Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Βιβλία από τις Εκδόσεις Φυλάτος της Θεσσαλονίκης



Οι «Εκδόσεις Φυλάτος» από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας σύγχρονος εκδοτικός οίκος που στον κατάλογό του θα βρείτε περισσότερους από 170 τίτλους νέων βιβλίων, τους οποίους συνέγραψαν περισσότεροι από 200 συγγραφείς.

Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζουν περιεκτικά τη διαδρομή τους: Δραστηριοποιούμαστε στον χώρο του βιβλίου από το 2006. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και τις νέες τεχνολογίες εκτύπωσης. Τα βιβλία μας είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες, για ανάγνωση σε οποιαδήποτε συσκευή, οποιασδήποτε εταιρίας και κατασκευαστή, με έντονα διαδραστικό περιεχόμενο (εικόνες, γκαλερί εικόνων, βίντεο, παιχνίδια, ήχος), ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε τη δυνατότητα πώλησης παραδοσιακών έντυπων βιβλίων στους αναγνώστες που προτιμούν την έντυπη μορφή διακίνηση σε 62 χώρες, αλλά χωρίς να χρειαζόμαστε αποθήκες ή διακινητή βιβλίων, αξιοποιώντας σύγχρονα τυπογραφεία και εκτύπωση κατά παραγγελία (print on demand), σε υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.

Στην Ελλάδα τα βιβλία μας βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων βιβλιοπωλείων και ψηφιακών καταστημάτων. Βασικοί μας συνεργάτες είναι τα Public, ο Ιανός, η Πρωτοπορία, ο Ψαράς, το Περιζήτητο, η Cosmotebooks, το Ebooks.gr, η Πολιτεία ενώ το δίκτυο μας περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρά βιβλιοπωλεία. Τα βιβλία μας είναι φθηνότερα από αυτά του ανταγωνισμού, αφού δεν διατηρούμε στοκ, ή αποθήκη και δεν έχουμε υπέρογκα έξοδα εκτύπωσης, αλλά παράλληλα μπορούν να κυκλοφορήσουν σε περισσότερες από 15 γλώσσες, στις μεγαλύτερες αγορές βιβλίου του κόσμου. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε κάθε νέο ή έμπειρο συγγραφέα να κυκλοφορήσει το βιβλίο που πάντα ονειρευόταν, με τους δικούς του όρους, σε όλο τον κόσμο!


Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τρία βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση και τη συγγραφή.
1. Ο αληθινός δάσκαλος - Μπορεί ο καλός δάσκαλος να γίνει καλύτερος;


Είναι πράγματι τυχεροί όσοι είχαν καλούς δασκάλους, αφοσιωμένους στον σπουδαίο ρόλο τους, καθώς, ως γνωστόν, το σχολείο (μετά την οικογένεια), αποτελεί θεμελιώδη φορέα αγωγής. Η συγγραφέας, Άννα Παππά, μητέρα και δασκάλα η ίδια, προέβη στην κατάθεση ενός χρήσιμου εγχειριδίου προς νέους δασκάλους, με απώτερο σκοπό την εμβάθυνση στα στοιχεία εκείνα που δρουν καθοδηγητικά. Το αίτημα είναι συγκεκριμένο: Η μετατροπή του δασκάλου της διεκπεραίωσης και της επιφάνειας, σε αληθινό παιδαγωγό, με ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας. Στο βιβλίο αυτό, που έγραψε η εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σκιαγραφείται, με πολύ κατανοητό τρόπο, όλο το περίγραμμα των αξιών, που διέπουν την διεργασία της μάθησης. Με μεθοδικότητα επιχειρείται η διείσδυση στην ουσία της παιδείας και στην αρμονία, η οποία πρέπει να περιβάλλει την προσωπικότητα του δασκάλου και τη δυνατότητα να ακτινοβολεί τις αξίες από τις οποίες εμφορείται. Παρά, την φαινομενικά, θεωρητική επένδυση του βιβλίου στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρακτικό εγχειρίδιο βελτίωσης του κάθε δασκάλου. Κάθε δάσκαλος χρειάζεται βελτίωση, όχι γιατί δεν είναι αρκετά καλός, αλλά γιατί μπορεί να γίνει ακόμα πιο καλός. Μέσα στα δέκα κεφάλαια του βιβλίου περιγράφονται τα αντίστοιχα βήματα από τον δάσκαλο μέχρι τον αληθινό δάσκαλο. Η πεμπτουσία του βιβλίου, σε μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη που χρησιμοποιεί η συγγραφέας: "Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του κι όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενος να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει τις δικές του γέφυρες".
2. Στοιχεία Συγγραφής - Ένας πρακτικός οδηγός για συγγραφείς και συγγραφικές ομάδες


