλειψη στους δρόμους -κάκιστο επαρχιακό δίκτυο-, στα λιγοστά ανοιχτά καφενεία, στις αυλές και τα σπίτια των συνταξιούχων αγροτών.
Συνήθως, οι ειδήσεις που φτάνουν στο πανελλήνιο από το Βόρειο Έβρο, δυστυχώς, αφορούν συλλήψεις διακινητών που μετέφεραν παράνομα μετανάστες, υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλες πλημμύρες, πορείες διαδηλωτών κατά του φράχτη, κλείσιμο εργοστασίων, αυτοκτονίες στρατιωτών και ρεπορτάζ για την ερήμωση της επαρχίας γενικότερα και τη μετανάστευση των νέων ειδικότερα.
Όμως, ως χώρος μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, στον Βόρειο Έβρο ξεχωρίζει ο μεγάλος τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας, όπου το 2002 αποκαλύφθηκαν πέντε άμαξες με δεκαπέντε άλογα, θαμμένα μαζί τους, και άλλα εντυπωσιακά κινητά ευρήματα (http://www.mikridoxipara-
Η Ορεστιάδα έχει επίσης ένα υπέροχο Δημοτικό Στάδιο, στο οποίο τρέχουν και αθλούνται νέοι και νέες κάθε ηλικίας. Αρκετοί πηγαίνουν και για περπάτημα, μιας και δυστυχώς η πόλη αυτή δε διαθέτει πάρκα για πεζοπορία και βόλτες.
Έχει όμως μια μεγάλη τσιμεντένια πλατεία, που τα βράδια ομορφαίνει με το φωτισμό και τα τρεχούμενα νερά στα σκαλοπάτια της. Αν είχε και μερικά δέντρα θα ήταν ακόμα καλύτερη!
Είναι μια τετραγωνισμένη και καθαρή πόλη. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς. Αν έλειπαν οι λακκούβες στους δρόμος και αν υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες σε ορισμένα σημεία, θα ήταν τέλεια! Στην ακριτική αυτή πόλη έχει πολλή υγρασία και κρύο το χειμώνα και πολλή ζέστη (και κουνούπια) το καλοκαίρι. Αυτό, μπορεί μερικές μέρες, να την κάνει ανυπόφορη!
Αν σας βγάλει όμως ποτέ ο δρόμος σας προς τη Νέα Ορεστιάδα, αξίζει να δείτε και να επισκεφτείτε το "Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας" (http://www.musorest.gr/index.
Στο παρελθόν, το ιστολόγιό μας είχε ασχοληθεί με την ευρύτερη περιοχή (http://theovaf.blogspot.gr/
Αφιέρωμα στο ένα και μοναδικό μουσείο της πόλης, το "Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας" (http://theovaf.blogspot.gr/
Στην επίσκεψή σας στο Νομό Έβρου, μη ξεχάσετε να παραλείψετε το "Δάσος της Δαδιάς" (http://dadia-np.gr/) και το "Δέλτα του Έβρου" (http://www.evros-delta.gr/), που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, κοντά στην πρωτεύουσα Αλεξανδρούπολη (http://www.alexpolis.gr/).
Σε αντίθεση με την Κομοτηνή και την Ξάνθη, για την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο δεν έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια. Τρία από τα πιο γνωστά είναι η "Ορεστιάδα" που έγραψε ο εβρίτης στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης (ερμηνεία: Στέλιος Διονυσίου - Γιάννης Πλούταρχος), το περίφημο "Διδυμότειχο Μπλουζ" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σε στίχους Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου, η "Φωτογραφία" των Γιάννη Ξανθούλη - Σταμάτη Σπανουδάκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα με αναφορά στις πόλεις αυτές.
Καλά ταξίδια σε όλους και καλή επιστροφή στους τόπους που αγαπάμε, που δεν είναι απαραίτητο να είναι και οι τόποι καταγωγής και γέννησής μας. Καλό καλοκαίρι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου