Ο Καψάλης, ως δημιουργός και ερμηνευτής τραγουδιών, είναι επικεντρωμένος στην electro pop σκηνή, ενώ φλερτάρει με τη rock και την ελληνική ηλεκτρική σκηνή. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πάρει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ και έχει πραγματοποιήσει πολλά live εντός και εκτός Αλεξανδρούπολης.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Είσαι ο Θεός σου», για τον οποίο συνεργάστηκε με τους: Αντώνης Μουσαδές(παραγωγή), Ιωάννη Βαρελίδη(ηχοληψία), Χάρης Ιωαννίδης (μουσική σε δύο τραγούδια), Βαγγέλης Ταρτανής (hip hop vocals) κ.ά.
Τη δουλειά του αυτή θα τη διανέμει ο ίδιος μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και στα live του. Πώς να μην στηρίξεις λοιπόν ένα νέο άνθρωπο που πήρε σε δύσκολους καιρούς -όπως αρκετοί άλλοι νέοι καλλιτέχνες τον τελευταίο καιρό-, μια τέτοια ηρωική απόφαση;
Βαγγέλης Καψάλης: Καλησπέρα Θεοδόση και χαιρετώ όλους τους φίλους εκεί στον Ορφέα! Γεννήθηκα στη Βέροια, μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη και τελείωσα το λύκειο στη Θεσσαλονίκη! Όλα αυτά λόγω των μεταθέσεων του πατέρα μου που ήταν στρατιωτικός μουσικός…
Μεγάλωσα ακούγοντας κυρίως rock μουσική. Εκείνη την εποχή ήταν η έξαρση του ελληνικού ροκ... οπότε ως έφηβος ήμουν σε κάθε συναυλία των: Τρύπες, Μωρά στην φωτιά (στην πρώτη σύνθεση της μπάντας), Ξύλινα σπαθιά κ.ά.
Β. Κ.: Είχα μια εσωτερική ανάγκη θα έλεγα… από μικρός. Πάντα με θυμάμαι με μια κιθάρα και πάνω από το κασετόφωνο (τότε) να βγάζω τραγούδια. Και φυσικά τριγυρνούσε το "μικρόβιο" μέσα στην οικογένεια λόγω του πατέρα μου.
Μίλησέ μου για τα τραγούδια που γράφεις και ερμηνεύεις…
Β. Κ.: Είναι πολύ σημαντικό και δύσκολο να εδραιώσεις στη μουσική σκηνή πλέον το προσωπικό σου ύφος... αλλά αυτό είναι και το ζητούμενο πιστεύω. Σε γενικές γραμμές η μουσική μου είναι ροκ… αλλά έχω και στοιχεία fuzzion rock , hip hop και pop μέσα στο πρώτο μου album. Οι στίχοι μου σε βάζουν σε άλλο trip… υποδηλώνουν ανατροπή, ρομαντισμό, δυναμισμό, αγάπη και ειλικρίνεια.
Πες μου τί ετοιμάζεις αυτό τον καιρό. Ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα ήθελες να κάνεις ως τραγουδοποιός;
Β. Κ.: Σ’ ένα μήνα περίπου θα κυκλοφορήσει η πρώτη δισκογραφική μου δουλειά με τίτλο "Είσαι ο Θεός σου". Από εκεί και πέρα φυσικά θα ασχοληθώ με την προβολή των τραγουδιών μέσω live, media, special events και διάφορα happenings.
Νομίζεις πως η δισκογραφία στη χώρα μας έχει παρόν και μέλλον; Κι αν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Β. Κ.: Το παρόν και το μέλλον το διαμορφώνουμε εμείς με τις πράξεις μας. Είναι ένας ανάκατος αυτή τη στιγμή δισκογραφικά χώρος οπότε πέρα από τις λειτουργικές απαιτήσεις που χρειάζονται θα πρέπει να έχεις και τις καλύτερες συνεργασίες… αν πάλι θέλεις να το δούμε λίγο πιο μακριά... θα έλεγα πως μουσικές βιομηχανίες όπως της Αγγλίας ή της Αμερικής οι οποίες στηρίζουν την οικονομία τους και εξάγουν στην ουσία μουσική με τεράστιες οικονομικές αποδοχές... θα έλεγα πως είμαστε έτη φωτός πίσω, σε σχέση με την Ελλάδα που εξάγει φέτα και ζαρζαβατικά…
Έχεις περάσει και από το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 2008, όπου κέρδισες (με τον δημιουργό του τραγουδιού Κωνσταντίνο Κάλλια) το τρίτο βραβείο, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Χίλια Χρόνια». Πώς έζησες όλη αυτή την ιστορία με το φεστιβάλ; Είχε θετικά αποτελέσματα στη μετέπειτα πορεία σου; Τί σου άφησε αυτή η εμπειρία;
Β. Κ.: Δεν έχει σημασία αν πήραμε το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο βραβείο, γιατί και οι 16 που συμμετείχαμε αποκομίσαμε τις ίδιες εμπειρίες και την ίδια προβολή. Δεν υπήρχε καν έπαθλο για τους τρείς πρώτους… αλλά δεν με ενδιέφερε ποτέ αυτό, όσο η διαδρομή και το ταξίδι. Είχε αποτελέσματα γιατί αυτή η αναγνωρισιμότητα μ’ έφερε πιο εύκολα κοντά σε ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά και επαγγελματικά με τη μουσική.
Τί είναι αυτό που θα ήθελες, ως νέος καλλιτέχνης, να βρεις σε μία δισκογραφική εταιρία;
Β. Κ.: Θα ήθελα φυσικά να μου συμπεριφέρονται σαν καλλιτέχνη πάνω απ’ όλα… και όχι σαν euros!!! Άλλωστε όλοι οι νέοι καλλιτέχνες όπως και οι παλιοί πλέον έχουν καταλάβει το παιχνίδι των εταιριών και αναλαμβάνουν μόνοι τους την έκδοση του album!!! Όπως κάνω και εγώ τώρα… Είχα μια συνομιλία με την Polymusic και αυτό που μου είπαν είναι «…πως και ο Νταλάρας να είσαι, εγώ σαν εταιρία θέλω 2.500 euro !!!...» Και φυσικά, χωρίς ν’ ακούσουν καν τα τραγούδια μου!!!... Άλλες εταιρίες μόνο για να δεις τον υπεύθυνο παραγωγής θέλεις 1.000 euro!!!... Δεν είναι τραγικό;;;
Β. Κ.: Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια αρχή, μια πορεία και ένα τέλος. Ανάμεσα σ’ αυτή τη πορεία γεννιούνται, ζουν, ονειρεύονται, ερωτεύονται, αποκτούν το ακατόρθωτο ή το χάνουν. Ένας καλλιτέχνης εξυμνεί όλα αυτά μέσω των βιωμάτων του εφόσον τον αγγίζουν πραγματικά. Άραγε ότι ζήσαμε δεν είναι πλέον ο καθρέφτης της ψυχής μας;
θα υπάρξουν πολλά καινούργια τραγούδια που θα ακουστούν. Και ένας στίχος απλά μας πείθει:''Αν η ελπίδα το μέλλον συντηρεί / η μνήμη τρέφει το παρόν / το παρελθόν μας δικαιώνοντας.''
Β.Κ.: Μπορώ να απαντήσω άμεσα ως υπάλληλος στην Κ.Ε.Π.Α.Δ.Α. (Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης). Κάποια δεδομένα κρίνονται από την πορεία μιας συγκεκριμένης επιχείρησης και πολύ περισσότερο όταν έχουν ήδη κριθεί από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Το τι θα επέλθει; Κανείς δεν ξέρει! Περιμένουμε…
Πώς βλέπεις το ρόλο του διαδικτύου στη μουσική και γενικότερα στην τέχνη; Μπορεί να βοηθήσει το internet σήμερα έναν καλλιτέχνη; Έχεις fb, myspace, προσωπική σελίδα κ.λπ.;
Β. Κ.: Από τη στιγμή που μεγάλα συγκροτήματα (π.χ. Readhead) βγάζουν τη δισκογραφική τους δουλειά μέσω του διαδικτύου και αναιρούν αυτόματα τον παραδοσιακό τρόπο των εταιριών, αποδεικνύοντας πως η δύναμη του κόσμου είναι μεγαλύτερη από την προβολή κάθε είδους ετικέτας κοινώς label. Το συμπέρασμα είναι ότι η πορεία της μουσικής θα κριθεί μέσα από το διαδίκτυο. Φυσικά και έχω σελίδα. Vaggelis Kapsalis sto facebook και www.myspace.com/vaggeliskapsalis !
Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την κουβέντα μ’ ένα στίχο που σε εκφράζει απόλυτα…
Β. Κ.: ''Παίξε με τη φωτιά / ακόμα για άλλη μια φορά / θα δεις που θα βγεις / κερδισμένος τελικά.''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου