Οι Δον Κιχώτες κυκλοφορούν σε μια εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση, με τη μορφή μικρού βιβλίου, που κοσμείται από έργα του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό του.
Τη μουσική έγραψε ο πιανίστας και συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου που τότε ήταν 28 ετών και συνεργαζόταν για πρώτη φορά με την ερμηνεύτρια και το στιχουργό. Ο Παρασκευάς Καρασούλος, ιδιοκτήτης της «Μικρής Άρκτου», είχε ξανασυνεργαστεί με τη Δημητριάδη το 1987 στο «Μαγικό κλειδί», σε μουσική Στέφανου Κορκολή.
Τη διανομή του δίσκου είχε αναλάβει η μεγάλη ελληνική δισκογραφική εταιρεία «Λύρα» (πριν την αγοράσει ο Όμιλος Γιαννίκου και η legend), η οποία συνεργαζόταν εκείνα τα χρόνια με τη «Μικρή Άρκτο» στον τομέα της διανομής και της προώθησης κυρίως.
Ο δίσκος ξεκινά με το «Δώρο» όπου η Δημητριάδη αγγίζει και τις πιο ευαίσθητες χορδές μας με την ερμηνεία της, συνεχίζει δυναμικά με το «Άνθρωπος πέρασε από εδώ» και έπειτα με το «Εφτά ζωές» που τραγούδησε ένα χρόνο αργότερα και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο δίσκο «Πες μου θάλασσα». Οι ερμηνείες της Δημητριάδη βέβαια, όπως είχε πει κάποτε η Στέλλα Βλαχογιάννη με αφορμή έναν άλλο δίσκο με επανεκτελέσεις, δεν μπορούν ούτε να αντικατασταθούν, ούτε να υποκατασταθούν.
Το τέταρτο τραγούδι δίνει και τον τίτλο στο δίσκο: «Ο Τσε στη Ν. Υόρκη – Δον Κιχώτες» με εκείνο το προφητικό «…και οι ουρανοξύστες, ανεμόμυλοι που τρίζουν…» γραμμένο λίγους μήνες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Ακολουθεί το «Σώμα βουβό» και «Το κυπαρίσσι» με τη βαθιά ερωτική φωνή της Δημητριάδη να «δένει» άψογα με τη μουσική του Οικονόμου και τους στίχους του Καρασούλου. Το έβδομο τραγούδι του δίσκου μου θυμίζει (ύφος, τρόπος ερμηνείας) περισσότερο τη συνεργασία της με το Θάνο Μικρούτσικο. Είναι το «Η προσευχή της βάρκας» για τους 200 λαθρομετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ταξιδεύοντας με ένα σαπιοκάραβο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Τα τελευταία τρία τραγούδια του δίσκου είναι: Ο ποταμός Ηριδανός, η Όμορφη νύχτα και το Αν δεις πράσινο σύννεφο που ξεχειλίζουν από την τρυφερότητα και την ευαισθησία των ερμηνειών της μεγάλης αυτής ερμηνεύτριας.
Στο τέλος (Νο11) την ακούμε να σιγοτραγουδά για λίγο (ηχογράφηση από κάποια πρόβα μάλλον) το Hasta Siempre Comandante και τον Τσε στη Νέα Υόρκη…
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΤΡΑΓΟΥΔΑ: η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Οι ακουαρέλες που κοσμούν το εξώφυλλο και το εσωτερικό φιλοτεχνήθηκαν από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.
Η Μαρία Δημητριάδη αφιέρωσε αυτό το δίσκο στο γιο της: «Στέργιο μου, τα τραγούδια αυτά δώρο που χρόνια σου τα φύλαγα».
Είναι κορμιά που μένουνε / Για πάντα σταυρωμένα
Κι άλλα που απομένουνε / Εξόριστα στη γη
Είναι κορμιά που ανθίζουνε / Στον ύπνο τους κρυμμένα
Κι εκείνα που ραγίζουνε / Στου Άδη το φιλί
Εφτά ζωές το σώμα σου / Το γύρεψα στα ξένα
Το πόθησα, το λάτρεψα / Το άπιαστο φιλί
Εφτά ζωές το σώμα σου / Ταξίδευε σε μένα
Είναι κορμιά που αλλάζουνε / Τις νύχτες διχασμένα
Είναι κορμιά που μοιάζουνε / Δωμάτια κλειστά
Είναι κορμιά που ζύγωσαν / Το τέλος γιατρεμένα
Είναι κορμιά που ρίζωσαν / Και κάρπισαν βουβά
Χέρσα λιβάδια, οι λεωφόροι που περνάς
Κι οι ουρανοξύστες, ανεμόμυλοι που τρίζουν
Τις πανοπλίες των εχθρών σου μην κοιτάς
Μόνο το φόβο τους στα μάτια που γυαλίζουν
Στέλνει ο άνεμος ευχές από μακριά
Σκιές συντρόφων σου κυκλώνουνε την πόλη
Μια λιμουζίνα, τ' άλογό σου προσπερνά
'Άξιζε ο δρόμος ως εδώ κι ας λείπουν όλοι
Ας λέει ο χρόνος
Πως γερνάει η ζωή
Σφυρίζει ο άνεμος
Ακόμα αυτές τις νότες
Τις τραγουδάνε
Μες στις πόλεις
Δον Κιχώτες
Ας λέει ο χρόνος
Πως γερνάει η ζωή
Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε το 1951 στον Ταύρο. Είναι αδελφή της τραγουδοποιού Αφροδίτης Μάνου. Από το 1968 μέχρι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είχε συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικοσυνθέτες στη δισκογραφία, αλλά και σε συναυλίες ερμηνεύοντας μοναδικά και ανεπανάληπτα τα τραγούδια τους: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιάννης Γλέζος, Γιάννης Σπανός, Νίκος Μαμαγκάκης, Μιχάλης Τρανουδάκης, Γιώργος Σταυριανός κ.ά.
Απεβίωσε το 2009 στον «Ευαγγελισμό», όπου είχε εισαχθεί για σπάνια πνευμονική νόσο. Επιθυμία της ήταν να μην ταφεί και να αποτεφρωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου