Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Άλκης Αλκαίος (1949 - 2012)


Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, ο σημαντικός στιχουργός Άλκης Αλκαίος, που έπασχε από καρκίνο. Βαγγέλης Λιάρος το πραγματικό του όνομα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη 11/12/2012 στην Πάργα. 



Γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας. Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ. Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του "Εμπάργκο - Ποιήματα", απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το "Εμπάργκο" (1982) και "Στου Αιώνα Την Παράγκα" (1996). Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Μπάμπη Στόκα, κ.ά. 


Ο Άλκης Αλκαίος ήταν ένας δημιουργός αποτραβηγμένος από τα Μ.Μ.Ε. και τις δημόσιες εμφανίσεις. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες του (εκτός από τις παραπάνω - αρχές της δεκαετίας του '80), ούτε συνεντεύξεις του. Αυτά που είχε να πει, τα είπε μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του. 
 
 
Αν και δεν έχει σημασία θα ήθελα να καταθέσω μια μικρή προσωπική εμπειρία. Λάτρης της ποιητικής του γραφής, έψαξα και βρήκα πριν λίγα χρόνια το τηλέφωνό του. Ήθελα να του ζητήσω να μου πει την ιστορία ενός τραγουδιού που είχε γράψει με το Μιλτιάδη Πασχαλίδη και ήταν αφιερωμένο στο Θανάση Γκαϊφύλλια, το "Αγύριστο Κεφάλι". Μου είπε λίγα λόγια (δε μιλήσαμε πάνω από τρία λεπτά) για προσωπική χρήση και όχι για δημοσίευση. Μου το ζήτησε ευγενικά και φυσικά το σεβάστηκα απόλυτα. Ήταν συνεπής όχι μόνο με το ελληνικό τραγούδι, αλλά και όσον αφορά τη σχέση του με τον τύπο.
 
Καλό ταξίδι σ' έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού.
 
 


Ενδεικτική Δισκογραφία
1978 Τραγούδια Της Λευτεριάς
1980 Δελτίο Καιρού
1982 Εμπάργκο
1983 Αραπιά Για Λίγο Πάψε Να Χτυπάς Με Το Σπαθί
1983 Αυτά Τα Βράδια
1984 Στην Οχθη Της Καρδιάς Μου
1986 Η Αγάπη Είναι Ζάλη
1987 Σε Απρόβλεπτα Τραγούδια
1988 Στον Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά
1989 Οσο Κρατάει Ενας Καφές
1989 Χορεύω
1991 Χρόνια Πολλά
1992 Σφεντόνα
1994 Δε Σηκώνει
1996 Στου Αιώνα Την Παράγκα
1996 Αύριο
1998 13000 Μέρες
1998 Ο Θάνος Μικρούτσικος Τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο
1998 Κακές Συνήθειες
1999 Εντελβάις
2000 Ο Φύλακας Και Ο Βασιλιάς
2001 Υλικό Ονείρων
2001 Μελίνα Κανά
2001 Εκπομπή
2001 Βυθισμένες Αγκυρες
2001 Η Άσφαλτος Που Τρέχει
2002 Ένα
2003 Η Μόνη Μου Πατρίδα Είναι Ο Χρόνος
2006 Υπέροχα Μονάχοι

2007 Άξιος Λόγος: Οι Τροβαδούροι Της Καρδιάς Μου
2007 Μέχρι Να Πάρεις Παγωτό, Σε Βρίσκει Ο Χειμώνας
2008 Το Φίλτρο
2009 Ουράνια Τόξα Κυνηγώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: