Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Παγκόσμια κλασική λογοτεχνία από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
Οι "Νότες Λογοτεχνίας", στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τους μεγαλύτερους και καλύτερους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, παρουσιάζει τις διαχρονικές "Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία", από τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του οργανισμού ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα έχουν εκδώσει περισσότερους από 2.000 τίτλους βιβλίων (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, παιδικά, τουριστικούς οδηγούς, λογοτεχνικά, ιστορικά, κ.ά.).
Δύο από τα σημαντικά έργα της εξαιρετικής σειράς "Παγκόσμια Κλασική Λογοτεχνία" (Διεύθυνση έκδοσης: Δημήτρης Μαλλιάρης) παρουσιάζουμε στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Είναι η νουβέλα "Το Υπόγειο" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (μετάφραση: Δημήτρης Παπαδόπουλος) και το μυθιστόρημα "Το Μαγικό Δέρμα" του Ονορέ ντε Μπαλζάκ (μετάφραση: Μανώλης Σκουλούδης), που κυκλοφορούν σε νέες αναθεωρημένες εκδόσεις. Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που ανατρέχουν συνεχώς σε αυτά τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το μόνο που ελπίζεις είναι στην καλή μετάφραση, στο καλό εξώφυλλο, στην όμορφη σελιδοποίηση και εκτύπωση. Κάτι που οι συγκεκριμένες εκδόσεις νομίζω πως έχουν επιτύχει!
Το Υπόγειο
Το "Υπόγειο" αποτελεί ένα είδος πρελούδιου στο δεύτερο μέρος της δημιουργικής του σταδιοδρομίας, ο πρόδρομος των μεγάλων έργων, των έργων των ιδεών. Όπως το έργο "Ο Σωσίας", έτσι κι αυτό είναι ουσιαστικά η σπουδή ενός μεμονωμένου χαρακτήρα. Ο ήρωας, ή μάλλον ο αντιήρωας, όπως τον αποκαλεί ο Ντοστογιέφσκι, είναι ένας άνθρωπος με ανεβασμένο το επίπεδο της ενημερότητας και της αυτοπεποίθησης, του οποίου η ευαισθησία τον οδηγεί εναλλακτικά στο να οπισθοχωρήσει στη γωνιά του, στο υπόγειό του, και στο να εκδικηθεί για τις ταπεινώσεις του ταπεινώνοντας άλλους. Ο Ντοστογιέφσκι δήλωνε στα σημειωματάριά του ότι ήταν περήφανος που αυτός υπήρξε ο πρώτος που σκιαγράφησε αυτόν " τον πραγματικό άνθρωπο της ρωσικής πλειοψηφίας" και προβάλλει γυμνή αυτή του την άσχημη και τραγική άποψη. Η τραγωδία βρίσκεται στη συναίσθηση της δικής του δυσμορφίας... Είναι ο μόνος που ζωγράφισε την τραγωδία του υπογείου, απεικόνιση βασισμένη στο μαρτύριο και στον αυτοβασανισμό, τη συναίσθηση του τι είναι άριστο και την αδυναμία επίτευξης του, και πάνω απ' όλα τη σταθερή πίστη αυτών των άτυχων πλασμάτων ότι κάθε άλλος είναι ο ίδιος, και κατά συνέπεια δεν αξίζει η προσπάθεια αναμόρφωσης.
Το Μαγικό Δέρμα
Στη συλλογή «Σκέψεις, θέματα, αποσπάσματα από τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ», δημοσιευμένη από τον Ζακ Κρεπέ το 1910, υπάρχει τούτη η σημείωση του Μπαλζάκ: «Μια εφεύρεση: το δέρμα που συμβολίζει τη ζωή. Ανατολίτικος μύθος». Είναι η πρώτη ιδέα για το «Μαγικό Δέρμα». Φαίνεται πως στην αρχή ο Μπαλζάκ το είχε στο νου του σαν μια φανταστική ιστορία. Το φανταστικό προέρχεται από το υπερφυσικό και το υπερφυσικό δεν επαληθεύεται. Οι εκδηλώσεις του, λοιπόν, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποια περιοχή απρόσιτη στην παρατήρηση, πολύ μακριά στον χρόνο ή στο χώρο, όπως για παράδειγμα στην Ανατολή, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του συγγραφέα. Δεν έγραψε μολαταύτα ο Μπαλζάκ μιαν ανατολίτικη ιστορία, με την ιδέα του που σημειώνουμε παραπάνω. Ούτε πήρε το θέμα απ' τον παλιό καιρό. Αντίθετα, έγραψε ένα σύγχρονο παριζιάνικο μυθιστόρημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
"Νότες Λογοτεχνίας"
Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...
Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com
Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.
Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου