Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Νέες κυκλοφορίες από τη Σύγχρονη Εποχή


Η «Σφηγκοφωλιά» του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή, γράφτηκε το 1957. Δημοσιεύτηκε αρχικά σε επιφυλλίδες στο ρουμανικό περιοδικό Φλόγα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε βιβλίο το 1961 στα ρουμανικά και το 1963 στα ρωσικά, με τον τίτλο: Οι θεοί κατεβαίνουν απ’ τον Όλυμπο. Η ιστορία του βιβλίου στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα: Μια ξεχωριστή κι εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή, που αποτελεί μια ολότελα άγνωστη σελίδα της Εθνικής μας Αντίστασης. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, σε μια καλαίσθητη έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Ο κομμουνιστής λογοτέχνης, δημοσιογράφος και αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, Δημήτρης Ραβάνης – Ρεντής γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1925 και πέθανε στις 21 Μαρτίου 1996. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που χάρισε απλόχερα το ταλέντο του στο λαό του, στην υπόθεση του αγώνα για μια καλύτερη, ανθρώπινη ζωή, για το σοσιαλισμό. Τα χρόνια της δημιουργίας του τα μοίρασε ανάμεσα στην Αθήνα και το Βουκουρέστι, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας από το 1949 ως το 1968, οπότε επαναπατρίστηκε.

Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, από τον στίχο και την ποίηση, έως το θέατρο και το σενάριο. Τα τραγούδια «Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους» και «Ο Μπελογιάννης ζει» είναι σε δικούς του στίχους. Επί χούντας δούλεψε στη διαφήμιση και έγραφε με ψευδώνυμο.

Παρά την τεράστια ποικιλία του γραπτού έργου του, παρά τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των έργων του, όλα έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Φέρουν τη σφραγίδα της φιλοσοφίας του δημιουργού τους, έχουν στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λευτεριά και την πρόοδο. Όλα διέπονται από την ίδια ουμανιστική ευαισθησία και την ίδια συγκινησιακή ένταση. Η τέχνη του φοράει άρματα, έχει νεύρο, αποπνέει δυναμισμό, βάθος, κινείται σε υψηλά επίπεδα και είναι στρατευμένη στην υπόθεση του λαού.

Ένα μικρό απόσπασμα από το έργο:

– Ξέρεις τι θα πει σφήνα;
– Μου ’πες… Είναι η σφήνα, που τρυπώνει… να, σαν αυτήν τη σφηγκοφωλιά που μπήκα εγώ…
– Δε στα ’πα όλα… Σφήνα θα πει ν’ απομακρυνθείς φυσικά από τους δικούς σου, από τη γειτονιά σου, από τους συντρόφους σου κι εκείνοι ν’ απομακρυνθούν ψυχικά από σένα…

– Ξέρεις τι θα πει σφήνα;
– Εεε, αφού μου ’πες…
– Δε στα ’πα όλα… Σφήνα, λοιπόν, θα πει να σε κυνηγάνε όλοι… Να κινδυνεύεις ακόμη και από τους συντρόφους σου που δεν ξέρουν –γιατί δεν πρέπει να ξέρουν– την αποστολή σου… Να σε θεωρούν ακόμη και προδότη…
– Αυτά δε μου τα ’πες από την αρχή…

– Δε στα ’πα για να μην τρομάξεις… Αν δε θες όμως να συνεχίσεις, τα παρατάς ακόμη και τώρα…


Η "Βασιλίσα Μαλίγκινα" της Αλεξάνδρα Μ. Κολοντάι κυκλοφορεί σε μετάφραση Ρούλας Ελευθεριάδου και τον πρόλογο υπογράφει το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών. Ακολουθεί το οπισθόφυλλο και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η Αλεξάνδρα Κολοντάι πραγματεύεται την ανάλυση της προσωπικότητας και της στάσης ζωής της Βασιλίσα, που έζησε την περίοδο της προετοιμασίας και νίκης της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αλλά και τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αναδεικνύεται η πορεία που διέτρεξε για την υπερνίκηση κάθε ταλάντευσης στη σκέψη και στη στάση της, όταν ήρθε αντιμέτωπη με το δίλημμα αν μπορεί να συνεχίζει τη συζυγική της σχέση εφόσον εκτιμούσε ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είχε στενά συνδέσει τη ζωή της τις φλογισμένες μέρες του Οκτώβρη του 1917 πλέον δεν αντιπροσώπευε το συνδυασμένο ρόλο του συντρόφου - φίλου - εραστή. Προβάλλονται τα διλήμματα, η συναισθηματική και συνειδησιακή πορεία της ηρωίδας, όταν ο δεσμός της –που στηριζόταν στον αμοιβαίο έρωτα και σεβασμό, στην απόφαση ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο επαναστατικό δρόμο στη ζωή– άρχισε να διαρρηγνύεται, όταν ο σύντροφός της υπέταξε την επανάσταση στις δικές του ατομικές ανάγκες, όταν οι επιλογές του τον οδήγησαν σε όλο και μεγαλύτερες ταλαντεύσεις και απογοητεύσεις για την πορεία του στο Κόμμα.

Η Αλεξάνδρα Μιχάιλοβνα Κολοντάι γεννήθηκε το Μάρτη του 1872 στην Αγ. Πετρούπολη και πέθανε στις 9.3.1952 στη Μόσχα. Κόρη στρατηγού. Υπήρξε αγωνίστρια του ρωσικού επαναστατικού κινήματος, μέλος του ΣΔΕΚΡ από το 1906, ενταγμένη στους μενσεβίκους, προσχώρησε στους μπολσεβίκους από το 1915. Μετά από την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ της Πετρούπολης. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ κι εκλέχτηκε ως εκπρόσωπος των μπολσεβίκων στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή. Πήρε μέρος στη σύνοδο της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (μπ.) στις 23.10.1917 που αποφάσισε την οργάνωση της εξέγερσης. Ήταν επίσης αντιπρόσωπος στο 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ τον Οκτώβρη του 1917 κι εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ συμμετείχε στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση ως λαϊκή επίτροπος για την Κοινωνική Πρόνοια. Το 1918 παραιτήθηκε από το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων λόγω των «αριστερών κομμουνιστικών» της θέσεων, αλλά αργότερα αναγνώρισε τα λάθη της. Το 1920 ήταν επικεφαλής του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΡ (μπ.). Στη διάρκεια της συζήτησης για τα συνδικάτα, η Κολοντάι πήρε τη θέση της αντικομματικής ομάδας Εργατική Αντιπολίτευση. Το 1921-22 ήταν γραμματέας της Παγκόσμιας Γραμματείας Γυναικών, οργάνωσης της Κομιντέρν. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής στον κόσμο, υπηρετώντας από το 1923 ως Σοβιετική εκπρόσωπος κι εμπορική αντιπρόσωπος στη Νορβηγία το 1926, στο Μεξικό ως ακόλουθος πρεσβείας και στη Σουηδία ως πρεσβευτής (1930-45). Μετά από το 1945 ήταν σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ. Έγραψε αρκετά βιβλία και άρθρα, στα οποία ασχολείται κυρίως με το γυναικείο επαναστατικό κίνημα.

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή", εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.