Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Απαγορευμένες περιοχές, το μυθιστόρημα του Γιώργου Σταυριανού

 


Το μυθιστόρημα "Απαγορευμένες περιοχές" του Γιώργου Σταυριανού (ISBN: 978-618-5339-19-7, σελίδες: 304 μέγεθος: 14×21εκ.) κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018, από τις Εκδόσεις και το Περιοδικό Μετρονόμος του Θανάση Συλιβού.

«Δεν είναι, λοιπόν, η νοσταλγία που οδηγεί τη θύμηση, αλλά η άσβεστη εκείνη δίψα που καλεί τα σωθικά και τον νου και που δεν σβήνει όσο κι αν προσπαθείς να την ξεγελάσεις. Η πηγή που αναζητάς δεν βρίσκεται εύκολα, δεν ξέρεις καν αν υπάρχει… Κι αν ακόμα βρεθεί, κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί πως θα σε ξεδιψάσει…» 

Στη φράση αυτή από το γοητευτικό  βιβλίο του Γιώργου Σταυριανού  που κρατάτε στα χέρια σας συμπυκνώνεται νομίζω η σύνολη προβληματολογία του συγγραφέα. Θα πρόσθετα και μιαν άλλη, εξίσου σημαντική: «Συνειδητοποιείς πως η μνήμη, άγνωστο γιατί, επιμένει, πως επανέρχεται δριμύτερη και απαιτεί μια δεύτερη ανάγνωση όσο προχωράς στο καλντερίμι του χρόνου… Αρχίζει μια πορεία παράξενης επιστροφής. Δεν επιστρέφεις, όμως, οπουδήποτε». (…) Το βιβλίο  του Σταυριανού ακολουθεί την ηλικιακή ωρίμανση του κεντρικού αφηγητή, που δεν έχει όνομα, και που απευθύνεται ως τρίτος προς τον εαυτό του με τη γενική. «Εσύ που πας στα ξένα…» Ξεκινά από ένα χωριό της Κρήτης  στο νομό Ηρακλείου κι εξακτινώνεται σαν την πολύχρωμη ουρά του αρσενικού παγωνιού, σιγά-σιγά, στον κόσμο. Από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Για να  επιστρέψει και να ξαναφύγει.

Από τον πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού.


Ο Γιώργος Σταυριανός είναι διδάκτωρ φιλολογίας της Σχολής Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νανσύ ΙΙ της Γαλλίας. Δίδαξε επί σειρά ετών από τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μαθήματα Πολιτισμού και Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ από την κρατική τηλεόραση έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει συζητήσεις για τον πολιτισμό και την προβληματική που αναπτύσσεται με προσωπικότητες του κύρους του Γ. Μπαμπινιώτη, καθηγητή γλωσσολογίας, Jack Lang, πρώην υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, και άλλους. Έχει συγγράψει τις μελέτες «Η δυναμική των Πολιτισμών – Διαλεκτικές προσεγγίσεις», «Η νέα αφήγηση του κόσμου» (εκδ. Αντ. Σταμούλη), και τρία μυθιστορήματα (εκδ. Καστανιώτη). Εκτός από τη συγγραφή έχει ασχοληθεί κυρίως με τη μουσική σύνθεση και τη στιχουργία, με σημαντική κατάθεση στην ελληνική αλλά και διεθνή δισκογραφία. Συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου από το 1982 μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.