Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Το επίθετο στον Καβάφη - Μορφή, σύνταξη και ποιητική λειτουργία



Το επίθετο στον Καβάφη – Μορφή, σύνταξη και ποιητική λειτουργία, της Ζωής Βογιάννου, από τις Εκδόσεις Γράφημα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εργασία (διδακτορική διατριβή 500 σελίδων) που βασίζεται στη δομική θεωρία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη μορφή του επιθέτου, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εμφανίζεται το επίθετο στην ποίηση του Αλεξανδρινού.

Ύστερα από τις εξελίξεις του 20ου αι. στη θεωρία της Λογοτεχνίας, μορφή και περιεχόμενο θεωρούνται τα δυο θεμελιακά και αδιαχώριστα στοιχεία του έργου τέχνης. Έτσι, κάθε προσπάθεια διαχωρισμού τους είναι τεχνητή. Η παρούσα εργασία, που βασίζεται στη δομική θεωρία, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη μορφή του επιθέτου, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εμφανίζεται το επίθετο στην ποίηση του Καβάφη, στο «πώς» ο ποιητής το χειρίζεται αποτελεσματικότερα για το περιεχόμενο που θέλει να εκφράσει. Πώς αξιοποιεί το «σημείο» προς όφελος του «σημαινομένου». 

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Γράφημα" εδώ, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.