Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία


«Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία. Από το βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα» (2015) του Roderick Beaton, είναι άλλο ένα σπουδαίο βιβλίο που εξέδωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη μελέτη που καταπιάνεται με τις απαρχές της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και της ιδέας του έθνους σε έργα και συγγραφείς της εποχής. Από τον Ερωτόκριτο στον Γιώργο Σεφέρη, από τις σάτιρες του Θεόδωρου Προδρόμου στο Νίκο Καζαντζάκη και από το πολιτιστικό υπόβαθρο του δωδέκατου αιώνα στη μεταμοντέρνα εκδοχή της εθνικής ιστορίας στα μυθιστορήματα της Ρέας Γαλανάκη. Τη μετάφραση έκαναν η Ελένη Πιπίνη και η Πόπη Νοτιά, τη γλωσσική επιμέλεια και τις διορθώσεις η Στέλλα Τσάμου, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχε η Ειρήνη Λυδάκη.

Ποια είναι η θέση της λογοτεχνίας στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε η λογοτεχνία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης του νεότερου Ελληνισμού; Σε ποιο βαθμό η σημερινή νεοελληνική συνείδηση βασίζεται σε παλαιότερες εξελίξεις που ανάγονται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή και στα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια; Πώς αντιμετώπιζαν τα ζητήματα αυτά οι Έλληνες λογοτέχνες μετά τη συγκρότηση του νεότερου ελληνικού κράτους, κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα; Αυτοί είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους στρέφονται τα μελετήματα που συγκροτούν το ανά χείρας βιβλίο.

Οι μελέτες του βιβλίου πραγματεύονται το επίμαχο ζήτημα των απαρχών της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και τις νεωτερικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τη λογοτεχνική παραγωγή από τον δωδέκατο ως τις αρχές του δεκάτου εβδόμου αιώνα, εξετάζουν τη διαμόρφωση και την εμπέδωση της εθνικής συνείδησης από τη συγκρότηση του έθνους-κράτους ως τα τέλη του δεκάτου εννάτου αιώνα, και αναλύουν λογοτεχνικά κείμενα του εικοστού αιώνα σε σχέση με τον γενικότερο προβληματισμό που διατρέχει όλο το βιβλίο, ο οποίος συνοψίζεται στη φράση ενός ήρωα του μυθιστορήματος Αργώ του Γιώργου Θεοτοκά: «Εγώ, κύριοι, πιστεύω στην ιδέα του έθνους».

Ο Ρόντρικ Μπήτον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Καίμπριτζ. Μετά την αποφοίτησή του ταξίδεψε για τρία χρόνια και σπούδασε στην Ελλάδα, πριν επιστρέψει στην Αγγλία και γίνει καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας  Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 2012 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει έξι βιβλία. Επίσης, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό από τον δωδέκατο αιώνα μέχρι σήμερα. Έχει ασχοληθεί, τέλος, με τη λογοτεχνική μετάφραση και την πεζογραφία.

Για περισσότερα βιβλία των "Π.Ε.Κ." εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.