Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Άδυτος ήλιος - Νέα ποιητική συλλογή από τη Λάνα Μανδύλα


Η Λάνα Μανδύλα γεννήθηκε στο Λάγκος της Νιγηρίας. Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά στην Αθήνα και στην Βόννη. Είναι δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: «Μα το χέρι μου επέμενε», εκδ. Γαβριηλίδη, 2006 / «Μελανά και άλικα», εκδ. Αλεξάνδρεια, 2009 / «Μεσονύκτιος ήλιος», εκδ. Κέδρος, 2012 και ένα αφήγημα «Για τον Πατέρα μου», εκδ. Κέδρος, 2013. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά και σε περιοδικά. Είναι παντρεμένη με τον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο Παύλο Γαβριηλίδη. 

Ο "Άδυτος ήλιος" κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019 από τις "Εκδόσεις Γκοβόστη"
και πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας βιβλίο, ποίησης και ζωγραφικής! Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, καθώς και τα έργα που κοσμούν αυτήν την ποιητική συλλογή είναι του ζωγράφου Παύλου Σάμιου. Στο βιβλίο αυτό, όπως σημειώνει και η ίδια η ποιήτρια, η ποίηση ζωγραφίζει και η ζωγραφική ποιεί και ενώνονται σε αυτό που λέγεται Τέχνη.

Δύο αποσπάσματα.

Αποχρώσεις

Ετοίμασε τα σύνεργά του ο ζωγράφος,
Έσπασε τον κρόκο,
έριξε σκόνη κοβαλτίου,
και θάλασσας πορφύρα
πήρε για το φιλί.
Ζωγράφισε άτονες αποχρώσεις
με λεπτές γκρίζες πινελιές.
Ένας άχρωμος πίνακας.
Η σκιαγραφία του τέλους
ενός έρωτα.

Τα χρόνια της κρίσης

Χρόνια της ποίησης.
Χρόνια της σκέψης.
Χρόνια της αναρώτησης.
Χρόνια της αναζήτησης.
Χρόνια μετεωρισμού μιας κοινωνίας.

Σημείωμα του εκδότη Κωνσταντίνου Ι. Γκοβόστη

Οι Εκδόσεις Γκοβόστη προωθούν την υπόθεση της ποίησης συνεχίζοντας στο βιβλιοπωλείο τους, τους Ποιητικούς Διαλόγους, με τη Γενιά του '70 και τους εκπροσώπους της στο προσκήνιο. Παράλληλα εκδίδουν το Ημερολόγιο Ποίησης του 2020 που θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην Ποιητική Γενιά του ΄20, τιμώντας τα 100 χρόνια από την εμφάνισή της. Επιπλέον, η σειρά {ξένη ποίηση} και, μάλιστα, σε δίγλωσσους τόμους ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για τη μεταφρασμένη ποίηση.

Παράλληλα με όλες αυτές τις ενασχολήσεις δίνουμε βήμα σε νέους ποιητές προωθώντας τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή και στηρίζοντας αξιόλογες ποιητικές προσπάθειες. Γιατί ποίηση είναι ό,τι απομένει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.