Κανένα εγχειρίδιο, κανένας οδηγός και κανένα μάθημα δημιουργικής γραφής -έχουν γραφτεί και έχουν γίνει πολλά τέτοια, είναι η αλήθεια- δε θα σε κάνει συγγραφέα. Θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ορισμένες παραμέτρους, θα σου δώσουν τις πρώτες βασικές κατευθύνσεις, αλλά μέχρι εκεί. Η συνέχεια είναι εξ ολοκλήρου δικιά σου, μέσα σου. Και μας βρίσκει σύμφωνους το σχόλιο του εκδότη Κωνσταντίνου Φυλάτου, στον πρόλογο αυτού του βιβλίου. "Τα λεγόμενα του Αμερικανού συγγραφέα William Faulkner δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και συνταγές για να γίνει κανείς συγγραφέας. Αυτό που χρειάζεται είναι 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά". Ο Δημήτρης Δραγούνης στη δεύτερη συγγραφική του απόπειρα, καταπιάνεται με το πως μπορεί να γίνει κανείς συγγραφέας, μέσα από τα εξής κεφάλαια - βασικά στάδια (Προετοιμασία του βιβλίου, Χτίζοντας την πλοκή του βιβλίου, Αποστολή βιβλίου σε εκδοτικό οίκο). Το να γίνει κανείς συγγραφέας στις μέρες μας είναι εύκολο... το να γίνει καλός συγγραφέας είναι το ζητούμενο! 

Ακολουθεί το οπισθόφυλλο: Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να προσφέρει συνοπτικές οδηγίες σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή και να αποκτήσουν την απαραίτητη πρώτη επαφή με αυτή. Μπορεί κάποιος να έχει έμφυτο συγγραφικό ταλέντο, αλλά αυτό δεν αρκεί όταν πρόκειται να παρουσιάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο σε έναν εκδοτικό οίκο για πρώτη φορά, ή πολλοστή σε περίπτωση που έχεις εισπράξει επανειλημμένως αρνητικές επιστολές για έκδοση, δίχως να γνωρίζεις την αιτία. Tο εν λόγω βιβλίο θα δώσει, μέσα από τρία θεματικά κεφάλαια, κάποιες βασικές κατευθύνσεις για τη σωστή οργάνωση, προετοιμασία και δόμηση ενός μυθιστορηματικού έργου, πληροφορίες για το χτίσιμο της πλοκής του, καθώς και όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σωστή μορφοποίηση και αποστολή σε κάποιον εκδοτικό οίκο, με απώτερο στόχο την έκδοσή του. Αυτό το βιβλίο, απευθύνεται και σε αυτούς που δεν θέλουν να εκδώσουν ένα βιβλίο, αλλά έχουν τη επιθυμία να γράψουν ένα για τον εαυτό τους, προς δική τους τέρψη ή και των φίλων τους.

3. Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων-Μια ιστορία από το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά.

"Πολλές φορές ξεκίνησα να καταγράψω αυτό που ήταν και είναι για μένα, το Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά ή όπως έγινε πια γνωστό «Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων». Κάθε φορά έσβηνα ό,τι έγραφα και επέστρεφα στο παρόν, ήρεμος κατά μία έννοια γιατί καταλάβαινα ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεκινήσω και άρα να κλείσω κάτι τόσο όμορφο. Σήμερα, μια μέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, τρεις μήνες από την αρχή του πέμπτου έτους στο χωριό, έχω ήδη πάρει την απόφαση πως φέτος πρέπει να κλείσω. Δεν είναι εύκολο και ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή, αλλά αυτή η σκέψη, που είναι πολύ δυνατή μέσα μου, είναι και το κίνητρο για να γράψω το πώς μια τυχαία επιλογή οργανικής θέσης, έγινε για μένα ένας σταθμός ζωής. Τώρα που γράφω μας έχουν, ήδη, εγκαταλείψει όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της εκπαίδευσης. Ο ένας μετά τον άλλο, σύμβουλος, προϊστάμενος, περιφερειακός διευθυντής, ο διευθυντής επιστημονικής καθοδήγησης και οι συνεργάτες του πανεπιστημίου αποφάσισαν ξαφνικά ότι αυτό που κάνουμε είναι παράνομο και ότι επίσημα δεν μπορεί να στηριχθεί. Μας έχουν κάνει σύσταση να επιστρέψουμε στη λειτουργία σύμφωνα με τους νόμους και λέξεις όπως πειθαρχικά συμβούλια και έρευνες στο σχολείο έκαναν την εμφάνισή τους στο λεξιλόγιο της διοίκησης. Λες και είμαστε κι εγώ δεν ξέρω ποιοι. Όμως ένα τέτοιο βιβλίο δεν μπορεί να εστιάζει σε αυτά. Ένα τέτοιο βιβλίο στο μυαλό μου ήταν πάντα ένα πολεμικό εγχειρίδιο. Μια καταγραφή πολεμικών ιστοριών που μοναδικός μαχητής και εχθρός είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Ιστοριών που κλονίζουν τις σταθερές σου και σε κάνουν περιπατητή στα πιο δύσκολα μονοπάτια της ζωής. Αυτά που μόνο τα παιδιά ξέρουν να περπατούν. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω στις επόμενες σελίδες. Έχοντας μαζί μου όλους τους ανθρώπους, τους τόπους, τους ήχους και τα αρώματα, που σαν περίτεχνο μωσαϊκό, μου χάρισαν πέντε μοναδικά χρόνια. Πήγα να γίνω δάσκαλος και έγινα μαθητής μπροστά στο μεγαλείο τους". Γράφει ο συγγραφέας Άγγελος Πατσιάς.

Για περισσότερα εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.