Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Για τα σκηνικά του θεάτρου της Ελληνιστικής Εποχής


Το βιβλίο της Μαρίας Μικεδάκη "Τα σκηνικά του θεάτρου της Ελληνιστικής εποχής" κυκλοφόρησε το 2015 από τις "Εκδόσεις Φίλντισι".

Αποτελεί μια προσπάθεια διεισδυτικότερης προσέγγισης του θεάτρου αυτής της περιόδου και η συγγραφέας, όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Σάββας Γώγος (Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), συνδυάζει και αξιοποιεί πλήθος από ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια και φιλολογικές πηγές.

Είναι η πρώτη ίσως ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και αναφέρεται στα σκηνικά της Ελληνιστικής εποχής. Τα σκηνικά εκείνης της εποχής, που δεν σώζονται σήμερα, λόγω των φθαρτών υλικών τους, θεωρείται βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκαν, γεγονός που πιστοποιείται τόσο από τις γραπτές πηγές, όσο και από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες.

Η Μαρία Μικεδάκη, Λέκτορας του Αρχαίου Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συγκεντρώνει, αναλύει τις πηγές αυτές και παρουσιάζει με ενάργεια τις σημαντικότερες θεωρίες που έχει προτείνει μέχρι σήμερα η διεθνής έρευνα. Αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στην αρχαία σκηνογραφία και στο σκηνικό διάκοσμο της κλασικής εποχής, επικεντρώνεται στα σκηνικά του θεάτρου της Ελληνιστικής εποχής, με στοιχεία τεκμηριωμένα τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα ανασύνθεσης της μορφής τους.

Σημαντικές ενότητες που εξετάζονται στην έκδοση είναι:
Η σημασία που είχε το θέατρο στην κοινωνία της Ελληνιστικής εποχής
Oι αλλαγές που σημειώθηκαν στον τομέα της θεατρικής αρχιτεκτονικής και της θεατρικής πράξης
Τα ελληνιστικά θέατρα στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου και της Δήλου, που αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφοριών για την κατανόηση του θεάτρου της Ελληνιστικής εποχής
Οι θεατρικοί πίνακες και οι τρόποι στήριξής τους στην πρόσοψη του ελληνιστικού προσκηνίου
Είδη των φορητών πινάκων, τεχνικές ζωγραφικής και εικονογραφικό περιεχόμενο
Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνα του Αλεξανδρινού
Οι ρωμαϊκές τοιχογραφίες του «Δεύτερου Πομπηιανού Ρυθμού» από τον κοιτώνα (cubiculum) M της έπαυλης του P. FanniusSinistor στο Boscoreale κ.ά.

Στο επίμετρο του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει χρήσιμο γλωσσάριο και πολύτιμη εμπεριστατωμένη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.