Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Η Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης σ' ένα βιβλίο-σταθμό


Η Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1799), έτσι όπως την έγραψε ο μεγάλος Γάλλος ιστορικός Albert Mathiez και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, το 1946, σε μετάφραση Τάσου Γιάνναρα. Ένα έργο μνημείο, 536 σελίδων, από την πλούσια ιστορική-πολιτική βιβλιοθήκη του γνωστού εκδοτικού οίκου, μόλις επανεκδόθηκε!

Οι αληθινές Επαναστάσεις, εκείνες που δεν περιορίζονται στο να μεταβάλουν τους πολιτικούς τύπους και το κυβερνητικό προσωπικό, μα που μεταμορφώνουν τους θεσμούς και μετατοπίζουν την ιδιοκτησία, επιτελούνται για πολύν καιρό αθέατα, πριν ξεσπάσουν φανερά κάτω απ' την επίδραση τυχαίων περιστατικών. Η Γαλλική Επανάσταση, που παραξένεψε με την ακάθεκτη αιφνιδιαστικότητά της εκείνους που στάθηκαν οι δημιουργοί και οι καρπωτές της καθώς κι εκείνους που ήταν τα θύματά της, προπαρασκευάστηκε σιγά-σιγά έναν ολόκληρο αιώνα και περισσότερο. Ξεπρόβαλε απ' το χάσμα που κάθε μέρα γινόταν όλο και βαθύτερο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τους νόμους, ανάμεσα στου θεσμούς και στα ήθη, ανάμεσα στο γράμμα  και στο πνεύμα.

Αλμπέρ Ματιέ (10 Ιανουαρίου 1874 – 25 Φεβρουαρίου 1932): Γάλλος ιστορικός ο οποίος είναι γνωστός για τη μαρξιστική προσέγγισή του στη μελέτη της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Ματιέ εξέτασε την εν λόγω ιστορική περίοδο υπό το πρίσμα της πάλης των τάξεων. Σπούδασε στην École Normale Supérieure δίπλα στον François Aulard, από τον οποίο δέχτηκε πολύ ισχυρές επιρροές, ενώ επηρεάστηκε και από τον κοινωνιολόγο Emile Durkheim. Ο Ματιέ άλλαξε ριζικά την κατεύθυνση των ιστορικών σπουδών της Γαλλικής Επανάστασης. Ανέτρεψε την παλαιότερη ιστοριογραφική παράδοση, εξαίροντας τη μορφή του Ροβεσπιέρου σε σχέση με την προσωπικότητα του Δαντόν, και ερμήνευσε τα γεγονότα με βάση την ενδελεχή σπουδή των οικονομικοκοινωνικών παραγόντων, που έως τότε είχαν παραγνωριστεί. Έτσι έδωσε μια νέα γενική θεώρηση των γεγονότων της Γαλλικής Επανάστασης, που διακρίνεται κυρίως στα έργα του Société des études robespierristes (1917-1918), Autour de Danton (1926), La Révolution française (1922-1927), La Vie chère et le mouvement social sous la Terreur (1927) και Girondins et Montagnards (1930).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.