Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας στην αυλή της ΕΡΤ


Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ακούραστος και ευδιάθετος, τραγούδησε και έπαιξε χτες το βράδυ, για μιάμιση ώρα περίπου, στον όμορφο κήπο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Πέντε χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στον ίδιο χώρο (ΕΔΩ), επέστρεψε για να μας θυμίσει όλους τους λόγους για τους οποίους τον αγαπήσαμε. Η αυλή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης γέμισε από ανθρώπους όλων των ηλικιών που απόλαυσαν όχι μόνο τον ακμαίο τραγουδοποιό που κατέβηκε -την ίδια μέρα!- από την Κομοτηνή, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες της θεματικής μουσικής βραδιάς «Όταν η παράδοση συνάντησε τη ροκ». 


Ακούστηκαν παλιά και αγαπημένα τραγούδια, όπως «Εκδρομή» (Μάνος Ελευθερίου), «Αν είχα δυο ανάσες» (Λάκης Τεάζης), «Όλοι εμείς» (Αντώνης Παπαϊωάννου), «Μη με ακούτε» (Μιχάλης Γκανάς), «Βαθιές οι ρίζες» (Θανάσης Γκαϊφύλλιας), «Άδοξο τέλος» (Θανάσης Γκαϊφύλλιας), όλα σε μουσική του τραγουδοποιού (σε παρένθεση οι ποιητές-στιχουργοί). Τα «Γεροντάκια» (Λίνος Κόκοτος – Άκος Δασκαλόπουλος) που είχε να τραγουδήσει πολλές δεκαετίες, το καινούργιο «Κάθε πρωί» (Βαρέα και Ανθυγιεινά, Βασίλης και Δημήτρης Ευφροσυνίδης) που αν και το τραγουδά συχνά, ξέχασε τα λόγια (!), το ανέκδοτο «Κι όλο σερφάρω» που έγραψε ο ίδιος ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και βέβαια, παραδοσιακά τραγούδια σε ροκ διασκευές, που αν και τα ηχογράφησε κάποια απ’ αυτά στη δισκογραφία, δεν τα τραγουδούσε σχεδόν ποτέ στις ζωντανές του εμφανίσεις: Αραμπάς περνά, Γαλανή Γαλαζιανή, Ήταν πέντε έξι νταήδες και Σ’ αυτό τ’ αλώνι του φαρδύ, με τη γνωστή σουφλιώτικη – εβρίτικη προφορά, τιμώντας την καταγωγή του, ως γνήσιος Θρακιώτης! 


Δίπλα του, έπαιξαν βετεράνοι, αλλά και νεότεροι μουσικοί του συνεργάτες: Ο Τάκης Κεραμέας στο μπάσο, ο Θωμάς Αραμπατζής στην ηλεκτρική – ακουστική κιθάρα, ο Τάσος Καπζάλας φλάουτο και σαξόφωνο, ο Φώτης Ζανεράλης πιάνο και βιολί, ο Κώστας Τσακλίδης ντραμς και ο Ιάσωνας Καπζάλας κρουστά. Γνωστοί και αγαπημένοι μουσικοί της Ροδόπης! 


Την όμορφη, συγκινητική κάποιες στιγμές, και άκρως επιτυχημένη βραδιά παρουσίασε ο Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΑ, δημοσιογράφος Πάνος Χρυσοστόμου, τον οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία που ακολουθεί μαζί με το Θανάση Γκαϊφύλλια και τον κορυφαίο ηχολήπτη της Columbia, τον 90χρονο Στέλιο Γιαννακόπουλου. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται ο στιχουργός Αντώνης Παπαϊωάννου.


Μπορεί ορισμένοι από το κοινό να ζητούσαν διάφορα τραγούδια (Κομοτηνή, Σταβέντο, Γνωριμία, κ.λπ.), αλλά ο Θανάσης -σεβόμενος απόλυτα το κόνσεπτ της συναυλίας και το χρόνο των άλλων συμμετεχόντων- δεν τους έκανε το χατίρι. Ελπίζοντας πάντα… πως «θα βρεθούμε ξανά»! 


Παρακάτω, το κείμενο που έγραψε ο ίδιος ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας για την ΕΡΤ, σχετικά με τη συγκεκριμένη συναυλία:

Όταν η παράδοση συνάντησε τη ροκ. Η πρόταση ήρθε από τον Πάνο Χρυσοστόμου και την αποδέχθηκα αμέσως αφού από τα πρώτα δισκογραφικά βήματά μου είχα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία του Γιάννη Σπάθα, του Αντώνη Τουρκογιώργη και του Γιώργου Τρανταλίδη. Καθώς όμως έψαχνα το ρεπερτόριό μου, συνειδητοποίησα πώς η παράδοση διαπερνούσε υποδόρια πολλά τραγούδια μου και ήταν εκεί, παρούσα. Ξεσκόνισα, λοιπόν, παλιά τραγούδια, τα οποία είχα χρόνια, δεκαετίες να τραγουδήσω. Ένα από αυτά, μάλιστα, δεν το τραγούδησα ποτέ ζωντανά. Και είναι τόσο όμορφο! Είναι "Τα Γεροντάκια" του Λίνου Κόκοτου και του Άκου Δασκαλόπουλου. Ένας μπάλος, που αρχικά ήταν το soundtrack της ταινίας "Βαβυλωνία" και στη συνέχεια ο Άκος Δασκαλόπουλος πρόσθεσε λόγια και το τραγούδησα το 1972 στο δίσκο του Λίνου Κόκοτου "Ο κήπος". Διάλεξα τραγούδια που μιλούν για τις ρίζες μας, για τους χορούς στα φαρδιά αλώνια και τα ανακάτεψα με ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου, του Μιχάλη Γκανά, του Αντώνη Παπαϊωάννου, του Λάκη Τεάζη, του Βασίλη Ευφροσυνίδη, του Άκου Δασκαλόπουλου και δικά μου, που περιγράφουν σημερινές καταστάσεις κι έτσι έγινε ένα υπέροχο patchwork. Στην αρχή η πρότασή μου ξένισε τους συνεργάτες μου αλλά μετά από μερικές πρόβες, η υπεράσπιση αυτού του πολύχρωμου προγράμματος έγινε προσωπική υπόθεση του καθενός. Κατεβαίνουμε από την Κομοτηνή για να το παρουσιάσουμε στην αυλή της ΕΡΤ και να μοιραστούμε τη χαρά και τη συγκίνηση, που προσφέρει το πάντρεμα της παράδοσης με τη ροκ μουσική.

Τις επόμενες μέρες περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από τη συναυλία. Εδώ, αλλά και στους παρακάτω συνδέσμους: https://www.facebook.com/thanassisgkaifyllias/
και εδώ η πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που κάναμε με τον αγαπημένο τραγουδοποιό, την άνοιξη του 2009: https://theovaf.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.