Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Οι «Άσπονδοι Αδελφοί» του Σταύρου Ζουμπουλάκη


Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη (1953, Συκιά Λακωνίας), «Άσπονδοι Αδελφοί» (Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι), στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα προβληματισμού και στοχασμού, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και ομιλίες. Ενός προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα: Ο Θεός στην Πόλη. Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική (Εστία, 2002), Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτότητα; (Εστία, 2010), Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (Πόλις, 2013), Χριστιανισμός της χαράς. Η μαρτυρία του πάπα Φραγκίσκου (Πόλις, 2015). 

Τα περισσότερα κείµενα αυτού του βιβλίου διερευνούν τη σκοτεινή πλευρά των τριών µονοθεϊσµών, εκείνη που αφορά τη µεταξύ τους σχέση, η οποία είχε για κύριο γνώρισµά της τη µισαλλοδοξία και σφραγίστηκε συχνά από αιματοχυσίες, και ας αναγνωρίζουν και οι τρεις ως κοινό πατέρα της πίστης τους τον Αβραάµ. Το πρότυπο αυτού του µίσους είναι ο χριστιανικός αντιιουδαϊσµός. Εχθρότητα, συχνά µάλιστα σφοδρότερη, χώρισε και τους πιστούς της ίδιας θρησκείας µεταξύ τους: η Ευρώπη έχει πικρή πείρα αυτής της εχθρότητας µε τους οµολογιακούς θρησκευτικούς πολέµους του 16ου αιώνα και σήµερα είµαστε µάρτυρες αιµατηρής εχθρότητας στο εσωτερικό του Ισλάµ.

Γίνεται, ωστόσο, λόγος στις σελίδες του βιβλίου και για ορισµένες φωτεινές περιπτώσεις ανθρώπων, χριστιανών περισσότερο, που άφησαν πίσω τους αιώνες µισαλλοδοξίας και έζησαν και πέθαναν για έναν κόσµο φιλοξενίας και ελευθερίας. Την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών, την οποία δεν µπόρεσαν να την εγγυηθούν οι ίδιες, την εγγυάται το δηµοκρατικό, ουδετερόθρησκο κράτος, γι’ αυτό θα αποτελούσε άμεσο αίτημα και οι ίδιες οι θρησκείες να το υπερασπίζονται παντού και χωρίς εξαιρέσεις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Πατάκη» (Θεωρητικές Επιστήμες) και τη σειρά «Η ζωή των ιδεών», διευθυντής της οποίας είναι ο ίδιος ο συγγραφέας. Στο εξώφυλλο του βιβλίου η φωτογραφία του Serge Negre «Γάζα: Παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα» (πιθανόν η βασιλική του Αγίου Σεργίου, κοντά στα τείχη της παλιάς πόλης, Απρίλιος 2016). 

Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι του Θεοδόση Βαφειάδη, από το κέντρο της Κομοτηνής. Απεικονίζεται το "Γενί Τζαμί" και ο "Πύργος του Ωρολογιού"(Αύγουστος 2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.